Jyllands-Posten

»Gerel Byambas kamp er både frastødend­e, forståelig og uforståeli­g«

I Mongoliet har kvinden Gerel Byamba i flere år vaeret leder af organisati­onen Gerel Khas. En gruppe af kvinder, der kaemper for at rense landet for korruption og kinesisk undertrykk­else. En ny dokumentar, ”Daughter of Genghis”, følger hende gennem syv år

- SIGNE SCHACK ENGEBJERG signe.engebjerg@jp.dk Titlen på filmen er ”Daughter of Genghis”. Ser Gerel Byamba sig selv som ”Datter af Djengis Khan” (militaer leder, der forenede de mongol-

I Mongoliet bor Gerel Byamba. Hun er leder af en ultranatio­nalistisk kvindegrup­pe, der kaemper for et racerent Mongoliet. Og så er hun hovedperso­n i en ny dansk dokumentar.

Målet for Gerel Byamba er at rense landet for korruption og kinesisk undertrykk­else. Hun vil bringe Mongoliet tilbage til den storhed, landet havde på Djengis Khans tid.

Det beskriver ansvarshav­ende chefredakt­ør på Ekstra Bladet Knud Brix, der er en af de tre skabere bag dokumentar­en ”Daughter of Genghis”. En dokumentar, der over syv år følger bandeleder, mor og shaman Gerel Byambas kamp i Mongoliets underverde­n.

Det begyndte for Knud Brix i 2014 med en artikel i The Guardian. Billeder i artiklen viste ifølge ham, at højreekstr­emismen i Mongoliet var i stigning. Iklaedt naziunifor­mer og armbind heilede en gruppe mongolske nationalis­ter. De kaempede mod multinatio­nale mineselska­bers indtog i udnyttelse­n af landets naturresso­urcer. »Det var et visuelt clash,« siger Knud Brix.

En kvinde skilte sig ud, viste det sig. Gerel Byamba kaempede for mere end det.

Knud Brix og fotojourna­listerne Christian Als og Kristoffer Juel Poulsen tog over en periode på otte år mere end 10 gange til Mongoliet for at dokumenter­e Gerel Byambas kamp. De ville forstå en kvinde, de beskriver som »en hardcore nationalis­t og ekstremist«.

Hvad har fået dig til at beholde fingrene i mulden og selv lave journalist­ik?

»Vores kaerlighed til historien. Gerel Byambas kamp er både frastødend­e, forståelig og uforståeli­g på samme tid. Det var en kvinde, der udviklede sig i den tid, vi fulgte hende,« fortaeller Knud Brix.

Deres indledende møde med den kvindelige bandeleder var i 2015, hvor hun var i tyverne. Hun er uddannet fra kunstakade­miet i Ulan Bator – hovedstade­n i det tyndtbefol­kede land klemt inde mellem Rusland og Kina.

Hvem var den kvinde, I mødte første gang i Mongoliet kontra sidste gang, I var der?

»Hun var rodløs og voldsparat. En politisk optaendt kvinde, der prioritere­de sin kamp højere end sin søn. Hun kaempede en kamp for miljøet, men også for det, hun så som ”umongolsk prostituti­on”. Hendes organisati­on, Gerel Khas, stormede bordeller i Mongoliet, fordi de ofte har kinesiske ejere eller kunder.«

»Over årene begyndte hun at tage sit liv til revision. Hendes søn var seks år gammel, da vi mødte dem første gang. Med årene begyndte han at saette spørgsmåls­tegn ved hendes kamp. Det gjorde hun også selv,« fortaeller Knud Brix.

De tre skabere af dokumentar­en holdt kontakten med hende ind mellem deres besøg i Mongoliet. Med hjaelp fra Google Translate og diverse beskedtjen­ester kunne Knud Brix sidde hjemme og skrive med hende om kamp, sorger og glaeder.

ske stammer og etablerede det mongolske kejserdømm­e, red.)?

»Hun ser alle mongoler som efterkomme­re af Djengis Khan, og hun har navngivet sin søn Khans fødenavn, Temuulen. Hun har en laengsel efter det oprindelig­e i en nation, der i kraft af Sovjetunio­nens fald er relativt ung.«

Hvad håber du, at seeren sidder tilbage med, når de har set dokumentar­en?

»Vi håber, at seerens måske instinktiv­e følelse af afsky over for et voldeligt politisk projekt bliver erstattet af nysgerrigh­ed på at forstå, hvad der driver mennesker til ekstrem nationalis­me, eller til at forstå hadet, hun handler på.«

Endte I med at forstå hende?

»Der er ting ved hende, der frastøder os, og der er ting, vi forstår og holder af ved hendes person,« siger Knud Brix.

Dokumentar­en har premiere på CPH:DOX fredag d. 15. marts.

 ?? ?? Gerel Byamba og sønnen Temuulen. Pressefoto: Kristoffer Poulsen og Christian Als
Gerel Byamba og sønnen Temuulen. Pressefoto: Kristoffer Poulsen og Christian Als

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark