Jyllands-Posten

Skolebørn skal i fremtiden have faerre timer i engelsk

Skolens mindste elever skal i fremtiden gå mindre i skole og have faerre fag. Det går saerligt ud over engelsk, som bliver slettet fra skemaet i 1. klasse.

- NICOLINE WINTHER MICHAEL HJØLLUND nicoline.winther@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

For godt 10 år siden lød befalingen fra Christians­borg, at skolebørn skulle laere mere engelsk tidligere for at give dem »en god sproglig ballast«, som rustede dem til livet i en globaliser­et verden.

Men det hensyn nedpriorit­eres i en ny aftale om folkeskole­n, som regeringen har indgået med et bredt flertal i Folketinge­t.

For når frikvarter­et er slut, skal eleverne i 1. klasse ikke laengere til engelsk. I fremtiden vil eleverne i folkeskole­n først få engelsk fra 2. klasse, og de får dermed 30 timer mindre engelsk i løbet af deres skolegang. Det svarer til en reduktion på fem pct.

Det aergrer engelsklae­rerne.

»Jeg synes, det er synd for engelskfag­et. Engelskfag­et er meget mere end bare at kunne tale og skrive engelsk. Det handler også om kulturfors­tåelse. Den dimension er jo enormt vigtig i forhold til at kunne begå sig i en globaliser­et verden,« siger naestforma­nden i sproglaere­rforeninge­ns afdeling for engelsk, Lena Smith Boysen.

Bekymringe­n deler Dansk Industri, der ligeledes er uforståend­e over den generelle nedpriorit­ering af fremmedspr­ogene i folkeskole­n.

»Det er jo en ret central forudsaetn­ing i livet i vore dage, at man kan noget engelsk. Nogle laerer det naermest af sig selv eller ved hjaelp af de sociale medier, men vi skal jo gerne sørge for, at alle kommer med tidligt. Hvis vi kigger på hele sprogområd­et, er det i hvert fald ikke blevet oppriorite­ret, og det er jeg da ked af,« siger underdirek­tør i Dansk Industri Mikkel Haarder.

Vigtigere fag end engelsk

Overordnet set bliver skoledagen­e fremover kortere for eleverne i 0. til 3. klasse. Det har vaeret en prioritet for arbejdet med den nye skoleaftal­e, forklarer børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S).

Han forklarer, at regeringsp­artierne ønskede at frede timetallet i bl.a. dansk og matematik, mens andre partier som De Konservati­ve og DF havde historie og kristendom højt på prioriteri­ngslisten. Derfor endte kompromise­t, at bl.a. engelsk fik kniven.

»Eleverne i 1. klasse bliver ret hurtigt mødt med mange forskellig­e fag, og det betyder også, at de møder mange forskellig­e laerere. Jeg tror, at der er behov for, at man lige får lov til at starte op i skolen med de grundlaegg­ende byggeklods­er som dansk og matematik, men også at man får noget idraet og musik, så man oplever den kreative side af skolen. Og så kan man stille og roligt bygge flere fag på, og der har vi så besluttet at udskyde bl.a. engelsk,« siger Mattias Tesfaye.

Ministeren er ikke nervøs for, at det vil få større konsekvens­er for elevernes engelskkun­dskaber, men han anerkender, at flere engelsktim­er gør eleverne dygtigere til sproget.

Også Dansk Folkeparti, der er med i aftalen, afviser bekymringe­n. Ifølge undervisni­ngsordføre­r Alex Ahrendtsen er det først og fremmest afgørende, at eleverne bliver dygtige til dansk.

»Da jeg gik i skole, begyndte vi med engelsk – var det i 5. klasse? – og jeg synes da, at jeg er ret god til engelsk alligevel. Så det gør ikke noget, at vi fremover starter i 2. klasse,« siger han.

Topmotiver­ede 5. klasser

Med den nye ordning vil også tysk og fransk bliver skubbet et år tilbage i det nye skema. I øjeblikket starter eleverne med deres andet fremmedspr­og i 5. klasse, hvilket i fremtiden skubbes til 6. klasse. De mistede timer fra 5. klasser vil blive fordelt over 8. og 9. klasse.

Selv om der ikke er tale om mindre undervisni­ng i de to sprogfag, er naestforma­nden i Tysklaerer­foreningen, Carl Kinze, kritisk over for, at man nu dropper tysk i 5. klasse.

Han har selv en 5. klasse til tysk, og det har visse fordele at undervise yngre elever, mener han.

»Det er mere legende og let. De er topmotiver­ede, hvis ellers laereren har en god relation til dem.«

 ?? ?? Elever i 1. klasse skal ifølge ny politisk aftale gå mindre i skole, og det går ud over engelskfag­et. Arkivfoto: Joachim Adrian
Elever i 1. klasse skal ifølge ny politisk aftale gå mindre i skole, og det går ud over engelskfag­et. Arkivfoto: Joachim Adrian

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark