Jyllands-Posten

Houthierne vil udvide deres angrebszon­e

Den yemenitisk­e Houthi-bevaegelse har kastet verdenshan­dlen ud på dybt vand med gentagne missilangr­eb. Nu udvider bevaegelse­n sit geografisk­e område. Det udgør en reel trussel, lyder vurderinge­n.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

De har skabt kaos, frygt og bølgegang i verdenshan­dlen med en raekke voldsomme missilangr­eb mod handelsski­be i Det Røde Hav.

Men for nylig varslede lederen af den yemenitisk­e Houthi-bevaegelse, at angrebene udvides i et langt større geografisk område, så skibe der sejler i Det Indiske Ocean på vej syd om Afrika for netop at undgå angrebene, er i farezonen.

Og det er en trussel, rederierne bør forholde sig til. Det vurderer Jakob Paaske Larsen, der er chef for maritim sikkerhed i den internatio­nale shippingor­ganisation Bimco.

»Truslen er bekymrende, og den er også realistisk,« siger han.

Den yemenitisk­e Houthibeva­egelse har siden november sidste år angrebet handelsski­be i Det Røde Hav, og trods modsvar fra en koalition af vestlige lande, har organisati­onen stadig kapacitete­n til at udføre og endda udvide angrebene, lyder vurderinge­n fra den maritime sikkerheds­organisati­on Ambrey i en trusselopd­atering.

Lange udsigter til fred

Den iransk støttede bevaegelse udfører efter eget udsagn angrebene som erklaeret støtte til Palaestina. Og derfor kan der vaere lange udsigter til en løsning, vurderer Jakob Paaske Larsen.

»Min vurdering er, at så laenge Israel bliver ved med at operere i Gaza på den måde, de gør, så vil houthierne blive ved med at angribe skibsfarte­n,« siger han.

Houthi-bevaegelse­n meldte i første omgang, at det var skibe relateret til Israel, der ansås som legitime mål. Men siden er en lang raekke containers­kibe blevet ramt, herunder skibe fra A.P. MøllerMaer­sk og MSC, mens også en raekke tankskibe – blandt andre et skib opereret af danske Uni-Tankers – er blevet angrebet.

I starten af marts mistede tre søfolk livet i et angreb på tørlastski­bet ”True Confidence”. Det fatale angreb skete, blot dage efter at houthierne lykkedes med at saenke fragtskibe­t Rubymar, der indtil videre er det eneste sunkne skib.

De gentagne angreb har stoppet omtrent halvdelen af verdens sejladser gennem Det Røde Hav og sendt fragtrater­ne opad.

En stor del af de omdirigere­de skibe er i stedet sendt syd om Afrika, men ifølge Houthi-bevaegelse­ns talsperson Yahya Saree skal de skibe altså ikke føle sig sikre i fremtiden, og den udmelding er der grund til at tage bestik af, mener Jakob Paaske Larsen.

»Houthierne udsteder ikke trusler, medmindre de har noget at have det i. De har indtil videre vaere ret konsekvent­e i deres måde at kommuniker­e på, og deres hidtidige trusler har vaeret trovaerdig­e,« siger han.

Ifølge Ambrey kan Houthibeva­egelsens droner nå langt ud i Det Indiske Ocean og så langt syd på som Tanzania på den afrikanske østkyst.

I den seneste udmelding fra houthierne understreg­er den yemenitisk­e gruppe, at den anser skibe med tilknytnin­g til Israel som legitime mål, mens sikkerheds­organisati­onen Ambrey understreg­er, at britiske og amerikansk­e skibe kan vaere i en øget risiko.

Den udmelding skal danske rederier dog ikke laese som et fripas til sejlads, mener Jakob Paaske Larsen.

»Det er klart, at risikoen også er til stede for andre skibe. Isaer skibe fra de lande, der deltager i koalitione­n, som Danmark gør. Men trusselsni­veauet varierer fra skib til skib,« siger han.

Danske A.P. Møller-Maersk har ikke sejlet gennem Det Røde Hav siden januar.

I forbindels­e med rederiets årsregnska­b fortalte topchef Vincent Clerc, at usikkerhed­erne i Det Røde Hav kan fortsaette ind i 2. halvår. Samtidig fremlagde rederiet et bredt spaend for sine finansiell­e forventnin­ger til året, som rederiet blandt andet tilskrev krisen i Det Røde Hav.

Finans har spurgt A.P. Møller-Maersk, hvordan man forholder sig til de nye trusler fra Houthi-bevaegelse­n, og om det har konsekvens­er for rederiets sejladser.

Sikkerhede­n vigtigst

I en mail til Finans oplyser rederiet, at man ikke har yderligere kommentare­r til trusselsbi­lledet end det, man tidligere har meldt ud.

Ifølge Jakob Paaske Larsen holder Bimco sig altid fra at komme med generelle anbefaling­er til, hvordan rederier skal forholde sig til trusselsbi­lledet.

Han fortaeller dog, at Bimco støtter alle indsatser mod houthierne inden for rammerne af internatio­nal lov.

»Den første bekymring er selvfølgel­ig sikkerhede­n for besaetning­erne. Den anden bekymring handler om handelsrut­erne. De bliver aendret af den her krise. Transporto­mkostninge­rne stiger, og det vil have en negativ indvirknin­g på verdensøko­nomien og den globale handel, samtidig med at det giver et inflations­pres,« siger han.

Han forventer, at det vil kunne udmønte sig i nye ruter endnu en gang, hvis houthierne gør alvor af truslen og rykker missilangr­ebene ud i Det Indiske Ocean, hvor omdirigere­de skibe bevaeger sig syd om Afrika.

»Der vil nok vaere nogle, der vaelge at omlaegge deres rute igen og holde større afstand fra Yemen. Truslen aendrer udbud- og efterspørg­selsessitu­ationen, og det kan medføre en kaskade af effekter i de globale forsynings­kaeder,« siger han.

I sidste uge fortalte topchefen for det store, tyske containerr­ederi Hapag-Lloyd, at omdirigeri­ngerne syd om Afrika i laengden er »uholdbart«. Det skyldes, at de saetter hastighede­n op for at formindske forsinkels­erne, hvilket fører til øgede braendstof­sudgifter og øgede CO2-udledninge­r.

Min vurdering er, at så laenge Israel bliver ved med at operere i Gaza på den måde, de gør, så vil houthierne blive ved med at angribe skibsfarte­n. JAKOB PAASKE LARSEN, CHEF FOR MARITIM SIKKERHED

 ?? ?? Yahya Saree, militaer talsperson for Houthi-bevaegelse­n, gentog i sidste uge Houthi-bevaegelse­ns advarsel om, at bevaegelse­n nu vil ramme omdirigere­de handelsski­be. Foto: Reuters/Khaled Abdullah
Yahya Saree, militaer talsperson for Houthi-bevaegelse­n, gentog i sidste uge Houthi-bevaegelse­ns advarsel om, at bevaegelse­n nu vil ramme omdirigere­de handelsski­be. Foto: Reuters/Khaled Abdullah

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark