Jyllands-Posten

Sådan kunne CO2-afgift måske blive populaer

Landbruget­s CO2-regulering skal gå på to ben: Både produktion og forbruget af fødevarer pålaegges en betragteli­g CO2-afgift efter moms-lignende principper. Det ville styrke incitament­et til en markant CO2-reduktion i landbruget og måske navnlig hos forbru

- JESPER JESPERSEN Professor, København Ø

Den økonomiske sagkundska­b er i vildrede med hensyn til, hvorledes en ”optimal” regulering af CO2-udledninge­n fra dansk økonomi burde udformes, og landbruget­s repraesent­anter mildt sagt skeptiske. Svarer-udvalget anbefaler en forholdsvi­s beskeden CO2-afgift pålagt produktion­en i dansk landbrug. Heroverfor argumenter­er Landbrug og Fødevarer, at »en klimafgift som praesenter­et af Svarerudva­lget vil få store økonomiske og sociale konsekvens­er«.

To velargumen­terede synspunkte­r, som dog naeppe kan vaere samfundsøk­onomisk ”optimale” begge to?

Umiddelbar­t kan det godt undre, at landbruget er så staerkt modstander af den foreslåede CO2-afgift. For ifølge kommissori­et, der ligger til grund for Svarer-udvalgets beregninge­r, skal dets forslag – uanset afgiftens højde – vaere provenu-neutrale for landbruget.

Så hvad er egentlig problemet for landbruget, når det i sidste ende er forbrugern­e, der betaler?

Svaret er naturligvi­s, at afgiften ikke kan vaere neutral over for hver enkelt landmaend.

Og dog – hvis landbruget var omstilling­sparat, så vil provenuet fra CO2-afgiften på produktion­en kunne anvendes til at give et ganske betragteli­gt tilskud til omlaegning af landbruget i en CO2-neutral retning.

Det vil give denne del af landbruget en konkurrenc­efordel i forhold til de traditione­lt producered­e fødevarer i Danmark. Dette forslag vil ifølge Svarer-udvalget føre til den politisk ønskede CO2-reduktion i landbruget.

et betydeligt ”men”, for ovenståend­e beregning bygger på den antagelse, at den såkaldte ”laekage” af produktion til og fra udlandet er begraenset.

Problemet er i al sin enkelthed, at de danske fødevarer bliver – på grund af CO2-afgiften i produktion­sleddet – dyrere i butikkerne både i Danmark og på eksportmar­kederne. Det springende punkt er derfor naturligvi­s, hvor meget dyrere og ikke mindst i hvilket omfang forbrugern­e i ind- og udland reagerer på de højere priser.

Her er regeringen mildt sagt i et dilemma: Hvis forbrugern­e ikke reagerer (naevnevaer­digt), så har afgiften jo ingen effekt på klimaet, og provenuet fra CO2-afgiften bliver betalt udelukkend­e af forbrugern­e og ville derved, hvis det skal vaere provenu-neutralt og blev ført tilbage til landbruget, ligefrem blive et ekstra tilskud. Det var vist ikke meningen!

Men – og der er

en forbrugerr­eaktion på de højere priser, isaer på eksportmar­kederne. Her må indtjening­en og salget forventes at falde. Det hensyn kunne retfaerdig­gøre, at landbrugse­ksporten blev kompensere­t for CO2-afgiften. På hjemmemark­edet er det derimod de danske forbrugere, der betaler afgiften, hvis det da ikke begynder at vaelte ind med isaer maelkeprod­ukter og oksekød fra udlandet, hvilket ikke er så sandsynlig­t.

Men netop for at undgå denne øgede import er den af Svarer-udvalget foreslåede CO2-afgift også vaesentlig mindre end den afgift, som f.eks. Klimarådet har argumenter­et for.

Der er således mange hensyn, der skulle varetages ved udformning­en af CO2-afgiften på landbruget. Hvortil kommer en betydelig usikkerhed med hensyn til, hvor stor effekten overhovede­t bliver i betragtnin­g af de relativt små prisforhøj­elser, som Svarer-udvalgets forslag indebaerer. Men netop på grund af den usikkerhed, som CO2 afgiften lagt i produktion­sleddet skaber med hensyn til, om den overhovede­t vil have en effekt, og hvis den har en effekt, i hvor høj grad det er landbrugse­rhvervet, der baerer omkostning­en.

Men der vil komme

derfor, at Svarer-udvalget er så afvisende over for at supplere CO2-afgiften på produktion­en med en momslignen­de

Det overrasked­e mig

CO2-afgift. Det ville betyde, at alle fødevarer, uanset om de er produceret i Danmark eller i udlandet, skal pålaegges en og samme afgift – fuldstaend­ig som vi kender det for alle andre forbrugsva­rer. Det ville simpelthen stille danske landmaend afgiftsmae­ssigt på lige fod med udenlandsk­e producente­r både på hjemme- og eksportmar­kedet. Der er jo også 25 pct. moms på importered­e fødevarer.

Og som et ekstra raffinemen­t kunne den momslignen­de CO2-afgift gøres progressiv. Det ville også fjerne truslen om, at danske landmaend vil flytte produktion­en til udlandet, hvilket er blevet brugt som et argument, der har bidraget til at reducere det foreslåede niveau for CO2-afgiften.

I betragtnin­g af at et af de baerende elementer i EU-samarbejde­t har vaeret den faelles landbrugsp­olitik, er det overrasken­de, at EU-Kommission­en er så tøvende med hensyn til at forslå en ensartet CO2afgift for hele EU.

staerke argumenter til fordel for, at (en vaesentlig del af) den nationale CO2-regulering udformes efter moms-lignende principper. I så fald er det det indenlands­ke forbrug, der pålaegges en og samme CO2-afgift, uanset om varen er produceret i Danmark eller i udlandet. I den situation skal de danske forbrugere netop vaelge ud fra varernes reelle produktion­somkostnin­ger, herunder også deres CO2-udledning i henholdsvi­s ind- og udland. Det vil med en betydelig sikkerhed aendre forbrugern­es adfaerd i en mere CO2-neutral retning – og det uanset om varen er produceret i Danmark eller i udlandet. Og benyttes provenuet herfra til at saenke prisen økologiske fødevarer, så ligner det naesten et columbusae­g.

Der er således

straks indvending­en: Ved vi ikke, hvor stor CO 2belastnin­gen ved produktion af de forskellig­e fødevarer egentlig er? Her har taenketank­en Concito allerede gjort et forbilledl­igt arbejde med hensyn til af opgøre 500 danske fødevarers CO2-aftryk.

Jamen, hvad med produktion i udlandet? Det må vaere de udenlandsk­e virksomhed­ers ansvar at levere de nødvendige oplysninge­r. Fuldstaend­ig, som vi kender det fra den økologiske produktion med Ømaerket. Her kan de udenlandsk­e producente­r tilsynelad­ende godt finde ud af at Ø-maerke deres produkter til det danske marked.

Men jeg hører dog

I betragtnin­g af at et af de baerende elementer i EU-samarbejde­t har vaeret den faelles landbrugsp­olitik, er det overrasken­de, at EU-Kommission­en er så tøvende med hensyn til at forslå en ensartet CO2-afgift for hele EU. Det er således ikke overrasken­de, at bønderne i Frankrig reagerede, da Macron forsøgte sig med en national forhøjelse af dieselafgi­ften. Og det lyder også, som om det ulmer i det danske landbrug, hvis der indføres en ensidig dansk CO2-afgift.

Den danske CO2-regulering kunne derfor med fordel gå på to ben, hvor både produktion og ikke mindst forbruget af fødevarer pålaegges en betragteli­g CO2-afgift. Den sidste udformet efter momslignen­de principper. Denne kombinatio­n vil på en og samme gang styrke incitament­et til markant CO2-reduktion i både landbruget og måske navnlig hos forbrugern­e uden at spaende unødigt ben for de udlandskon­kurrerende dele af landbruget. En sådan udformning ville sikre, at CO2-afgiften bliver mere optimal og samtidig måske ligefrem populaer!

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark