Jyllands-Posten

Vi er i chok over placering af kaempe genbrugspl­ads ved vores landsby

BRITTA PLESNER LYNGE, TREKANTEN 4, 8382 HINNERUP

- På vegne af styregrupp­en i Haldum

er vi dybt chokerede. Vi er netop blevet bekendt med, at Favrskov Kommune vil bygge en genbrugspl­ads lige op ad vores landsby.

En ny kaempestor genbrugspl­ads som erstatning for de nuvaerende pladser i henholdsvi­s Hinnerup og Hadsten er en god og fornuftig beslutning. Det er placeringe­n, der er helt absurd. Vi forstår ganske enkelt ikke udvaelgels­eskriterie­rne.

Er det i orden at stemme for, som der laegges op til i plan- og baeredygti­ghedsstrat­egien, at Favrskov Kommune placerer en ny genbrugspl­ads i en landsby?

Lokalplane­n for Haldum bygger på, at man skal bevare et landsbymil­jø. Det betyder blandt andet, at der er krav til, hvordan nye bygninger opføres, og der laegges vaegt på at have natur ind i byen ved brug af grønne fredede områder. Det stemmer slet ikke overens med at opføre en genbrugspl­ads i landsbymil­jøet.

En genbrugspl­ads vil betyde endnu flere ubehagelig­e gener for os:

Støj og trafik: Der vil vaere markant mere støj og trafik det meste af tiden. Besøgstall­ene sammenlagt fra Hinnerup og Hadstens genbrugspl­adser fra 2023 var på 250.000. Det vil sige, at mindst 685 brugere i snit om dagen 365 dage om året vil besøge pladsen. Dertil kommer alle de store og tunge lastbiler og maskiner, som skal servicere pladsen og udskifte containere med mere. Det vil komme til at skramle og bippe og kvaerne af køretøjer i én lang, uophørlig støj. Lige i folks baghaver.

Lugt: Lugten fra affaldet vil de fleste dage om året blive båret lige ind i vores haver af nordvesten­vinden

Støv: Det samme vil støvet.

Lys: Lysforuren­ingen vil blive massiv. En genbrugspl­ads kraever masser af lys. Lys på høje master, som rager op i luften og kan ses på lang afstand det meste af døgnet.

Grim: En industri af denne art er uklaedelig og grim og passer ikke ind i en landsby.

Hjaelp os, og vaer sød at taenke dig om, inden du stemmer ja til at købe den jord, som er foreslået til genbrugspl­adsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark