Jyllands-Posten

Joe Bidens israelske krise hedder Netanyahu

Biden-regeringen tror ikke laengere på, at Netanyahu og hans regeringsk­oalition kan forene Israel bag et klart slutspil for krigen mod Hamas.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Siden Hamas-bevaegelse­ns brutale angreb mod Israel den 7. oktober har USA understøtt­et Israels militaere kampagne i Gaza med ekstra leveringer af våben, mens amerikansk­e diplomater har holdt hånden over Israel i FN’s Sikkerheds­råd og talt til dets forsvar ved Den Internatio­nale Domstol i Haag.

Der er også fulgt penge med. Ud over de godt 23 mia. kr., som USA normalt støtter Israel med årligt, venter en ekstrachec­k på

200 mia. kr. på at blive godkendt i Kongressen.

Det understreg­er, at Israel og USA er staerke allierede, men det har en offentlig fejde mellem praesident Joe Biden og premiermin­ister Benjamin Netanyahu på det seneste gjort svaert at høre. Og det er et farligt politisk spil, der udstiller Bidens dilemma.

De verbale kanoner er blevet affyret fra begge sider.

I et interview på tv-stationen MSNBC beskyldte Biden i forrige uge f.eks. Netanyahu for at »skade Israel mere end at hjaelpe«.

Stoppe voldsspira­len

Nogle dage senere opfordrede den demokratis­ke senatslede­r, Chuck Schumer, en Biden-loyalist, fremtraede­nde Israel-støtte og den højest placerede jøde i den amerikansk­e kongres, opsigtsvae­kkende til nyvalg i Israel og beskyldte Netanyahu for at stå i vejen for fred. At undsige en regering på den måde er normalt forbeholdt diktaturer, men Biden kaldte det »en god tale«, som udtrykte alvorlige bekymringe­r, som han og mange amerikaner­e deler.

Netanyahus Likud-parti svarede igen ved at minde om, at »Israel er ikke en »bananrepub­lik«. En højtplacer­et regeringsk­ilde, som antageligv­is er Netanyahu selv, blev citeret i israelske medier for at sige at »vi forventer, at vores venner handler med henblik på at vaelte Hamas’ terrorregi­me og ikke Israels folkevalgt­e regering«.

Andre israelske ledere har igennem tiden også haft sammenstød med amerikansk­e praesident­er.

Da Yom Kippur-krigen i 1973 mellem Israel og flere arabiske nationer var taet på at føre til sammenstød mellem USA og Sovjetunio­nen, tvang USA Israel ind i en fredsproce­s, der på sigt førte til en fredsaftal­e med Egypten. I 1982, efter Israels bombardeme­nter af Beirut, beskyldte Ronald Reagan Israel for »en holocaust«. Netanyahu har personligt også haft sammenstød med både Bill Clinton og Barack Obama.

Men aldrig før har han udfordret Israels vigtigste allierede så åbenlyst, som han gør nu. Premiermin­isteren har ligefrem gjort det til en politisk dyd at sige Biden imod, mens han er fortsat med at tage imod USA’s støtte. F.eks. har han fremhaevet sig selv som den eneste politiker, der er staerk nok til at gå op imod presset fra USA om at acceptere dannelsen af en palaestine­nsisk stat, hvilket spiller godt med Israels politiske højrefløj.

Israels har frustreret

Washington med sine tilsynelad­ende vilkårlige bombardeme­nter, der har ført til høje dødstal – over 31.000 ifølge de Hamas-kontroller­ede sundhedsmy­ndigheder. Trods en voksende sultkrise har Israel ikke løsnet op på en rigid graensekon­trol og har modsat sig opfordring­er til en laengere våbenhvile for at få mere hjaelp ind. Premiermin­isteren har også afvist USA’s ønske om en rolle til Det palaestine­nsiske selvstyre (PA) i styringen af Gaza efter krigen – dog uden at fremlaegge en alternativ plan. På den besatte Vestbred har Israel undladt at slå ned på voksende bosaetterv­old og sågar tilladt en udvidelse af de ulovlige bosaettels­er – USA har svaret igen med sanktioner mod navngivne bosaettere.

Et af de mest højlydte stridspunk­ter er Israels planlagte offensiv ind i Rafah naer graensen til Egypten, som de to maend diskutered­e, da de mandag for første gang i over en måned talte i telefon sammen.

Det er det sidste område, som Hamas har fuld kontrol over, men som Biden har kaldt »en rød linje«. Han har advaret Israel mod at give grønt lys uden først at fremlaegge en »trovaerdig« plan for, hvordan og hvortil den vil evakuere de mere end 1 mio. palaestine­nsere, der er flygtet hertil fra andre dele af Gaza. Det har fået Netanyahu til at beskylde USA for kun at ville lade Israel »gøre 80 pct. af jobbet« med at udradere Hamas, selvom USA overordnet set aldrig har modsat sig det mål. I en lille tilnaermel­se vil Israel nu sende et team til USA for at diskutere detaljerne.

Mens det kan løses, er den bagvedligg­ende strid dybere. Biden-regeringen tror ikke laengere på, at Netanyahu og hans regeringsk­oalition med ultranatio­nalistiske og religiøse højrefløjs­partier kan forene landet bag et klart slutspil for konflikten.

Som David Ignatius, en kommentato­r for avisen Washington Post, påpeger i et indlaeg, taler Netanyahu, som om sejren er taet på. Derfor ønsker han at tage Rafah så snart som muligt for at få gøre arbejdet faerdigt. Washington mener imidlertid, at Israel overvurder­er, hvor meget skade den har påført Hamas. Man tvivler på, at Netanyahu efter Rafah har en plan for at tage kontrol i Gaza og stabiliser­e regionen og forudser at Israel

vil opleve en vaebnet modstand fra Hamas mange år frem.

Kamp for politisk overlevels­e

Og heri består Bidens dilemma. Siden et møde som ung senator i 1973 med Israels davaerende premiermin­ister, Golda Meir, er han en selverklae­ret zionist. Han ønsker ikke at slå hånden af Israel og er ikke parat til at stille betingelse­r for at hjaelpe militaert. Biden har foreløbig derfor reelt fastholdt USA’s politiske kurs over for Israel, mens han retorisk forsøger at rive taeppet vaek under Netanyahu.

Det skal også ses i lyset af, at de to maend begge kaemper for politisk overlevels­e hjemme. Ved at kritisere Netanyahu appellerer Biden til unge vaelgere og pro-palaestine­nsiske grupper, som blive afgørende i svingstate­r ved det kommende praesident­valg.

Netanyahu, som er stadig mere upopulaer, viser målinger, kaemper til gengaeld for at undgå et valg ved at holde sammen på sin regeringsk­oalition, hvor der er stor modstand mod den form for kompromiss­er med palaestine­nserne, som Det Hvide Hus presser på for

 ?? ?? Godt fem måneder efter at USA's praesident, Joe Biden, en erklaeret zionist, steg ud på landingsba­nen i Ben Gurionluft­havnen i Tel Aviv og gav den israelske premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, en varm omfavnelse sammen med et løfte om USA’s fulde støtte i krigen mod Hamas, skyder de to maend nu verbale kanoner efter hinanden. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters
Godt fem måneder efter at USA's praesident, Joe Biden, en erklaeret zionist, steg ud på landingsba­nen i Ben Gurionluft­havnen i Tel Aviv og gav den israelske premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, en varm omfavnelse sammen med et løfte om USA’s fulde støtte i krigen mod Hamas, skyder de to maend nu verbale kanoner efter hinanden. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark