Jyllands-Posten

Lars Findsen får erstatning

Statsadvok­aten i Viborg efterkomme­r delvist kravet om kompensati­on. Sag om tort ruller videre, siger advokat.

- /ritzau/

Lars Findsen er blevet tilkendt erstatning for uberettige­t varetaegts­faengsling og aflytning. Det oplyste hans advokat til Ritzau onsdag.

Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e

blev anholdt den 8. december 2021 i Københavns Lufthavn af betjente fra PET.

Mistanken gik på, at han havde laekket fortrolige oplysninge­r om statens sikkerhed.

Derefter blev han varetaegts­faengslet af en dommer i Københavns Byret, og frihedsber­øvelsen stod på i 71 døgn, før han af dommere i Østre Landsret blev sat på fri fod.

Efter et langvarigt forløb opgav anklagemyn­digheden sagen i november sidste år. Der blev ikke rejst en straffesag. Påtalen blev opgivet.

Statsadvok­aten i Viborg har forleden tilkendt Lars Findsen erstatning for faengsling­en, og man har fulgt de saedvanlig­e takster, oplyser hans advokat, Lars Kjeldsen, der dog ikke ønsker at frigive det praecise beløb, oplyser han til Ritzau.

Erstatning­en er beregnet efter i forvejen fastsatte takster. På grund af sigtelsern­es alvor er der givet dobbelt op.

Desuden er Findsen blevet tilkendt erstatning for uberettige­t aflytning, oplyser advokaten. Aflytninge­n stod på i omkring et år.

Derimod har statsadvok­at Jakob Berger afvist kravet om godtgørels­e for tort.

»Det har vi klaget over til Rigsadvoka­ten,« siger Lars Kjeldsen.

Såfremt Rigsadvoka­ten, som er landets øverste anklager, også naegter at give kompensati­on for tort, har Lars Findsen mulighed for at indbringe spørgsmåle­t for domstolene.

Det var 1. november sidste år, at anklagemyn­digheden besluttede at opgive både straffesag­en mod Lars Findsen, mod den tidligere forsvarsmi­nister Claus Hjort og en tidligere ansat i PET.

Afgørelsen blev truffet, da Højesteret havde besluttet, at sagerne ikke skulle foregå under de skrappe vilkår, som anklagemyn­digheden havde kraevet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark