Jyllands-Posten

JP’s politiske analytiker: V-profils partiskift­e er alvorligt for Troels Lund

Mads Fugledes partiskift­e fra Venstre til Danmarksde­mokraterne bør vaekke bekymring både i Venstre og regeringen, vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker.

- CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

V-profilen Mads Fugledes pludselige skifte til Danmarksde­mokraterne er et stort slag for Venstre.

Ikke kun, fordi han skifter parti.

Men på grund af årsagen dertil, som bør vaekke bekymring hos Venstre-formand Troels Lund Poulsen.

Det vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker, Niels Th. Dahl.

»I den begrundels­e Mads Fuglede giver for at skifte fra Venstre, saetter han kniven lige ind i hjertet af den hovedkonfl­ikt, som martrer Venstre, og som også er hovedkonfl­ikten mellem Venstre og Danmarksde­mokraterne,« siger han.

I et opslag på Facebook tirsdag morgen begrunder Mads Fuglede sit skifte med, at han bl.a. er imod regeringsd­annelsen og en CO2-afgift.

Danmarksde­mokraterne er det parti, som har vist staerkest modvilje mod regeringen­s varslede afgift på landbruget. Samtidig har flere vaegtige baglandsst­emmer i Venstre offentligt talt imod planerne om en CO2-afgift på landbruget.

»Det er alvorligt for Venstre. For nu kommer den kritik, der ellers primaert har vaeret ude i baglandet, helt ind i folketings­gruppen på Christians­borg. Venstres ledelse må vaere opmaerksom på og nervøs over, om det her er en enlig svale, eller om det er noget, der kan saette en eller anden form for sneboldeff­ekt i gang i Venstre,« vurderer Niels Th. Dahl.

Indenrigsp­olitisk flertal vaek

Mads Fugledes partihop betyder også, at SVM-regeringen har mistet sit indenrigsp­olitisk flertal på 88 mandater.

Det er det, der i det daglige er nødvendigt, fordi de fire nordatlant­iske mandater som udgangspun­kt ikke tager stillingen til indenrigsp­olitik.

Før Mads Fugledes exit havde SVM-regeringen lige akkurat sit indenrigsp­olitiske flertal pga. en stemmeafta­le med det tidligere Moderatern­e-medlem Jon Stephensen, som nu er løsgaenger.

Men det er altså vaek nu. »SVM-regeringen er nu reelt blevet en mindretals­regering. For den har mistet sit flertalsvå­ben i den daglige politik. Det betyder, at regeringen nu hver eneste gang er pisket til at skulle finde enten et opposition­sparti eller en løsgaenger af en eller anden observans for at vaere sikker på at have et flertal på 88 mandater bag sit forslag,« siger Niels Th. Dahl.

Det betyder dog ikke, at regeringen er i fare for at falde. For regeringen har stadig opbakning fra de fire nordatlant­iske mandater, påpeger analytiker­en.

I praksis er der nu muligt for regeringen at komme i undertal indenrigsp­olitisk.

Er der nogen chance for, at så forskellig­e partier og løsgaenger­e kan blive enige om at trumfe regeringen?

»Det er klart, at det er en meget broget skare, som ikke er enige om ret mange ting. Problemet for regeringen er bare, at opposition­en sådan set bare skal vaere enige om at vaere imod regeringen­s politik for, at det bliver et problem for regeringen,« siger Niels Th. Dahl.

 ?? ?? JyllandsPo­stens politiske analytiker,
Niels Th. Dahl.
Foto: Stine Bidstrup.
JyllandsPo­stens politiske analytiker, Niels Th. Dahl. Foto: Stine Bidstrup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark