Jyllands-Posten

Politikern­e skal blande sig udenom: To børn er rigeligt

- LILLY B. TANG Cand.jur., Hørsholm

på dumt brokkeri over, at de unge ikke får børn nok, når der samtidig pukkes på folk om, at de skal bestille mere på arbejdsmar­kedet?

Vi ved da godt, hvorfor folk ikke orker børn.

Hvor godt synes vi lige, det såkaldte velfaerdss­amfund klarer sig – målt efter idealet om det gode liv, hvor staten passer på alle borgere?

Hvad med at indse, at forestilli­ngen om heldagsarb­ejde og børn ikke rimer – og aldrig har gjort det. Børn er i vejen for både velfaerd, økonomi og selvudfold­else.

Når folk får børn i dag, så er det på trods af vilkårene – ikke på grund af dem.

Da den nuvaerende regering kom til, truede statsminis­teren med at fjerne flere børn i fremtiden uden at taenke over, hvad de fjernes hen til. Nu fyldes medierne med historier om skraekkeli­ge børneplage­nde døgninstit­utioner, haltende vuggestuer og børnehaver og mangelfuld­e skoler – nogle endda med mobning og vold.

Jeg fik selv fire dejlige børn – og har i dag 10 skønne børnebørn. I dag ville jeg måske slet ikke have fået børn. Jeg var hjemmegåen­de en del tid, indtil det rå samfund i form af overbeskat­ning og syret hån mod hjemmegåen­de som totalt underbegav­ede jog os alle ud på arbejdsmar­kedet.

Det meste af min generation­s kvinder havde altså bare et uddannelse­smaessigt efterslaeb, så de var i mange år henvist til underbetal­te servicejob og halvdags kontortjan­ser.

Som om det var bedre end at vaere hjemmegåen­de.

Langskaegg­ede vatmaend i jesussanda­ler og haengerøv i fløjlsbuks­erne bildte folk ind, at ”din identitet er dit arbejde”, og kvinder med haengebrys­ter i multifarve­de Tshirts, haengehår og anti-atomkraftm­aerke på cykelkurve­n bildte folk ind, at børnehaver­nes paedagoger var meget bedre til børn end foraeldren­e.

Taenk, at vi fandt os i det!

Men de vandt slaget om vores liv, vores børn og verdens højeste skat.

Over 30 år har børnefamil­ierne traellet med både heltidsarb­ejde, børn og gør det selv-arbejde, mens skatterne har aedt sig ind i økonomien, uden at servicen er blevet tilsvarend­e bedre.

Alt med børn og aeldreplej­e er blevet nationalis­eret, borgerne har ingen indflydels­e, og nu ser vi det så forfalde.

I årevis har undskyldni­ngen vaeret de evigt ”manglende ressourcer”, selv om det var løgn.

Alle de offentlige serviceomr­åder er bare bundløse kar, der aldrig får nok, fordi de er druknet i overadmini­stration og dårlig forvaltnin­g.

ikke råde nogen unge mennesker til at få mere end højst to børn, helst kun et, hvis de ikke vil jage livet af sig i utide. For hvorfor dog få børn, du ikke kan nå at vaere noget for, og som ingen rigtig gider passe?

Der er heller ingen, der gider passe din pension, den er nok vaek, når du meget sent kan traekke dig tilbage, og så i øvrigt bare se frem til at få en aekel voksenble på numsen og blive glemt af verden.

Jeg vil i dag

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark