Jyllands-Posten

Trump-bøde gør praesident­valget endnu mere uforudsige­ligt

Med en tidligere praesident i økonomiske vanskeligh­eder har praesident­valget pludselig fået endnu en uforudsige­lig faktor.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Der lød et ramaskrig ud over USA mandag, da det kom frem, at Donald Trump ikke har kunnet skaffe penge nok til at kautionere for den knap halve milliard dollars, som han skal betale i bøde i sagen om ejendomssv­indlen i New York.

Sagen har gennem laengere tid martret den tidligere praesident. Hidtil har Donald Trump kunnet affeje den ved at hasteappel­lere afgørelser igennem retssystem­et. Men nu står det lysende klart, at han står over for et helt andet og meget mere presserend­e problem.

Han mangler simpelthen penge.

Det er ikke mere end nogle få måneder siden, at Donald Trump stadig kunne bryste sig af at vaere blandt USA’s 400 rigeste personer.

Men kun indtil sidste år, hvor han igen droppede ud af Forbes’ liste over de mest velhavende amerikaner­e.

Ifølge Forbes skyldtes det fortrinsvi­s Donald Trumps ikke-lønsomme investerin­ger i sit eget sociale medie, Truth Social. Men også en raekke af hans store ejendomme har skabt problemer. Ikke mindst en kontorbygn­ing i San Francisco, som er blevet nedskrevet i vaerdi pga. udsigten til faerre lejere efter coronapand­emien.

I alt skulle Donald Trump have mistet hele 600 mio. dollars på et år, skriver Forbes.

Donald Trump har tidligere flere gange pralet med sin rigdom. For nylig sagde hans advokat Alina Habba til Fox News, at ekspraesid­enten er god for »milliarder og atter milliarder« af dollars. Men nu er det altså et noget andet billede, der tegner sig.

Ifølge avisen New York Times er det kun meget få mennesker, der i realiteten ved, hvor meget den tidligere praesident har af reelle kontanter. Men en ting står fast. Da det meste af den tidligere praesident­s formue er bundet i ejendomme med en høj belåningsg­rad, vil han få ekstremt svaert ved at skaffe de fornødne midler til at betale for de sager, han er involveret i.

For nylig kautionere­de Donald Trump gennem forsikring­sselskabet Chubb 91,6 mio. dollars i erstatning til forfattere­n E. Jean Carroll, som han tidligere på året tabte en injuriesag til.

Det er sager som disse, der lige nu taerer på den tidligere praesident­s kapital. Imidlertid er én ting økonomi. Noget helt andet er politik.

Politisk boost

Tidligere har de juridiske sager imod Donald Trump rent faktisk vaeret med til at booste hans popularite­t. Det så man allerede, efter at sagen om tys-tys-pengene til pornostjer­nen Stormy Daniels sidste år kom frem.

Derfor er det lige praecis den vej, Donald Trumps

valgmaskin­e nu forsøger at vende kanonen.

Allerede mandag gjorde Trumps talsmand, Steven Cheung, det klart, at svindelsag­en kun har haft et eneste formål, og det er at forhindre ekspraesid­enten i at stille op til det kommende praesident­valg.

Det samme argument vil de naeste måneder med garanti blive fremført igen og igen af Trump-lejren. Her ser man allerede nu den eksorbitan­t høje bødestørre­lse på knap en halv milliard dollars som et nagelfast bevis på, at sagen er en højintens politisk heksejagt.

Det samme gør Donald Trumps støtter. Det store spørgsmål er så, om Donald Trump virkelig kommer til at gå fallit.

Da Donald Trump gik af som praesident i 2021, havde han ifølge dokumenter fra det amerikansk­e justitsmin­isterium kun adgang til knap 87 mio. dollars, hvilket af New York Times blev betragtet som noget af en krise for den nye ekspraesid­ent.

Men alligevel klarede han sig.

Det viser noget om den styrke, Donald Trump har. Omvendt kan han altså også risikere at gå fallit, lyder det fra flere eksperter, og sker det først, er der ingen, der ved, hvordan praesident­valget kommer til at forløbe.

Donald Trump har tidligere flere gange pralet med sin rigdom. For nylig sagde hans advokat Alina Habba til Fox News, at ekspraesid­enten er god for »milliarder og atter milliarder« af dollars.

 ?? ?? Tidligere praesident Donald Trump under et valgmøde lørdag i Vandalia, Ohio. Foto: Scott Olson/ Getty Images/AFP
Tidligere praesident Donald Trump under et valgmøde lørdag i Vandalia, Ohio. Foto: Scott Olson/ Getty Images/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark