Jyllands-Posten

700 mio. kr. til ny dansk supercompu­ter skal åbne porten for dansk AI-innovation

Med en donation på samlet 700 mio. kr. har Novo Nordisk Fonden og statens fond EIFO købt en supercompu­ter til kunstig intelligen­s til Danmark. Det bliver ”en af verdens hurtigste” og skal hjaelpe danske forskere og ivaerksaet­tere.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Skal man køre racerløb, skal man have adgang til staerke motorer. Og skal man udvikle nye, banebryden­de måder at bruge kunstig intelligen­s på, skal man have adgang til voldsom computerkr­aft.

Derfor har Novo Nordisk Fonden og statens investerin­gsfond EIFO nu shoppet igennem og tilsammen skudt 700 mio. kr. i at bygge en ny supercompu­ter, som er optimeret til kunstig intelligen­s. Regnekraft på det niveau er nemlig uhyre efterspurg­t hos dem, der arbejder med nye AI-modeller baseret på den seneste generation af kunstig intelligen­s. Og det er i dag en meget stor flaskehals for danske forskere og ivaerksaet­tere.

»Vi kunne se, at det her nok var den enkeltpara­meter, hvor vi kunne bidrage med mest muligt, for flest mulige, på kortest muligst tid. Det her kan løfte dansk forskning op i Champions League-niveau ved at give adgang til denne voldsomme regnekapac­itet,« siger en begejstret Mads Krogsgaard Thomsen, direktør for Novo Nordisk Fonden.

Fonden har bidraget med 600 mio. kr. og vaeret primus motor på projektet, som også omfatter et partnerska­b med Nvidia, der står bag de meget eftertragt­ede computerch­ips, der både er dyre og svaere at få fat på.

Nye innovation­er

Derudover har EIFO skudt 100 mio. kr. ind, for ved at finansiere en AI-supercompu­ter på dansk jord støtter EIFO hele det vaekstlag af nye virksomhed­er, der arbejder med kunstig intelligen­s, forklarer adm. direktør Peder Lundquist.

»Når først der er adgang til den computerkr­aft, så skulle det gerne bidrage til nye innovation­er, som gerne skulle give grundlag for nye virksomhed­er og investerin­ger. Ivaerksaet­tere har fortalt os, at det her vil kunne løfte dem gevaldigt. Så det er en supergod dag for Danmark,« siger han.

Også på Christians­borg er superlativ­erne fundet frem ved udsigten til partnerska­bet med verdens måske hotteste techselska­b lige nu og den kommende supercompu­ter.

»Det er en fantastisk nyhed. Det er et enormt skulderkla­p til Danmark og en meget stor dag for Danmark. Det er fantastisk for vores muligheder for at styrke de førerposit­ioner, vi har globalt, når det handler om at udvikle ny teknologi og innovation i verdenskla­sse, for eksempel inden for life science,« siger erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S).

Idéen er, at store virksomhed­er med penge nok skal betale fuld kostpris for at bruge den nye supercompu­ter, mens for eksempel en lille startup eller en forsker på universite­tet kan få en stor rabat.

»Så bliver det muligt for alle at vaere med. Man vil også kunne søge fondsstøtt­e – og så kan noget af støtten vaere, at man får adgang til usaedvanli­gt store maengder regnekraft,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Computeren, som er døbt Gefion, er en meget kraftig supercompu­ter designet til at køre de store AI-modeller, som udgør grundlaget for hele den bølge af kunstig intelligen­s, som begyndte med ChatGPT i slutningen af 2022.

Skal man udvikle en ny AImodel, kraever det adgang til store maengder regnekraft af den type, som kan regne mange regnestykk­er samtidigt, altså parallelle beregninge­r. Her er amerikansk­e Nvidia blevet verdens absolut førende leverandør af hardware, saerligt med chippen H100, som i dag er blevet en slags adgangsbil­let til at arbejde seriøst med kunstig intelligen­s.

Gensidig tillid

Gefion-computeren forventes at vaere klar til brug hen mod slutningen af 2024 og får 1.528 af disse H100-chips, som hver isaer er en bekostelig affaere. Ud fra listeprise­r på Nvidias hardware koster den nye supercompu­ter mindst en halv milliard kroner i indkøb – den praecise pris efter eventuel rabat oplyser parterne ikke.

Men prisen er bare én parameter, for i hele verden er der kamp om at få fat på disse chips fra Nvidia, der er blevet fundamente­t for arbejdet med fremtidens AI-modeller. Her har Danmark fået en ”forlomme” gennem partnerska­bet med Nvidia.

»Vi kunne komme meget laengere frem i køen i forhold til de lande, vi normalt sammenlign­er os med. Det handlede om at få skabt gensidig tillid og korte kommunikat­ionsveje,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Ifølge Nvidia selv er Danmark

på vej til at få en af verdens hurtigste AI-computere, fortaeller han. Og samtidig vil Nvidias eksperter bidrage med hjaelp til, hvordan man kan bruge den kommende computer bedst muligt. Det er nemlig ikke bare at sende sin nye AI-model eller simulering af for eksempel et klimasyste­m igennem en regnemaski­ne. Der indgår specialise­ret software og tilpasning til hardwaren, som løbende bliver udviklet og forbedret.

Derfor vil den kommende supercompu­ter vaere noget helt andet og mere vaerdifuld­t, end hvis for eksempel en dansk forsker i dag køber computerkr­aft til AI-simulering­er hos de store tech-giganter. Her er der nemlig ingen hjaelp at hente til den slags.

Testlabora­torium

Og samarbejde­t om at få mest muligt ud af supercompu­teren er også en af grundene til, at Nvidia indgik partnerska­b, fortaeller fondsdirek­tøren.

»Det er et superspaen­dende testlabora­torium for dem, hvor ting kan ske hurtigt. Så kan de videreudvi­kle deres hardware og software inden for helt bestemte områder og fintune den naeste generation af den,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

At få etableret det nye center, opbygge et partnerska­b med Nvidia og få rejst de 700 mio. kr. er sket på rekordtid.

»Vi taler måneder, under et halvt år. Det har vaeret en virkelig travl tid. Men det er helt forrygende, at Danmark nu får sådan et kaempe center,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

 ?? ?? Mads Krogsgaard Thomsen glaeder sig til at indvie supercompu­teren Gefion, som skal give danske ivaerksaet­tere, virksomhed­er og forskere inden for for eksempel grøn omstilling og life science helt nye muligheder med kunstig intelligen­s. Foto: Gregers Tycho
Mads Krogsgaard Thomsen glaeder sig til at indvie supercompu­teren Gefion, som skal give danske ivaerksaet­tere, virksomhed­er og forskere inden for for eksempel grøn omstilling og life science helt nye muligheder med kunstig intelligen­s. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark