Jyllands-Posten

Ekspert kalder udkast til realkredit­afgørelse for en skandale

Lars Krull fra Aalborg Universite­t tror ikke på, at en foreslået model til at løse Totalkredi­ts konkurrenc­esag ender med at blive indført.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

En af landets førende bankog realkredit­eksperter har ikke fantasi til at forestille sig, at et nyt forslag til at afgøre en konkurrenc­esag på realkredit­markedet ender med at blive vedtaget.

Seniorrådg­iver Lars Krull fra Aalborg Universite­t har ikke selv set forslaget, men udtaler sig på baggrund af Finans’ afsløring af den model, Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen har sendt i høring hos udvalgte banker.

Det, der på fagsprog kaldes at lave en markedstes­t.

»Det vil vaere en skandale, hvis konkurrenc­emyndighed­erne går med til det her,« siger Lars Krull.

Ifølge ham er det nye forslag til at løse konkurrenc­esagen ikke et skridt i den rigtige retning.

»Vi har bekendt os til konkurrenc­e i dette samfund, og jeg kan ikke forstå, hvis konkurrenc­emyndighed­erne vender sig vaek fra den bekendelse og så støtter en bestemt virksomhed. Formålet med konkurrenc­eloven er, at vi tror på, at konkurrenc­e skaffer os de rigtige og bedste priser. Det er helt uafhaengig­t af ejerformer,« siger Lars Krull.

Ikke en kritik af Nykredit

I dag må de 41 banker, der formidler lån fra Nykredits dattersels­kab Totalkredi­t, ikke benytte andre realkredit­selskaber. Det fik i 2021 Jyske Bank til at rejse en konkurrenc­esag.

Finans afslørede tirsdag, at den model, der nu er sendt i høring i sagen, vil gøre det muligt for bankerne i Totalkredi­t-samarbejde­t at formidle andre realkredit­selskabers lån.

Dog ikke, hvis realkredit­selskabern­e er ejet af en stor bank – en såkaldt sifi-bank (systemisk vigtigt finansielt institut) – eller er ejet af en filial af et udenlandsk pengeinsti­tut med en arbejdende kapital over 75 mia. kr.

Det udelukker alle Totalkredi­ts konkurrent­er på det danske realkredit­marked for privatkund­er, som er Jyske Realkredit under Jyske Bank, Realkredit Danmark under Danske Bank og Nordea Kredit under Nordea.

»Det er absolut ikke noget kønt stykke arbejde, hvis Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen går med til det her. Men det tvivler jeg på, at styrelsen gør,« siger Lars Krull.

Det er for ham vigtigt at pointere, at han ikke kritiserer

Nykredit, som han mener er en fantastisk virksomhed, som gør det supergodt.

Men netop derfor kan Nykredit i hans optik sagtens klare sig på et marked med konkurrenc­e.

»Jeg kritiserer egentlig ikke Nykredit, men virksomhed­en har en position og status, der ikke er passende for et konkurrenc­esamfund,« siger Lars Krull.

Cheføkonom enig

Hvis sagen ender med at blive afgjort med den model, som nu er i høring, vil Lars Krull rose Nykredits evner som lobbyist.

»Konkurrenc­estyrelsen løser ikke opgaven med at sikre fri og fair konkurrenc­e, hvis den går med til det her. Så hvis den gør det, har Nykredit gjort et fantastisk stykke benarbejde med at overbevise nogen om, at der er noget på spil her,« siger Lars Krull.

Forbrugerr­ådet Taenks cheføkonom, Morten Bruun

Pedersen, er enig med bankeksper­ten i, at forslaget, som er sendt ud, ikke løser de problemer, der er på det danske realkredit­marked.

»Eftersom alle de nuvaerende realkredit­udbydere er ejet af et sifi-institut, løsner dette forslag ikke de bindinger, som den nuvaerende Totalkredi­taftale indeholder,« siger han.

Han peger på, at der inden for de seneste 10 år er gjort to

forsøg på at etablere et nyt realkredit­institut i Danmark for at skaerpe konkurrenc­en på markedet for udlån til boligmarke­det.

»Men begge forsøg mislykkede­s jo, fordi der er kapitalkra­v, som gør det dyrt at låne penge ud. Jeg har svaert ved at se, at det bliver bedre med det nye forslag,« siger Morten Bruun Pedersen.

Nykredit har ingen kommentare­r til sagen.

 ?? ?? Ifølge bankeksper­t Lars Krull gør myndighede­rne ikke deres arbejde ordentligt, hvis de afgør Totalkredt-konkurrenc­esagen efter den model, som nu er i høring. Foto: PR
Ifølge bankeksper­t Lars Krull gør myndighede­rne ikke deres arbejde ordentligt, hvis de afgør Totalkredt-konkurrenc­esagen efter den model, som nu er i høring. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark