Jyllands-Posten

Der opsaettes tusindvis af gasfyr, selvom politikern­e vil afvikle dem

I 2030 ventes CO2-fri biogas at daekke 100 pct. af gasforbrug­et. Alligevel er private gasfyr udråbt til et problem. Biogas modtager milliarder af støttekron­er.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Den grønne omstilling og energikris­en fik i 2022 et politisk flertal til at varsle et opgør med naturgasfy­r i danske boliger.

»Det er den politiske ambition, at der ikke skal anvendes gas til rumvarme i danske husstande fra 2035, samt at Danmark senest i 2030 vil vaere 100 pct. forsynet med grøn gas,« fremgår det af en klimaaftal­e om mere grøn strøm og varme, der blev indgået den 25. juni 2022.

Trods aftalen er der både i 2022 og 2023 blev installere­t tusindvis af gasfyr rundtom i Danmark.

»Der er installere­t 4.421 og 3.833 gasfyr i henholdsvi­s 2022 og 2023, hvoraf ca. 430 er nedtaget igen. De installere­de gasfyr er både for erhverv og boliger,« fastslår klimaog energimini­ster Lars Aagaard (M) i et svar til Folketinge­t dateret den 1. marts.

I samme svar peger ministeren på, at Energistyr­elsen i en såkaldt Klimastatu­s og Fremskrivn­ing 2023 kommer frem til, at der i 2025 »vil vaere lidt mindre end 140.000 husholdnin­ger, som opvarmer med gasfyr«.

Strid modvind

Dermed har energimini­steren laenge vaeret klar over, at ambitionen i 2022-aftalen, der blev indgået af hans forgaenger på posten, Dan Jørgensen (S), kaemper i strid modvind.

Nu har regeringen­s nationale energikris­estab kaldet Nekst offentligg­jort 10 anbefaling­er til, hvordan man kan indfri den politiske målsaetnin­g om en fremtid uden gasfyr i private boliger.

Men til stor overraskel­se for bl.a. eksperter og aktører i energibran­chen åbner Nekstgrupp­en for, at der i 2035 stadig kan vaere husholdnin­ger med et gasfyr i baggangen.

»Man kan godt gå i nul i 2035, hvis man ønsker det. Men vi synes ikke, at det er klogt,« udtalte Lars-Peter Søbye, formand for Nekst-gruppen, sidste uge til Finans.

Han forklarer meldingen med, at et firkantet mål om at sende alle private gasfyr på pension kan gemme på en »kaempe omkostning« for nogle forbrugere.

Klima- og energimini­ster Lars Aagaard har luftet lidt af de samme overvejels­er over for Finans og naevner samtidig de stigende maengder CO2-fri biogas, der finder vej til gasnettet.

Energistyr­elsen peger i den seneste klimafrems­krivning på, at private gaskunder fra 2030 alene vil fyre med CO2fri biogas.

Lars Aagaard fastslår over for Folketinge­t, at den grønne gas vil daekke 108 pct. af det danske gasforbrug i 2030, mens produktion­en i 2035 ventes at daekke forbruget med ca. 127 pct.

Det danske biogaseven­tyr skyldes en kombinatio­n af et generelt faldende gasforbrug og en markant udbygning med biogas bl.a. båret frem af milliardst­ore tilskudsor­dninger.

Støtte til biogas kom for alvor på den politiske dagsorden i energiafta­len fra 2012, og gennem årene har danskerne ydet store milliardti­lskud til biogassekt­oren.

I dag gives der støtte til biogas brugt til elprodukti­on, transport, varmeprodu­ktion og virksomhed­sdrift, ligesom der er støtte til opgraderin­g af biogas til naturgasne­ttet.

Regning på 30 mia. kr.

Den praecise støtte afhaenger af de svingende el- og gaspriser.

Det er sparsomt med opgørelser over den samlede støtte både historisk og i årene frem. Men i en fremskrivn­ing fra april 2020 opgjorde davaerende klima- og energimini­ster Dan Jørgensen den forventede regning for støtten i 2020-2030 til i alt knap 30 mia. kr.

Klima- og energimini­ster Lars Aagaard peger i svaret til

Folketinge­t den 1. marts på, at det er op til forligskre­dsen bag den grønne klimaaftal­e fra 2022, om der skal tages »yderligere initiative­r rettet mod udfasning af gasfyr«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark