Jyllands-Posten

Dansk landbrug er ikke mere klimavenli­gt end andre

- FRANCISKA ROSENKILDE MF, politisk leder, (AL)

Det er »tudetosset«, hvis Danmark går enegang i omstilling­en af landbruget. Det hører vi gang på gang fra Inger Støjberg og interesseo­rganisatio­ner som Landbrug og Fødevarer og Baeredygti­gt Landbrug.

Vi går ganske rigtigt enegang i Danmark. Men det er desvaerre ikke i forhold til at vaere frontløber­e på den grønne omstilling af landbruget. Tvaertimod. Vi går enegang, når det kommer til landbruget­s klima- og miljøsvine­ri.

Lytter man til Inger Støjberg og landbrugsl­obbyen, gør vi naermest klimaet en tjeneste ved at producere absurde maengder kød. Fordi dansk landbrug skulle vaere mere klimavenli­gt end alle andre landbrug. Problemet er bare, at det er faktuelt forkert. Vores udledning er helt gennemsnit­lig sammenlign­et med andre EU-lande. Hvis man medregner de 15 mio. smågrise, vi hvert år eksportere­r til Tyskland og Polen, ligger vi i bunden i forhold til lande, vi normalt sammenlign­er os med.

At dansk landbrug er exceptione­lt klimavenli­gt, er en myte, som efterhånde­n ikke kan ses som andet end landbrugsl­obbyens desperate forsøg på at fastholde en forretning­smodel med ekstrem forurening og minimal indtjening.

Kigger man lidt ned

i de mest basale tal, bliver det tydeligt, at det eneste exceptione­lle ved dansk landbrug er, hvordan det i årtier er lykkedes landbrugsl­obbyen at presse vores klima, miljø og natur – uden de store konsekvens­er.

Dansk landbrug producerer 5,5 mio. kg kød om dagen. Vi er det mest opdyrkede land i verden, og 80 pct. af vores landbrugsa­real anvendes til at producere foder til dyr. Derudover “låner” vi et areal på størrelse med Sjaelland, Lolland og Falster tilsammen i den sydamerika­nske regnskov, så vi kan producere endnu mere mad – til vores produktion­sdyr.

Dansk landbrug modtager 15 mia. kr. i offentlig støtte om året og genererer alligevel en minimal indtaegt.

Derudover har den gennemsnit­lige landmand en gaeld på over 10 mio. kr.

med Inger Støjbergs egne ord »tudetosset« at blive ved med at holde kunstigt liv i en foraeldet og forurenend­e industri på bekostning af alle os andre.

Skiftende regeringer og landbruget­s egne organisati­oner har svigtet ved ikke at hjaelpe landbruget igennem den grønne omstilling, selvom vi i årtier har kendt til nødvendigh­eden af den.

Den enorme kødprodukt­ion i dansk landbrug kan ikke fortsaette.

Det er simpelthen ikke muligt at leve op til Klimaloven eller Parisaftal­en, hvis ikke vi omstiller landbruget til en langt mere plantebase­ret produktion.

Hvis vi omlagde vores produktion, så den ikke baserede sig på at forsyne resten af verden med bacon og pølser, men udelukkend­e producered­e kød til at forsyne den

Derfor er det

danske befolkning, så kunne vi reducere den animalske produktion med 86 pct. Og der er brug for sådan en omlaegning, hvis vi skal i mål med vores grønne ambitioner.

har brug for en omstilling af vores landbrug. Vi har brug for at genintrodu­cere princippet om, at forurenere­n betaler.

Det kraever en høj CO2-afgift og en massiv støtte til omlaegning­en af de danske landbrug.

Det er et tema stort set i alle verdens lande at finde ud af, hvordan vi kan saenke CO2-udledninge­n. Hvis vi indfører en CO2-afgift på dansk landbrug, går vi ikke isolerende enegang. Tvaertimod går vi forrest.

Ja, Danmark

at et bredt flertal i Folketinge­t har vedtaget en klimalov netop med formålet om at vaere et grønt foregangsl­and, giver det jo god mening at gå forrest.

Som det mest opdyrkede land i verden og som den største kødproduce­nt er det nødvendigt, at vi kigger indad og starter med os selv.

Og i betragtnin­g af

Skiftende regeringer og landbruget­s egne organisati­oner har svigtet ved ikke at hjaelpe landbruget igennem den grønne omstilling, selvom vi i årtier har kendt til nødvendigh­eden af den.

 ?? ?? Hvis vi udelukkend­e producered­e kød til at forsyne den danske befolkning, så kunne vi reducere den animalske produktion med 86 pct., skriver Franciska Rosenkilde. Arkivfoto: Jens Dresling
Hvis vi udelukkend­e producered­e kød til at forsyne den danske befolkning, så kunne vi reducere den animalske produktion med 86 pct., skriver Franciska Rosenkilde. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark