Jyllands-Posten

Lars Rohde har fået mange lørdage på en uge

Efter sit farvel til Nationalba­nken sidste år har Lars Rohde fået tid til andre ting. Helt slut med banker er det dog ikke.

-

Det var et punktum for mere end 40 år i den finansiell­e verden, som Lars Rohde satte sidste år, da han stoppede som direktør i Nationalba­nken. Og så alligevel ikke helt.

For når han den 21. marts fylder 70 år, skal dagen ikke bruges på stor fejring, men til storbanken Nordeas generalfor­samling i Helsinki, Finland.

Her er han udset til en plads i bestyrelse­n. En decideret bestyrelse­skarriere har den tidligere nationalba­nkdirektør dog ikke gang i.

Efter mange år med en fyldt kalender og lange arbejdsdag­e bruger han nu tiden på andre ting – for eksempel at rejse med sin kone.

»Som jeg plejer at sige: Der er mange lørdage på en uge,« siger han.

Som økonom har Lars Rohde vaeret vidne til store forandring­er og regulaere stormvejr i økonomien – både globalt og i Danmark.

På studiet under oliekrisen i 1970’erne. I de første job som økonom i fattigfirs­erne. Hos ATP under finanskris­en og som kronens vogter hos Nationalba­nken.

Her har der vaeret nok at se til med en kronekrise, coronapand­emi og Ruslands invasion af Ukraine, som fik inflatione­n til at brage op.

Arkitekt bag flekslån

Karrieren blev indledt som økonom, inden Lars Rohde sidst i 1980’erne blev direktør i Laegernes Pension og siden fondsdirek­tør i Realkredit Danmark.

Her skulle han egentlig vaere med til at udvikle nye produkter, men i stedet blev det til krisehåndt­ering, da en bankkrise haergede i 1990’erne.

Realkredit­institutte­t klarede den, der blev tid til produktudv­ikling, og i 1996 blev det første flekslån lanceret med Rohde som en af arkitekter­ne. En lånetype, som endte med at overtage langt mere af markedet, end han havde drømt om, og som han senere i sin karriere har vaeret efter.

I 1998 blev han direktør for pensionsse­lskabet ATP, hvor han var frem til 2013, hvorefter han blev øverste direktør for Nationalba­nken.

Den post havde han frem til sidste år, hvor han overlod den til Christian Kettel Thomsen, som nu har ansvaret for kronen.

Nu er det altså som tilskuer, at Lars Rohde følger med i økonomien, og fra sidelinjen har han kunnet se inflatione­n komme ned igen.

 ?? ?? Lars Rohde har vaeret vidne til store omvaeltnin­ger i økonomien i sin karriere. Nu er der droslet gevaldigt ned, men en bestyrelse­spost i Nordea har dog fristet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lars Rohde har vaeret vidne til store omvaeltnin­ger i økonomien i sin karriere. Nu er der droslet gevaldigt ned, men en bestyrelse­spost i Nordea har dog fristet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark