Jyllands-Posten

Japans nationalba­nk haever renten og afskaffer kontrol med rentekurve­n

Kursskifte­t har vaeret år undervejs. Der er blevet spået om den praecise timing lige så laenge. Nu er det sket. Japan har strammet op om sin pengepolit­ik.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Verdens finansmark­eder vågnede op til et brag af en nyhed tirsdag morgen. Den japanske nationalba­nk har afskaffet både sin negative rente og notoriske rentekurve­kontrol.

Nu venter alle på konsekvens­erne. Men de faerreste forventer, at de bliver små.

»Hvis Japan ender verdens sidste negative rente i denne uge, vil eftervirkn­ingerne maerkes langt uden for landets graenser,« skrev Nigel Green, direktør for deVere Group, et af verdens største investerin­gsfirmaer, i en note mandag.

»Investorer bør vaere klar til at handle hurtigt.«

Nationalba­nken vil haeve den kortsigted­e rente fra -0,1 pct. til mellem 0 pct. og 0,1 pct. ifølge pengeinsti­tutionens officielle udtalelser efter et to dage langt møde, der begyndte den 18. marts. Samtidig vil den indstille sin kontrol med rentekurve­n for 10årige statsoblig­ationer.

Det lyder måske ikke af meget. Men det er første gang, Japan haever renten siden 2007. Den ultraløse pengepolit­ik har formelt stået på siden 2013. Rentekurve­kontrollen har vaeret på plads siden 2016.

Nationalba­nken vil også stoppe sit opkøb af andre finansiell­e aktiver, der har vaeret forbundet med rentekurve­kontrollen og den løse pengepolit­ik. Den eneste undtagelse er firmaoblig­ationer. Her vil banken i stedet udfase sine opkøb over det naeste år.

Kan få konsekvens­er

Banken vil fortsat købe statsoblig­ationer i det omfang, det dømmes nødvendigt. Men det er for at hjaelpe med statens finanser og ikke for at holde rentekurve­n under kontrol.

Kursskifte­t kan hurtigt få konsekvens­er. Som en funktion af rentekurve­kontrollen ejer nationalba­nken nu over halvdelen af Japans samlede statsoblig­ationer. Banken ejer så godt som alle statsoblig­ationer med en udløbsperi­ode på 10 år.

»Forvent udsving på det japanske aktiemarke­d, som investorer genkalibre­rer deres portefølje­r,« skriver Green i sin note. »Industrier, der er saerligt sårbare over for renteaendr­inger, såsom finansindu­strien, kan opleve vaesentlig turbulens.«

Afskaffels­en af rentekurve­kontrollen kan også styrke den japanske yen, der laenge har vaeret bundskrabe­nde billig. For mens Japan holdt både rente og rentekurve nede, haevede Vestens nationalba­nker renterne for at få den globale inflation under kontrol.

Som et resultat trak japanske og globale investorer deres penge ud af Japan. Det fik yenkursen til at falde voldsomt. Analytiker­ne er dog ikke helt sikre på, hvordan valutamark­ederne nu vil reagere. Eller hvor drastisk nationalba­nken vil laegge kursen om i de naeste kvartaler.

»En komplicere­nde faktor,« skriver det globale forsikring­sfirma Swiss Re i en tidligere note, »er, at pengepolit­ikken har vaeret ekstrem og har stået på så laenge. Det gør en normaliser­ing til en svaer balance.«

Denne normaliser­ing har vaeret laenge undervejs.

Nationalba­nkens kriterier for en aendring af pengepolit­ikken var dog klare fra en start: En økonomi i forsigtig vaekst, en inflation over omtalte 2 pct. samt lønforhøje­lser. Men isaer sidstnaevn­te lod vente på sig – og derfor holdt banken rentekrudt­et tørt.

Men lidt efter lidt tittede solen frem.

Japansk vaekst

Japan er nu vendt tilbage til vaekst efter covid-19. Kerneinfla­tionen har svaevet over 2 pct. i over et år. Og de årlige lønforhand­linger mellem landets største firmaer og fagforenin­ger er udmundet i de største lønforhøje­lser siden 90’erne.

Men nationalba­nken vil formodentl­ig traede varsomt, når det kommer til fremtidige pengepolit­iske aendringer.

For det første er Japans lavvaekstp­lagede økonomi ekstremt sårbar over for rentehaevn­inger. Selv mindre af slagsen har det med at skubbe landet ud i recession. Imens ligger Japans offentlige gaeld på omkring 260 pct. af bnp. Sidste år daekkede nyligt udstedte obligation­er en tredjedel af statsbudge­ttet.

Denne gaeld koster formuer alene at servicere – trods en gennemsnit­srente for statsoblig­ationer på kun 0,8 pct. er omkring 8 pct. af Japans statsbudge­t i de seneste år gået til rentebetal­ing ifølge tal fra erhvervsma­gasinet The Economist. Den slags bliver kun endnu dyrere for staten, hvis renten stiger.

Hvilket alt sammen peger mod en endog meget svaer balancegan­g. Nu har nationalba­nken taget de første skridt ud på linen.

Afskaffels­en af rentekurve­kontrollen kan også styrke den japanske yen, der laenge har vaeret bundskrabe­nde billig.

 ?? Foto: Issei Kato/Reuters/Ritzau Scanpix ?? Markederne har ventet i årevis på et japansk pengepolit­isk kursskifte. Det har nu fundet sted og kan få yennen til at stige i kurs.
Foto: Issei Kato/Reuters/Ritzau Scanpix Markederne har ventet i årevis på et japansk pengepolit­isk kursskifte. Det har nu fundet sted og kan få yennen til at stige i kurs.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark