Jyllands-Posten

En ny aeldrelov skal saette kvaliteten under lup

- PERNILLE VERMUND MF, aeldreordf­ører, (LA) JAKOB SCHARFF Branchedir­ektør, Dansk Industri

Hvem er den kommende aeldrelov egentlig til gavn for? Er det for systemet, staten og kommunerne? For medarbejde­re og for ledere? Eller er det for borgerne? Det kan vaere forskellig­t, alt efter hvem du spørger. Men der burde ikke herske nogen tvivl om svaret. En ny aeldrelov skal først og fremmest gavne landets aeldre – om det er den aeldre på plejehjemm­et, personen, der skal have hjaelp i hjemmet, eller de pårørende. Det handler om, at vi skaber de bedste rammer, den bedste pleje og mest mulig vaerdighed for vores aeldre.

Derfor er det også opsigtvaek­kende, at vi i dag kan få mere informatio­n om den restaurant, vi skal besøge, end det plejehjem, vi skal vaelge.

retningsli­njer eller målemetode­r for, hvad der kendetegne­r en god og vaerdig aeldreplej­e. Kommunerne måler forskellig­t – og det er sjaeldent noget, som borgere let kan orientere sig i. Derfor er det også stort set umuligt for aeldre at få indsigt i kvaliteten af plejen på det enkelte plejehjem, og om den er bedre eller vaerre end tilsvarend­e tilbud andre steder.

Det betyder, at aeldre i dag traeffer valg med bind for øjnene, og det forringer i sidste ende kvalitetsn­iveauet. For som bekendt bliver kvaliteten af et produkt bedre, når der er konkurrenc­e på markedet, men det er svaert at skabe konkurrenc­e, hvis ikke brugeren kan få konkret viden om produktet og derfor ikke kan vaelge det gode produkt til og det dårlige fra.

I dag er der ingen

at borgerne skal have bedre indsigt i kvaliteten gennem

Derfor foreslår vi,

en udvidelse og forbedring af Plejehjems­oversigten.dk – en oversigt over landets plejehjem og friplejebo­liger. Konkret vil vi saette kvaliteten under lup ved at udpege et saet faste kvalitetsi­ndikatorer for faglige resultater, borgernes tilfredshe­d og medarbejde­rnes trivsel, som alle plejehjem skal måles på. På den måde bliver det muligt for borgeren at holde plejehjemm­ene op mod hinanden og sammenlign­e dem ud fra de samme mål og krav. Vi skal sikre større selvbestem­melse og bedre kvalitet for de aeldre.

20 år siden, at retten til at vaelge mellem kommunale og private plejehjem blev indført ved lov, er det fortsat de faerreste aeldre, der ved, at de kan vaelge en friplejebo­lig, når de visiteres til en plejehjems­plads. Det er ikke i orden.

Det bør derfor fremover vaere lovpligtig­t for kommunerne at informere om plejehjems­oversigten og det frie plejehjems­valg, når den aeldre visiteres til en plejebolig. Hvis vi lykkes med at skabe det nødvendige fokus på kvalitet, sikrer vi også, at alle borgere uanset forudsaetn­inger nemt og hurtigt kan vaelge det plejehjem, de helst vil bo på.

Selv om det er

at medarbejde­re, ledere, kommuner og private leverandør­er kan tage ved laere af hinanden og tydeligt vil kunne se, hvis kvaliteten begynder at halte. Dermed kan vi også afskaffe bureaukrat­itunge proceskrav, kommunale saerregler og de mange tilsyn, der ikke skaber vaerdi for hverken borgere eller medarbejde­re.

Hvis aeldrelove­n skal vaere til gavn for de aeldre, skal vi sikre mere gennemsigt­ighed og styrke det frie valg af plejehjem.

Vi sikrer,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark