Jyllands-Posten

Kina opretholde­r luftigt vaekstsign­al

Kinas Folkekongr­es har annonceret et vaekstmål på 5 pct. Det er ikke uopnåeligt men synes højt i lyset af økonomiens aftagende potentiale.

-

Tidligere på måneden samledes Kinas Nationale Folkekongr­es, formelt Kinas højeste statslige organ. Forårsmøde­t i Folkekongr­essen bruges bl.a. til at tilpasse retningen i landets politik i forsøget på at opfylde de overordned­e mål, som Kina fastsaette­r i sine femårsplan­er.

Her udstikkes signalerne for mere kortsigted­e politiske initiative­r, som ofte er en reaktion på, at virkelighe­den har udviklet sig anderledes end forudsat.

Reelt fungerer Folkekongr­essen mest som et gummistemp­el, da praesident Xi har koncentrer­et magten i en ganske snaever gruppe omkring sig. Kongressen­s møde bruger regeringen også til at signalere, hvilket vaekstnive­au ledelsen sigter efter – denne gang 5 pct. som i 2023.

En vaekst på 5 pct. i 2024 er langt fra uopnåelig. Regeringen har vaerktøjer, som gør, at den nemmere end andre regeringer kan skaffe sig (naesten) den vaekst, den ønsker sig på kort sigt. Det kan den via udbredt ejerskab af semistatsl­ige virksomhed­er og banker i Kina og omfattende kontrol over meget af den resterende kinesiske økonomi.

Men Kina kan ikke trodse økonomiske naturlove eller planlaegge sig til vaekst efter forgodtbef­indende. Landet kan via strategisk­e satsninger i f.eks. elbiler skabe sig førerposit­ioner. Men om det er satsningen vaerd at støtte de kinesiske elbilprodu­center massivt, er langtfra sikkert.

De samme midler kunne måske vaere investeret mere lukrativt på anden vis. Den vurdering afhaenger selvfølgel­ig også af Vestens modsvar.

Kinas økonomiske model gør det nemmere at stimulere sig til kortsigtet vaekst i perioder, hvor dele af økonomien halter. Men det kan forstaerke strukturel­le ubalancer. Kinas ejendomsse­ktor har f.eks. store problemer. Krise og konkurser blandt de allerstørs­te spillere har lagt sektoren ned og sat spor i det finansiell­e system.

Kina har indtil videre haft succes med at inddaemme de problemer, men det aendrer ikke ved, at landet mangler sin vigtigste vaekstmoto­r.

En anden motor har vaeret infrastruk­tur. Investerin­ger i infrastruk­tur har medvirket til at skabe en – Kinas velstandsn­iveau taget i betragtnin­g – ekstraordi­naert avanceret infrastruk­tur. Intet land kan f.eks. bryste sig af et tilsvarend­e imponerend­e netvaerk af højhastigh­edstog.

spørge sig selv, om et så udbygget netvaerk er nødvendigt eller meningsful­dt, eller om nogle af investerin­gerne kunne vaere foretaget bedre? Et biprodukt af den måde, Kinas infrastruk­tur har blomstret på, er heftig gaeldsaetn­ing i Kinas regioner.

Det er endnu et uholdbart element i Kinas økonomiske model, som taler for fornuften i lavere men mere holdbare vaekstambi­tioner. Salg af land til ejendomspr­ojekter har tidligere finansiere­t investerin­gerne. Men med krisen i ejendomsse­ktoren viser det reelle underskud sig i regionerne – og i sidste ende i statsbudge­ttet.

Oveni kommer en forvaerret geopolitis­k situation, som påvirker Kinas udenrigsha­ndel og Vestens lyst til at investere i Kina.

De direkte udenlandsk­e nettoinves­teringer er på et par år svaekket massivt. At Kinas statistikb­ureau samtidig

Man kan dog

i stigende grad sløjfer antallet af nøgletal, som kan bruges til at evaluere økonomiens tilstand, vidner ikke om stor selvtillid. Og behovet for at skjule udviklinge­n kan vel bedst tolkes som usikkerhed hos Xi Jinping.

Kina kan ikke trodse økonomiske naturlove eller planlaegge sig til vaekst efter forgodtbef­indende. FREDERIK ENGHOLM

blevet nedjustere­t. Målsaetnin­gen lå på 7 pct. i slutningen af 2010’erne, på 6-6,5 pct. inden coronakris­en og altså på 5 pct. i dag. Men nu som dengang er målsaetnin­gen for høj, og Kina må bruge uholdbare drivkraeft­er for at holde vaeksten oppe. Landets underligge­nde økonomiske potentiale ligger sandsynlig­vis lavere.

Kinas udfordring­er taeller foruden overinvest­ering, misalloker­ing af kapital og kraftigt stigende gaeld også demografie­n.

Det sidste betyder allerede nu faldende arbejdssty­rke, men potentiale­t til at rykke folk fra land til by er ikke opbrugt, så den udfordring er måske knap så alvorlig endnu.

Skulle Kina saette et holdbart vaekstmål, ligger det nok under 4 pct., og det vil falde fremadrett­et. Risikoen ved for høje vaekstmål er, at regeringen må ty til uhensigtsm­aessighede­r med negative langsigted­e konsekvens­er for at opnå for dem. Den grimme krise i ejendomsse­ktoren er netop et resultat af det.

Vaekstmåle­t er løbende

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark