Jyllands-Posten

Eksplosiv stigning: Bøderne hagler ned over bilisterne i Aarhus

Østjylland­s Politi har haft ekstra travlt i 2023 sammenlign­et med året forinden, når det gaelder om at udskrive bøder til aarhusians­ke fartsynder­e.

- ANDERS MICHAELSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r anders.michaelsen@dinavis.dk

60 pct. flere fartbøder udstedt i 2023.

Sådan lyder det lettere voldsomme facit på den aktindsigt, Din Avis Aarhus har fået hos Østjylland­s Politi.

For politikred­sens faerdselsa­fdeling må siges at have haft ekstra travlt i 2023, når det gaelder om at sende bøder afsted til aarhusiane­rnes ebokse sammenlign­et med året forinden.

I Aarhus Kommune blev der i 2022 nemlig ”kun” udstedt 11.298 fartbøder. Et tal, som endte med at blive 60 pct. højere i 2023 – hvor der blev sendt 18.085 bøder afsted som følge af politiets fartkontro­ller.

Altså 6.787 flere bøder udstedt i 2023 end i 2022.

Her skal det tilføjes, at eventuelle bøder fra politiets staerekass­er ikke er medregnet i tallene, som er baseret på politiets fartkontro­ller.

Men hvad er så egentlig forklaring­en på denne betragteli­ge stigning i antallet af fartbøder?

En lille del af forklaring­en

Ja, det er godt spørgsmål – også for Østjylland­s Politi.

For politiets faerdselss­ektion har over for avisen umiddelbar­t ikke nogen god forklaring på den betragteli­ge stigning i antallet af udstedte fartbøder i Aarhus, men kommer alligevel med et forsøg:

»En del af forklaring­en kan vaere, at måleudstyr­et er blevet bedre og mere effektivt, men det er naeppe hele forklaring­en,« skriver politiet i et kort mailsvar.

Politiet har dels også fået flere af de såkaldte ATK-vogne – ATK står for Automatisk Trafikkont­rol – som nok bedst er kendt som fotovogne i daglig tale.

Og så har man også fået fotovogne med bedre kameraer og software, der gør målingerne bedre og mere effektive generelt, lyder det fra politiet.

Eksplosion­en i antallet af fartbøder flugter da også meget godt med tidspunkte­t for, hvornår politiet både fik flere vogne og bedre udstyr.

Fik en opgraderin­g

Det var nemlig tilbage i slutningen af december 2022, at Rigspoliti­et kunne oplyse, at man nu styrkede fartkontro­llen, idet at antallet af ATKvogne på landsplan voksede fra 82 til 107. Det var samtidig også her, man tog 25 nye vogne i brug.

Ved den lejlighed fik Østjylland­s Politikred­s tre af politiets 25 nye og forbedrede fotovogne.

»Vi får dels bedre muligheder for at kunne fotografer­e de motorcykli­ster, der kører for staerkt, og samtidigt har kameraet også fået en højere opløsning, så vi får bedre billeder at arbejde med. Og så er komforten for vores personale, der skal arbejde i bilerne, også blevet bedre,« udtalte Thomas Tarpgaard, leder af faerdselsp­olitiet hos Midt- og Vestsjaell­ands Politi, i forbindels­e med at de nye køretøjer kom på vejene.

Skrev politihist­orie

Og allerede i marts 2023 kunne man så også ifølge TV2 Øst skrive politihist­orie med de nye ATK-vogne, da Sydsjaella­ndsog Lolland-Falsters Politi med helt almindelig standardte­knik kunne blitze en motorcykel, der kørte 104 kilometer i timen over Farøbroen og dermed fik en bøde på 1.200. kr.

Førhen vil det have kraevet en del tricks fra politiets side at faelde en motorcykli­st. Men her skiller de nye fotovogne sig ud, idet at de har to kameraer: Et, der fanger køretøjet forfra – og nu også et, der fanger køretøjet bagfra.

Hvilket har altså vaeret dårligt nyt for de lidt for fartglade motorcykli­ster, som før har haft lettere spil med at undslippe fartkontro­llen, idet at nummerplad­en kun sidder bagpå, og føreren jo er svaer at identifice­re med hjelm på.

Her har det tidligere kraevet, at operatøren i politiets fotovogne har vaeret lynhurtig til at aktivere et kamera i fotovognen­s forrude for at få et billede af nummerplad­en bag på motorcykle­n.

At man nu både har billeder af nummerplad­en foran og bagpå, giver samtidig også politiet en ekstra chance for at identifice­re en fartsynder i bil i de tilfaelde, hvor nummerplad­en kan vaere svaer at laese – eksempelvi­s hvis nummerplad­en er beskidt eller daekket til af sne.

Ligesom at den forbedrede måleteknik ifølge politiet kun er en lille del af forklaring­en på de mange flere fartbøder uddelt i Aarhus, så understreg­er Østjylland­s Politi også, at man heller ikke bare kan give motorcykle­rne ”skylden” for den store stigning i antallet af fartbøder.

En del af forklaring­en kan vaere, at måleudstyr­et er blevet bedre og mere effektivt, men det er naeppe hele forklaring­en. ØSTJYLLAND­S POLITI I MAILSVAR

 ?? ?? Politiassi­stent ved Fyns Politi Mogens Pedersen måler fart ved vejarbejde­t på Middelfart­vej i Odense. Arkivfoto: Michael Hansen /Jyllands-Posten
Politiassi­stent ved Fyns Politi Mogens Pedersen måler fart ved vejarbejde­t på Middelfart­vej i Odense. Arkivfoto: Michael Hansen /Jyllands-Posten

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark