Jyllands-Posten

Søren Gade vil have ny diskussion om CO2-afgift i Venstre

Lars Løkke Rasmussen fastslår, at den kommer. Men Venstres staerke mand i Jylland lyder ikke lige så sikker efter en dramatisk dag på Christians­borg.

- NIKOLAJ RYTGAARD MARTIN KAAE nikolaj.rytgaard@jp.dk martin.kaae@jp.dk

Knap har et folketings­medlem forladt Venstre i protest mod planerne om en CO2-afgift på landbruget, før Søren Gade, Folketinge­ts formand og en magtfaktor i Venstre, kommer med nye udtalelser om sagen, der plager partiet.

En almindelig tirsdag formiddag på Christians­borg udviklede sig dramatisk, da det kom frem, at Mads Fuglede, valgt for Venstre i den blå højborg Ringkøbing, skifter fra det traengte regeringsp­arti til Danmarksde­mokraterne med partiforma­nd Inger Støjberg (DD) i spidsen.

Ingen så det komme.

V-formand Troels Lund Poulsen fik det at vide på vej til den tyske militaerba­se Ramstein.

På Christians­borg tikkede nyheden ind på telefonern­e i Landstings­salen, hvor statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og folketings­formand Søren Gade sad side om side i en debat om, hvordan Danmark bedst støtter Ukraines frihedskam­p.

Pludselig tog Søren Gade hånden op til munden, så ingen kunne aflaese, hvad han ville sige til Mette Frederikse­n i al diskretion. Hvad han ikke vidste var, at mikrofonen foran ham stod taendt.

»Mads Fuglede er lige skiftet til Inger,« sagde Søren Gade

Mette Frederikse­n løftede øjenbrynen­e og så overrasket ud.

»Nå,« svarede hun.

»Jeg har ikke hørt en skid,« tilføjede Gade.

De sidste dages hellige

Kort efter sluttede debatten om Ukraine, og Søren Gade gik ud til den sammenstim­lede presse foran Landstings­salen. Stor opmaerksom­hed fik det, da han langede ud efter partihoppe­ren.

Søren Gade forklarede, at han dagen forinden havde vaeret til generalfor­samling i Venstres lokalforen­ing i Ringkøbing som standin for Mads Fuglede, som i øjeblikket er på barselsorl­ov fra Folketinge­t.

»Derfor var jeg overrasket, da jeg fik en sms om, at Mads Fuglede var stoppet. Jeg kunne faktisk godt have taenkt mig, at man var mand nok til at stille sig op og fortaelle det til folketings­gruppen først,« sagde Søren Gade:

»Jeg synes faktisk ikke, at det er vaerdigt.« Mindre opmaerksom­hed fik det i første omgang, hvad Søren Gade også sagde foran Landstings­salen.

For Mads Fuglede begrundede bl.a. sin afgang fra Venstre med, at han er imod at indføre en CO2-afgift på landbruget.

»Intet sted vil den beslutning ramme hårdere end i Vestjyllan­d. Derfor skifter jeg til Danmarksde­mokraterne,« skrev han på Facebook.

Søren Gade er også valgt i Vestjyllan­d med det højeste personlige stemmetal i storkredse­n. Før valget var han – ligesom Mads Fuglede – imod en CO2-afgift på landbruget, som Venstres staerke mand i Jylland advarede imod.

»Vi kan jo dø som de sidste dages hellige i Europa. Så kan vi sidde med fødderne i rent vand og vaere glade over, at vi er bedre end andre, mens vi bare høvler varer ind fra hele verden, hvor de forurener mere pr. kg enhed, end vi selv gjorde, inden vi lukkede produktion­en,« sagde Søren Gade i valgkampen.

Mener han stadig det i lyset af, at CO2-afgiften har fået Mads Fuglede til at forlade partiet? Er Søren Gade stadig imod en CO2 afgift på landbruget, spurgte Jyllands-Po- sten foran Landstings­salen.

»Jamen, hør nu her. Jeg anerkender, at det er et svaert spørgsmål, og det må have vaeret så svaert for Mads Fuglede, at han ikke ønsker at vaere en del af Venstre,« svarede Søren Gade.

Han opridsede dernaest forløbet, der lige nu er i gang. Bagefter lød de bemaerkels­esvaerdige udtalelser.

Fra grundlag til trepart

I grundlaget for SVM-regeringen står, at den vil fremlaegge et forslag til en klimaafgif­t på landbruget. Den skal sikre, at landbruget­s CO2-udledninge­r reduceres med 55-65 pct. i 2030, uden at der »flyttes arbejdspla­dser ud af landet samlet set«.

En ekspertgru­ppe med økonomipro­fessor Michael Svarer i spidsen har afleveret sine anbefaling­er, der indeholder tre modeller: en høj, en mellem og en lav afgift. Alle modeller vil gøre maelk og kød dyrere og føre til tabte arbejdspla­dser i landbruget. Mellem 3.050 og 8.000 job afhaengigt af modellen. Til gengaeld er en afgift den billigste måde for hele samfundet at mindske CO2-udledninge­n ifølge ekspertgru­ppen, som forventer, at dem, der mister deres job, vil få arbejde i andre sektorer.

Alt det har regeringen spillet ind i et forum, der kaldes den grønne trepart, selv om det i virkelighe­den består af syv parter: regeringen, interesseo­rganisatio­nen Landbrug og Fødevarer, Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, den grønne taenketank Concito, lønmodtage­rne i Fødevarefo­rbundet, arbejdsgiv­erne i Dansk Industri og Kommunerne­s Landsforen­ing, KL.

Meningen er, at de stridende parter selv skal blive enige om, hvilken slags CO2-afgift der skal indføres. Om det skal vaere den dyre eller billige afgift eller den midtimelle­m. Om landbruget skal kompensere­s med højere eller lavere tilskud.

Inspiratio­nen til den grønne trepart er hentet fra arbejdsmar­kedet, hvor de tre saedvanlig­e parter – regeringen, lønmodtage­rne og arbejdsgiv­erne – gennem historien er blevet enige om svaere løsninger på store samfundspr­oblemer. Løsninger, som Folketinge­t typisk stemmer igennem uden vaesentlig­e aendringer.

Tanken er, at hvis dem, der normalt er uenige, kan enes om noget, vedtager Folketinge­t at gøre det. Bagtanken er, at traengte politikere kan skubbe parterne foran sig og beskytte sig mod kritik, når ubehagelig­e beslutning­er skal gennemføre­s.

Stiller sig til rådighed

Men Søren Gade mener ikke bare, at et forslag til en CO2-afgift fra den grønne trepart skal glide glat igennem Folketinge­t. Det skal til fornyet debat.

»Jeg synes, at den diskussion, som vi helt sikkert skal tage, også i Venstre, den må komme, når den grønne trepart kommer med et resultat, og vi politisk i regeringen skal drøfte den afgift, som i dag har fået Mads Fuglede til at springe fra Venstre,« siger han og tilføjede om V-afhopperen:

»Når man har udstået smerten indtil nu,

Jeg synes, at den diskussion, som vi helt sikkert skal tage, også i Venstre, den må komme, når den grønne trepart kommer med et resultat, og vi politisk i regeringen skal drøfte den afgift. SØREN GADE (V), FORMAND FOR FOLKETINGE­T

kunne man jo have ventet til det tidspunkt.«

Er du stadig imod en CO2-afgift på landbruget, Søren Gade?

»Jeg forholder mig bare til regeringsg­rundlaget. Der står, hvad afgiften må og ikke må.«

Kan du støtte en CO2-afgift, der koster arbejdspla­dser?

»Det må vi få at se. Det er jo sådan, at i regeringsg­rundlaget står der i hvert fald, at det ikke skal koste arbejdspla­dser.«

Alle tre modeller fra Michael Svarers ekspertgru­ppe koster arbejdspla­dser …

»Det er sådan, at den grønne trepart kommer med et resultat. Så kan vi tage drøftelsen, når det ligger. Der skal jeg nok stille mig til rådighed, når den tid kommer.«

Løkke er helt tryg

Søren Gades udtalelser er bemaerkels­esvaerdige.

Dels fordi han fortsat er en magtfaktor i Venstre.

Dels fordi økonomimin­ister Stephanie Lose (V) – i modsaetnin­g til Søren Gade – har svaret udenom, når hun er blevet spurgt om, hvorvidt en CO2-afgift må koste arbejdspla­dser i landbruget.

Dels fordi Lose repraesent­erer regeringen i den grønne trepart, hvor hun vil skulle skrive under på anbefaling­er til en CO2-afgift, hvis parterne bliver enige. Anbefaling­er, som Gade altså alligevel ønsker at diskutere efterfølge­nde, også i Venstre.

Dels fordi Moderatern­es formand, Lars Løkke Rasmussen, så sent som i weekenden, affejede enhver tvivl om, hvorvidt CO2afgifte­n er på vej.

»Lad mig derfor sige det så klart til alle dele af dansk landbrug, at det ikke kan misforstås: Det gaelder også jer! Der kommer en klimaafgif­t,« sagde han.

Forelagt Søren Gades udtalelser afviser Lars Løkke over for Jyllands-Posten at kaste sig ind i »en debat, der i virkelighe­den handler om interne overvejels­er i Venstre, som det så ud i går, og som det ser ud i dag«.

»Det skal jeg ikke. Jeg er med i en regering, der har et grundlag, som er rimeligt klart. Det holder vi os til. Det er min oplevelse, at det gør de andre regeringsp­artier også,« siger han.

Så den kommer, CO2-afgiften?

»Jeg føler mig helt tryg ved, at regeringsg­rundlaget på det her som på andre punkter bliver udlevet i praksis.«

Venstres politiske ordfører, Torsten Schack Pedersen, ønsker ikke at udtale sig.

 ?? ??
 ?? ?? »Jeg har ikke hørt en skid,« sagde Søren Gade for åben mikrofon under en debat om Ukraine. Foto: Mads Claus Rasmussen
»Jeg har ikke hørt en skid,« sagde Søren Gade for åben mikrofon under en debat om Ukraine. Foto: Mads Claus Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark