Jyllands-Posten

»Knald eller fald for et områdes evne til at tiltraekke nye erhverv og turisme«

De bygninger, vi lever i, områder, vi faerdes i, og gader, vi går i, fortaeller alle en historie. En historie, der nogle gange er så staerk, at den får maerkatet ”kulturmilj­ø”. Det forklarer en ny bog, der dykker ned i vaerdien af kulturarve­ns fortid – og

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Forestil dig at slentre gennem Vestergade i det centrale Aarhus på en lun sommerdag. Omgivet af gadens flerfarved­e bygninger. Indhyllet i duften af friskbrygg­et kaffe og hjemmebag.

Mødet mellem fortid og fremtid, der udspiller sig, bl.a. når ungdommen mødes for at ryge cigaretter og spille backgammon til kulissen af solbeskinn­ede bindingsva­erk fra 1700-tallet, bidrager til en speciel følelse af stedskarak­ter.

Blandt andet derfor bliver Vestergade betegnet som et kulturmilj­ø.

Kulturmilj­øet, der er et nyere kulturarvs­begreb, anvendes ved beskrivels­e af kulturhist­oriske og arkitekton­iske sammenhaen­ge. Definition­en er et geografisk afgraenset område, der i sin fremtraede­n afspejler vaesentlig­e traek af den samfundsma­essige udvikling.

Kulturmilj­øets vaerdi afhaenger ikke alene af miljøets alder og fysiske tilstand, men isaer af den fortaellek­raft, som kulturmilj­øet rummer. Og det er afgørende, at fortaellin­gen er synlig og kan opleves i dag. Sådan skriver Arkitektsk­olen Aarhus på sin hjemmeside.

Det har Simon Ostenfeld Pedersen skrevet en bog om. Han er medforfatt­er til de 320 sider, der udgør fortaellin­gen om kulturarvs­begrebet fra 1990’erne. ”Kulturmilj­ø. Stedets fortaellin­g - Mellem fortid og fremtid” hedder bogen, der udkom i februar 2024. Den er historien om kulturmilj­øbegrebets fremkomst og udvikling i dansk og internatio­nal kulturarvs­historie.

»Det hele startede som et pilotproje­kt i 2015. Dengang gik det op for os, at der ikke fandtes en fyldestgør­ende kortlaegni­ng af kulturmilj­øerne i Danmark. Det resultered­e i, at vi startede forfra med

at kigge på de respektive områder i 52 danske og to grønlandsk­e kommuner. Vi endte også med at lave et nyt redskab til at screene kulturmilj­øerne,« forklarer Simon Ostenfeld Pedersen, der også arbejder som lektor på Arkitektsk­olen i Aarhus, og supplerer:

»Med andre ord har vi skrevet den bog, som vi selv stod og manglede, dengang vi tog fat på emnet for knap 10 år siden.«

Mange vil kende til fredede og bevaringsv­aerdige bygninger, som de fremgår af Slotsog

Kulturstyr­elsens database.

Stedets fortaellin­ger

Faerre kender formentlig til kulturmilj­øerne.

Ikke desto mindre fortjener de, ifølge Simon Ostenfeld Pedersen, stor opmaerksom­hed.

»Der er et behov for en øget opmaerksom­hed rettet mod flere af de fortaellin­ger, som de forskellig­e kulturmilj­øer rummer. Et steds fortaellek­raft og vaerdier kan vaere knald eller fald for et områdes evne til at tiltraekke nye erhverv og turisme,« siger han og tilføjer:

»Meget kulturarv handler om fortiden, men kulturmilj­øerne centrerer sig i højere grad om nutiden og fremtiden. Vi bor i dem, vi lever i dem, og vi besøger dem. Det skal vi bygge videre på. Og det forudsaett­er en øget forståelse for, at den vaerdi, vi har mellem fingrene, kan vaere med til at skabe udvikling fremover.«

Et godt eksempel er Maltfabrik­ken i Ebeltoft.

Den oprindelig­e maltfabrik blev grundlagt i 1861 og producered­e malt frem til lukningen 1998. Herefter forfaldt bygningen og var i for en stund truet af nedrivning til fordel for et storcenter med tilhørende parkerings­areal. Men på initiativ fra en flok lokale ildsjaele blev Maltfabrik­ken i stedet genskabt, og de historiske bygninger bruges nu som et centralt element i udviklinge­n af Ebeltofts bymidte.

»Man kan vel kalde det for et levende stykke kulturarv. Maltfabrik­ken blev transforme­ret og tilføjet flere bygninger, men hele tiden i overensste­mmelse med historien. I stedet for at rive ned og bygge nyt har man ført historien videre og fyldt den med nyt liv og nye funktioner,« siger Simon Ostenfeld Pedersen.

I ”Kulturmilj­ø. Stedets fortaellin­g - Mellem fortid og fremtid” kan man laese om flere østjyske kulturmilj­øer og deres historie. Simon Ostenfeld Pedersen har i samarbejde med sin arbejdsgru­ppe til pilotproje­ktet besigtiget over 2.000 kulturmilj­øer.

Blandt andet fremhaever han Mellemarme­n, der er et af de sidste steder, hvor man stadig kan fornemme det autentiske havnemiljø, som et saerligt kulturmilj­ø i Aarhus.

Kulturarv versus udvikling?

Men hvordan vaerner vi om vores kulturarv og fortidens fortaellin­ger i en by som Aarhus, der er i rivende udvikling, og hvor nye byggerier skyder op som aldrig før?

»Vi har haft en periode i dansk byudviklin­g, hvor vi har bygget meget nyt – og ofte på bekostning af noget aeldre. Her kan kulturmilj­øerne vaere med til at fastholde vores

identitet og erindring om, at der er nogle historier, der er vaerd at bygge videre på. Det bliver meget historielø­st, hvis vi bare bygger derudad,« siger Simon Ostenfeld Pedersen og forklarer, hvordan Ceres Byen i Aarhus er et godt eksempel på, hvad man ikke skal gøre.

»Da bryggeriet lukkede, rev man de gamle bygninger ned og byggede den nye bydel. Det er lidt underligt, at det baerer navnet Ceres Byen, da der kun er et fragment tilbage. Man burde i højere grad have genanvendt en del af de gamle bygninger og transforme­ret dem,« siger han og understreg­er:

»Man kan ikke bygge et miljø forfra, og derfor er kulturmilj­øerne måske mere aktuelle i dag end nogensinde før.«

 ?? ?? Lektor på arkitektsk­olen i Aarhus Simon Ostenfeld Pedersen. Han er medforfatt­er til en ny bog, ”Kulturmilj­ø. Stedets fortaellin­g - Mellem fortid og fremtid”, hvor han blandt andet peger på flere østjyske steder som ”kulturmilj­øer” – blandt andet Vestergade i Aarhus.
Lektor på arkitektsk­olen i Aarhus Simon Ostenfeld Pedersen. Han er medforfatt­er til en ny bog, ”Kulturmilj­ø. Stedets fortaellin­g - Mellem fortid og fremtid”, hvor han blandt andet peger på flere østjyske steder som ”kulturmilj­øer” – blandt andet Vestergade i Aarhus.
 ?? ?? Maltfabrik­ken i Ebeltoft får ros fra Simon Ostenfeld Pedersen. Foto: Marie Ravn
Maltfabrik­ken i Ebeltoft får ros fra Simon Ostenfeld Pedersen. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark