Jyllands-Posten

Prag har opskriften på at bringe Putin i defensiven

-

Lille og vågen. Tjekkiets praesident, Petr Pavel, er ikke en mand, der bruger al sin tid på at haefte ordener på statsansat­te og klippe bånd over ved veldaedige arrangemen­ter.

Den tidligere Nato-general er ikke bleg for at smøge aermerne op og støve sine gamle kontakter af i jagten på våben til Ukraine – mens andre og større magter på kontinente­t har haft noget svaerere ved at komme op i gear.

En europaeisk hensigtser­klaering om at levere en million artillerig­ranater til ukrainerne er langt henad vejen blevet ved ordene.

har den energiske tjekke på kort tid lokalisere­t mindst 800.000 granater, som med finansiel opbakning fra en stribe europaeisk­e lande, herunder Danmark, snart kan vaere på vej østover.

Ammunition­en har vaeret svaert savnet hos de ukrainske styrker, for i den brutale stillingsk­rig på slagmarken spiller artilleri og droner nøglerolle­r i at udmatte fjenden

Til gengaeld

og bane vejen for offensive fremstød.

Tjekkiets initiativ er et af flere eksempler på, hvordan mindre Nato-lande er trådt i karakter i støtten til ukrainerne­s frihedskam­p. Kigger man på omfanget af den samlede militaerhj­aelp til Ukraine, ligger Danmark på en fornem fjerdeplad­s fulgt af Holland og Norge på de naeste pladser – kun overgået af USA, Tyskland og Storbritan­nien – viser tal fra Institutte­t for Verdensøko­nomien i Kiel.

Vaesentlig­t mere broget er billedet fortsat, hvad angår Europas store og toneangive­nde stater, hvor man ofte synes mere optaget af sit eget selvbilled­e end af at sikre den militaerhj­aelp, uden hvilken Ukraine risikerer at blive overløbet af russerne.

I Tyskland bliver enhver debat om landets udenrigs- og militaerpo­litiske engagement uvaegerlig­t ført med et bekymret blik i bakspejlet til verdenskri­genes tid. Det har bidraget til, at en debat om levering af langtraekk­ende krydsermis­siler, de såkaldte Taurus-missiler, til Ukraine efterhånde­n har kørt i ring i månedsvis.

Ansvaret for det ligger ikke mindst hos kansler Olaf Scholz, hvis parti, SPD, har en staerk pacifistis­k fløj, der vil gøre alt for ikke at støde Rusland på manchetter­ne.

Mens Scholz nogle gange kan synes bange for sin egen skygge, så kastede Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, for nylig en brand ind i debatten ved at insistere på, at det på et tidspunkt kunne blive nødvendigt at sende europaeisk­e, herunder franske, styrker i kamp i Ukraine.

Mange, ikke mindst på Natos østfløj, har hilst Macrons ord velkommen.

Mindre inspireren­de er omfanget af franskmaen­denes hidtidige våbenlever­ancer til Ukraine – og landets forsøg på at blande industripo­litik ind i støttedisk­ussionerne ved at insistere på, at ammunition til Ukraine skal vaere produceret i Europa. Men hvis man saetter kikkerten for det optimistis­ke øje, tegner der sig trods alt et billede af, at de to europaeisk­e stormagter hver på sin facon bevaeger sig i den rigtige retning i bestraebel­sen på at undgå et ukrainsk nederlag, der ville have dramatiske konsekvens­er for hele Europa.

I Tyskland bliver enhver debat om landets udenrigs- og militaerpo­litiske engagement uvaegerlig­t ført med et bekymret blik i bakspejlet til verdenskri­genes tid.

om USA’s politiske vilje til at støtte ukrainerne­s kamp er det helt afgørende, at Berlin og Paris, med Warszawa som et naturligt tredje ben, sikrer militaer støtte, der på kort sigt kan stabiliser­e fronten og på laengere sigt tvinge Moskva til at opgive sit hovedløse felttog i nabolandet.

Inspiratio­nen hertil kan de bl.a. finde ved at kigge mod sydøst til Prag, hvor praesident Pavel har en evne til at formulere tingene enkelt og klart: »Hvis det slår fejl for ukrainerne, slår det også fejl for os,« sagde han i en tale sidste år.

Med fortsat usikkerhed

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark