Jyllands-Posten

De største danske børsnotere­de selskaber brager over målstregen efter et vanskeligt år

Størstedel­en af de største danske virksomhed­er overgik deres egne mål i 2023, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI). Analysen vaekker begejstrin­g, men den peger også på en raekke af udfordring­er, som landets giganter står over for.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Gennem det seneste år har landets 50 største børsnotere­de virksomhed­er børstet den enorme makroøkono­miske usikkerhed af sig og leveret resultater, der enten nåede eller oversteg deres mål for 2023.

Det viser en analyse fra landets største interesseo­rganisatio­n, Dansk Industri (DI), der har sammenlign­et virksomhed­ernes estimater for året med de faktiske nøgletal i deres seneste årsregnska­ber.

»Grundlaegg­ende er det imponerend­e, at så mange har overrasket i et ellers vanskeligt år, og det tegner er billede af, at dansk økonomi er kommet staerkere igennem 2023, end alle regnede med, men den er trukket af de store,« siger Morten Granzau Nielsen, vicedirekt­ør i DI.

Han påpeger, at de staerke resultater sidste år skaber et fornuftigt afsaet for 2024.

Mere bestemt leverede 27 af de 50 danske børsmastod­onter ifølge DI-analysen positive overraskel­ser i forhold til det billede, de tegnede af fremtiden i deres regnskaber i begyndelse­n af 2023. Naermest alle virksomhed­erne levede desuden op til deres egne indtjening­s- og omsaetning­smål det seneste år.

Et usikkert år

For et år siden var verdensøko­nomien ellers praeget af usikkerhed, og mange økonomer og analytiker­e spåede om en recession ude i horisonten, hvilket ikke nødvendigv­is var opløftende for virksomhed­ernes humør.

»Både renterne og inflatione­n såede tvivl om udsigten for efterspørg­slen. Høj inflation taerede på forbrugern­es købekraft, mens de stigende renter gjorde det dyrere at investere. Forventnin­gen var, at det ville traekke en masse aktivitet ud af økonomien,« bemaerker Morten Granzau Nielsen.

Til trods for det var virksomhed­ernes mål for 2023 ikke konservati­ve.

Med andre ord er årsagen til overraskel­serne ikke, at virksomhed­erne havde sat barren lavt, betoner Morten Granzau Nielsen. Faktisk havde 31 af de 50 virksomhed­er mere ambitiøse mål i 2023 end året forinden.

På den anden side var der 16 virksomhed­er, som startede året mindre optimistis­k, og en af dem var smykkekaem­pen Pandora, som isaer var belastet af usikkerhed skabt af både inflatione­n og rentestign­inger.

»De økonomiske udsigter for 2023 er stadig meget usikre. Høj inflation og stigende realkredit­renter tyder på, at forbrugern­e vil komme under pres,« lød det fra Pandoras ledelse i virksomhed­ens regnskab for 2022.

Pandora startede året med at estimere en organisk omsaetning­svaekst på mellem -3 pct. og 3 pct. i 2023. Men smykkekonc­ernen endte i stedet med at opjustere løbende og afsluttede regnskabså­ret med en vaekst på 8 pct.

Uventet medvind

Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, konstatere­r, at den solide verdensøko­nomi har medført, at de største børsvirkso­mheder i Danmark har fået en uventet medvind fra deres aktivitete­r i udlandet.

»Mange af de største danske virksomhed­er har aktivitete­r verden over, og vi har set, at de udviklede økonomier har håndteret rentestign­ingerne og inflatione­n bedre, end man måske var bekymret for, i 2023,« siger han.

Virksomhed­ernes bomstaerke resultater er ifølge Søren Kristensen ikke alene en fordel for aktionaere­rne, men også hele Danmarks økonomi.

»Forleden viste en ny rapport fra de økonomiske vismaend, hvordan de største danske virksomhed­er driver vaeksten i økonomien. Novo Nordisk er et af de bedste eksempler. Så det er vigtigt, at de er sunde,« siger han.

Netop Novo Nordisk har overrasket igen og igen i løbet af det seneste år med en eksplosiv vaekst i salget af selskabets diabetes- og fedmemedic­in, Ozempic og Wegovy. Her var virksomhed­ens organiske vaekst 36 pct. mod ventede 13-19 pct.

Søren Kristensen mener overordnet, at DI’s analyse bør sprede smil – i hvert fald når man skal spå om fremtiden for de danske virksomhed­er.

»Vi bør vaere optimistis­ke. Virksomhed­erne klarede det flot sidste år, og det ser ud til, at de og økonomien står solidt i 2024, hvor vi har maerket det meste af effekten fra de seneste års rentestign­inger,« siger han.

De små haenger

Men billedet er ikke udelukkend­e rosenrødt, understreg­er Søren Kristensen.

»Vi risikerer fortsat, at der kommer efterdønni­nger fra rentestign­ingerne. Hvis centralban­kerne er for laenge om at saette renten ned, så er jeg ikke overbevist om, at det vil fortsaette med at se så positivt ud. Desuden er erhvervsli­vet presset af mangel på arbejdskra­ft og kapacitet,« siger han.

Mens Morten Granzau Nielsen er begejstret for, at de største danske virksomhed­er har klaret det bedre end ventet, bemaerker han, at det resterende erhvervsli­v i Danmark ikke nødvendigv­is har holdt farten.

»Mens de største virksomhed­er er buldret derudad, så har de små måske vaeret trukket ned af, at de hovedsagel­igt saelger til hjemmemark­edet og naermarked­erne, hvor økonomien har vaeret langt svagere,« fastslår han.

Morten Granzau Nielsen peger på, at den samlede industripr­oduktion sidste år oplevede et fald, hvis man traekker medicinali­ndustrien ud af beregninge­n. Situatione­n er den samme, når man ser på bnp-vaeksten.

»Vi står med en bred underskov af virksomhed­er i Danmark, som haenger betydeligt mere i bremsen,« lyder det fra Morten Granzau Nielsen.

»Vi skal vaere glade for, at økonomien er blevet trukket af de store. Men vi skal ikke vaere blinde for, at det ikke er alle i dansk erhvervsli­v, der har klaret det lige så godt og ser lige så lyst på fremtiden,« fortsaette­r han.

 ?? ?? Mens vicedirekt­ør i DI Morten Granzau Nielsen er begejstret for, at de største danske virksomhed­er har klaret det bedre end ventet, bemaerker han, at det resterende erhvervsli­v ikke nødvendigv­is har holdt samme fart. Foto: Hans Søndergaar­d/DI
Mens vicedirekt­ør i DI Morten Granzau Nielsen er begejstret for, at de største danske virksomhed­er har klaret det bedre end ventet, bemaerker han, at det resterende erhvervsli­v ikke nødvendigv­is har holdt samme fart. Foto: Hans Søndergaar­d/DI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark