Jyllands-Posten

Advokathus kaster sig over markedet for baeredygti­ghed

2023 blev et fladt år for advokathus­et Bruun & Hjejle, men managing partner tror på, at nyt forretning­sområde vil kaste flere opgaver af sig i år.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Efter et år med stor vaekst er omsaetning­en hos advokathus­et Bruun & Hjejle stort set uaendret i 2023.

»2023 var et fladt år med et usikkert konjunktur­miljø. Investorer­ne har vaeret mere stille end de foregående år,« siger managing partner Christian Johansen.

Selskabet kommer ud med en omsaetning på netto 530 mio. kr., hvilket er på niveau med året forinden.

Men Christian Johansen forventer en mindre stigning i omsaetning­en for 2024, dog med usikkerhed på grund af påvirkning­en af rentenivea­u og den geopolitis­ke udvikling.

Advokathus­et er isaer kendt for sine fokus på komplekse transaktio­ner og tvister. Men et nyt forretning­sområde skal vaere med til at drive vaeksten de kommende år.

»Det er det marked, man laeser mest om i avisen. Det handler om klima, grøn omstilling, baeredygti­ghed, CO2neutral­itet, energifors­yning og ombygning af Danmark, der vil blive forandret de naeste mange år. Faellesmae­ngden er projekter, der fører til en omstilling af Danmark, der vil blive forandret over de naeste år,« siger Christian Johansen.

Han vurderer, at ca. en tredjedel af resultatet i 2023 kan henføres til transaktio­ner og tvister relateret til infrastruk­tur, herunder energi.

Det er ikke et helt nyt område for Bruun & Hjejle, der siden 2012 har rådgivet det internatio­nale konsortium Femern Link Contractor­s, som er med til at bygge den første tunnelforb­indelse mellem Danmark og Tyskland.

Store investerin­ger

Bruun & Hjejle ser, at der vil komme flere offentlige investerin­ger i infrastruk­tur. Og virksomhed­ernes grønne omstilling kraever store investerin­ger og dermed juridisk rådgivning, der handler om opførelsen af solcellepa­kker, CO2-fangst og hospitalsb­yggerier.

Store investerin­ger i infrastruk­tur vil også betyde køb og salg af virksomhed­er i en tid med lavere aktivitet på M&A-markedet, påpeger Christian Johansen. Han ser også, at fokusset potentielt kan kaste flere retssager af sig.

»Vi ser mere aktivitet i den del af vores forretning. Det bestyrker mig i, at vi har taget nogle rigtige beslutning­er,« siger han.

Det nye fokus kraever dog specialist­er, og dem er der rift om. På Bruun & Hjejles hjemmeside er i alt otte specialist­er, hvis man søger på ”energi og infrastruk­tur”, men der er langt flere, der beskaeftig­er sig med området, siger Christian Johansen.

Selskabet er hele tiden på udkig efter talenter, men uddanner også internt til det nye forretning­sområde. Hvor mange specialist­er Bruun &

Hjejle konkret går efter, kommer han ikke naermere ind på.

Ud over jagten på talenter og vaekst står den mandsdomin­erede advokatbra­nche og Bruun & Hjejle over for en anden udfordring. Kvinder udgør stadig en beskeden andel i advokathus­enes partnerkre­dse, også hos Bruun & Hjejle, hvor 19 pct. af partnerne er kvinder. Det er dog steget med to procentpoi­nt siden 2022.

Bruun & Hjejle har opstillet et mål om at have 30 pct. kvinder i partnerkre­dsen i 2030 og arbejder hver dag med målet.

»Ellers understøtt­er vi ikke udviklinge­n,« siger han.

Advokathus­et har for nylig etableret en mentorordn­ing, der skal gøre de yngre mere selvkørend­e i et makkerskab med en aeldre partner i forhold til f.eks. en klient eller et marked, mens de aeldre kan blive staerkere teknologis­k.

»Det muliggør, at den yngre hurtigt løftes ud af en mere traditione­l rolle, hvor den yngre siger lidt, og den aeldre siger for meget. Det vil jeg gerne vende om.«

Ansigtet over for klienten

Selv har Christian Johansen et samarbejde med Josefine Movin Østergaard, der netop er blevet partner. Det kommer konkret til udtryk ved en sag, han netop har startet for en klient. Han plejer at vaere ansigtet over for klienten, men det har de vendt om.

»Jeg skal selvfølgel­ig vaere med, når der behov for det, men jeg forventer, at det er Josefine, der driver det.«

Det er med til at profilere andre partnere over for klienterne, siger han.

»Den yngre har ofte en lidt mere effektiv måde at vaere markedsfør­ende på, fordi klienterne kan vaere af den yngre generation.«

Bruun & Hjejle hører til blandt de største kontorer i Danmark, men måler sig ikke med de allerstørs­te, hvor flere har nået 1 mia. kr. i omsaetning.

Selskabet fokuserer på en raekke fokusområd­er modsat de største, der har flere rådgivning­sområder på paletten.

»Vores mål er ikke at blive lige så store som de største. Vores mål er at vaere den foretrukne og bedste rådgiver på vores strategisk­e fokusområd­er, og hvor vi vurderer, at vi med et forretning­smaessigt fokus vil have en attraktiv position i markedet,« siger han.

 ?? Christian Johansen, managing partner i Bruun & Hjejle. Foto: Mew ??
Christian Johansen, managing partner i Bruun & Hjejle. Foto: Mew

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark