Jyllands-Posten

»Øresund er et knudepunkt for smugling i Nordeuropa«

Det kom bag på myndighede­r, da kokain for en lille milliard kroner drev i land ved Sjaellands Odde. Men JyllandPos­ten kan via sager fra Sverige dokumenter­e, at sagen ikke er enestående. Ekspert kalder de indre danske farvande for et knudepunkt for smugler

- MAGNUS BODING HANSEN ESBEN LARSEN MIKKELSEN magnus.b.hansen@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Meldingen til dansk politi lørdag eftermidda­g var opsigtsvae­kkende. Ude på spidsen af Sjaellands Odde – forbi faergeterm­inalen, helt ude på det smalle stykke land kaldet Gniben – havde nogen på en gåtur fundet en bunke tasker bundet til pontoner og med kokain i.

Kokainen til en vaerdi af en lille milliard danske kroner var formentlig kastet i vandet for at blive samlet op af smuglere – en metode, der er så udbredt langs Hollands kyster, at politiet overvåger havet med droner, men som ikke er velkendt i indre danske farvande.

Den politimand, der håndterer efterforsk­ningen lokalt, er Kim Løvkvist, viceinspek­tør hos Midt- og Vestsjaell­ands Politi. Han har godt hørt om metoden. Men kun på den danske vestkyst. Her afslørede TV2 sidste år, at skibe fra Sydamerika kaster vandtaette tasker i havet, som samles op af hollandske bomtrawler­e og bringes på land i havne som Hanstholm, før frysebiler kører stofferne til Holland.

»Det her er ikke en type sag, vi har haft i vores politikred­s før,« siger Kim Løvkvist.

NSK og Justitsmin­isteriet er ikke vendt tilbage på, om de har ført sager om indsmuglin­g via drop i de indre danske farvande.

Men det siger én af dem, der indtil for nylig havde ansvaret for at bekaempe narkosmugl­ing af søvejen, at de naeppe har:

»Mig bekendt er det første gang i de indre danske farvande,« siger Knud Erik Rasmussen, tidligere specialkon­sulent i Skats maritime gruppe.

»Vi har fra myndighede­rnes side ikke vaeret opmaerksom­me på drop af kokain i de indre danske farvande som et problem før,« siger også Jørgen Rise, toldernes forbundsfo­rmand.

Ansat på svensk havn tiltalt

Måske burde man ikke vaere så overrasket. I en aktuel svensk retssag er en ansat på havnen i Helsingbor­g tiltalt for at samarbejde med kriminelle om at importere kokain til havnen uden om dens kontroller, og af materiale fra den sag fremgår det, at netvaerket­s kriminelle talte om at droppe kokain ud for de danske kyster, praecis som det nu er sket.

Helsingbor­g er Nordens største frugthavn og har i flere tilfaelde modtaget store partier med kokain direkte fra Ecuador skjult i laster af bananer – angiveligt med insiderens hjaelp.

Muligheden for at benytte den danske del af Øresund til det forehavend­e blev ifølge efterforsk­ningsmater­ialet, som Jyllands-Posten har laest, diskuteret af de kriminelle på en krypteret beskedtjen­este i 2020: »Kan det vaere lidt nordligere?« spørger brugeren QSU84V her og foreslår et sted »lidt nord for Danmark«, hvor kokainen kan kastes ud: »Sejl der forbi, smid det ud og fortsaet til Göteborg«.

De oplysninge­r kalder Henrik Vigh, centerlede­r ved Center for Global Kriminolog­i, for interessan­te. Sammen med fundene ved Sjaellands Odde får sagen ham til at vurdere, at de indre danske farvande bruges til at smugle narko til Østersøreg­ionen via drop i havet under naesen på de danske myndighede­r, siger han:

»Sagen er med til at vise, at Øresund er et knudepunkt for smugling i Nordeuropa. Der er to store markeder i København og Malmø samt utrolig god infrastruk­tur nord- og sydpå i form af motorveje og tog- og faergeforb­indelser. Narkoen er samtidig nem at smugle videre, fordi den er inden for EU og ikke skal gennem told og over bevogtede graenseove­rgange,« siger antropolog­en Henrik Vigh.

Han bakkes op af den erfarne svenske narkoefter­forsker Karolina Lindekrant­z, som er anklager ved Riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et. Hun mener ikke, at de danske myndighede­r har grund

I tasker har politiet fundet ca. 840 kg narko ved Sjaellands Odde. Foto: Claus Bech/

Ritzau Scanpix til at vaere overrasked­e, siger hun til Jyllands-Posten:

»Kokainen ankommer med containers­kib fra Sydamerika til Sverige, hvor de to almindelig­ste måder at få den i land på er at bestikke ansatte på havnen eller at droppe den i havet for så at sejle ud og samle det op i mindre både. De samme netvaerk skifter mellem isaer disse to metoder beroende på, om de – når en sending er på vej – har lettest adkomst til en hurtig båd eller til en korrupt havneansat.«

Lindekrant­z kender til »en raekke« eksempler på, at kokain droppes i Øresund naer Sjaelland af kriminelle, siger hun. I en sag, som er beskrevet

i Jyllands-Postens serie om det infiltrere­de Maersk

, drev kokainen i land i den göteborgsk­e skaergård. I en anden nyere sag blev kokain smidt overbord fra containers­kibe med kurs mod Helsingbor­g og

hentet i hurtigbåde til de små havne i Nyhamnsläg­e og Ålabodarna nord for byen

. Lindekrant­z vil ikke spekulere i, hvad der er sket i den aktuelle danske sag. »Men det her sker hele tiden, også i de indre danske farvande,« siger hun. » I en af mine sager sejlede svenske kriminelle ud efter narkoen med båd fra København.«

Nye veje for kokainen

Ifølge Yarin Eski, kriminolog og ekspert i narkosmugl­ing fra Vrije Universite­it Amsterdam, er det derfor »naivt«, hvis danske myndighede­r er overrasked­e. Det siger han som en reaktion på narkofunde­ne ved Sjaellands Odde og på det forhold, at kriminelle med forbindels­e til havnesagen fra Helsingbor­g ifølge Jyllands-Posten har planlagt at droppe kokain i havet naer den sjaellands­ke kyst.

Eski ser tre mulige forklaring­er på, at et lille ton kokain er skyllet op på Sjaellands strande:

»Enten er det en panikreakt­ion, fordi smuglerne fandt ud af, at der var kontrol i den havn, de var på vej til. Det kunne brugen af lys og redningsve­ste frem for gps’er tyde på. Og ellers er det et pilotproje­kt fra de kriminelle, som konstant afsøger nye metoder, eller en måde fra dem at aflede opmaerksom­heden fra en endnu større igangvaere­nde indsmuglin­g et andet sted i Østersøomr­ådet på.«

Den svenske journalist, som afslørede infiltrati­onerne af havnen på Helsingbor­g, er Joakim Andersson Lee, Helsingbor­gs Dagblad. Han vurderer også, at den nye danske sag godt kunne passe på svenske netvaerks operations­mønstre:

»Der blev gjort enorme kokainbesl­ag på vej mod Helsingbor­g Havn i 2022 og 2023. Det er ikke umuligt, at det, vi nu ser, er en konsekvens af, at smuglerne tvinges til at finde nye veje for kokainen.«

Under den igangvaere­nde retssag mod insideren i Helsingbor­g Havn er det kommet frem, at de danske kyster laenge har vaeret på de svenske kriminelle­s radar, fortsaette­r han: »Det, som også fremgår tydeligt af Helsingbor­g-sagen er, at forskellig­e kriminelle netvaerk samarbejde­r fra projekt til projekt om forskellig­e dele af en smugling.«

Hos Midt- og Vestsjaell­ands Politi ønsker Kim Løvkvist ikke at kommentere på ekspertern­es viden om smuglinger i de indre danske farvand og indikation­erne fra Sverige på, at de danske myndighede­r måske ikke burde vaere så overrasked­e over udviklinge­n.

Vicepoliti­inspektøre­n konstatere­r, at hans politikred­s har ansvar for, hvad der foregår langs dens kyster. Hvad, der sker på åbent hav, er, ifølge ham et nationalt anliggende for f.eks. toldmyndig­hederne.

Han forklarer, at politiet fortsaette­r med at lede efter narko langs kysten. I den kommende tid skal politiets analyser af strømforho­ld give et klarere billede af, hvor narkoen er kommet fra.

I mellemtide­n har Løvkvist en klar opfordring til de nysgerrige om ikke lade sig friste, hvis de finder pakker med narko langs kysten.

»Man kan blive straffet ret hårdt,« siger han – og her taler han ikke kun om det danske retsvaesen, men også om de kriminelle­s justits:

»Jeg tror ikke, at man skal forsøge at bevaege sig ind i det miljø, som beskaeftig­er sig med den her slags.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark