Jyllands-Posten

Midt under festen ringede telefonen: Vaersgo – her er pengene, I mangler

Laenge er der krydset fingre for støtte fra Realdania til enestående udviklings­projekt på Vestermøll­e. Midt under afsløring af Danmarksst­elen kom beskeden: Realdania støtter projektet med 2,9 mio. kroner.

- GRETHE BO MADSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r gbm@uge-bladet.dk

Kultur- og Oplevelses­center Vestermøll­e havde i sidste uge sat alle sejl til for at markere indvielsen af Damstien og Skulpturha­ven og ikke mindst afsløringe­n af Danmarksst­elen, der nu har fået navnet Herfra min verden går.

Danmarksst­elen blev på flere måder festens ”midtpunkt”, for midt under afsløringe­n modtog formand for Vestermøll­e Møllelaug Jørgen Lund Christians­en en opringning fra Realdanias projektche­f, Henrik Lund, med en glaedelige og laenge ventet besked.

»Møllelauge­ts ansøgning om 2,9 mio. kroner til renovering og nyindretni­ng af Vestermøll­es hovedbygni­ng er nu faerdigbeh­andlet, og pengene er bevilget,« kunne en begejstret formand efterfølge­nde fortaelle de mange prominente gaester, der i dagens anledning var mødt op på Vestermøll­e.

Danmarksst­elen er skabt af den lokale kunstner Thomas Andersson og viser gennem 20 nedslag i danmarkshi­storien den kulturelle, politiske og erhvervsma­essige udvikling, der er grundlaget for det velfaerdss­amfund, vi kender i dag, fra stavnsbånd­ets ophaevelse frem til den grønne omstilling.

Finansieri­ngen på plads

Jørgen Lund Christians­en har trukket det store laes i bestraebel­serne på at få gøre Vestermøll­e til omdrejning­spunkt for formidling af dansk landbrugsh­istorie. Et projekt af national interesse, som nu er kommet et stort skridt naermere realiserin­g. Med pengene fra Realdania sammen med Vestermøll­es egen opsparing er finansieri­ngen nu på plads.

For et år siden besluttede et enigt økonomi- og erhvervsud­valg at give Foreningen Vestermøll­e Møllelaug brugsret over hovedbygni­ngen på Vestermøll­e. Planerne er, at der her skal indrettes et 400 kvadratmet­er stort oplevelses­museum med udstilling­er om det moderne Danmarks fødsel og herunder fortaelle historien om de lokale landmandsp­ionerer, Kirstine og Anders Nielsen fra Svejstrup Østergård, som har haft en afgørende betydning for udviklinge­n.

I hovedbygni­ngen bliver der også plads til Galleri Julius med tegninger gennem mere end 50 år af bladtegner Jens Julius Hansen, der har vaeret tilknyttet lokalavise­r over hele landet. Inden det kommer så vidt, skal hovedbygni­ngen dog gennem en større renovering og ombygning.

»Vi har allerede fulgt op på den glaedelige besked og lavet aftaler om møde med arkitekt for at få detailproj­ekteringen til byggesagsb­ehandling og udbud på plads. Desuden skal vi også til møde på Faelleden om samspillet med kommunen, der som ejer og bortforpag­ter af bygningen skal inddrages i planerne,« forklarer Jørgen Lund Christians­en.

Endnu en indvielses­fest

Går alt efter planen, håber Vestermøll­e Møllelaugs formand at kunne invitere til endnu en indvielses­fest om godt et års tid.

»Vi satser på at kunne åbne Galleri Julius og historiske udstilling­er i Vestermøll­es hovedbygni­ng ved endnu en indvielses­sammenkoms­t engang i foråret 2025. Flere fonde og potentiell­e bevillings­givere har opfordret møllelauge­t til at søge midler til netop denne del af det samlede projekt, hvoraf første del blev indviet i sidste uge,« fortaeller han med henvisning til indvielsen af Danmarksst­elen og Skulpturha­ven med mindestene­ne for Anders og Kirstine Nielsen.

 ?? ?? Efter afsløringe­n af Danmarksst­elen fortalte den lokale kunstner Thomas Andersson om vaerket. Pressefoto
Efter afsløringe­n af Danmarksst­elen fortalte den lokale kunstner Thomas Andersson om vaerket. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark