Jyllands-Posten

Tilskudsme­dicin har slået hul i regionerne­s pengekasse. Nu er de klar til at slå tilbage

Staten bør vaere med til at betale regningen, hvis medicinudg­ifterne uventet stiger dramatisk, lyder det fra Danske Regioner, som også kraever prisloft og faellesind­køb.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

I fjor steg regionerne­s udgifter til tilskudsme­dicin med 1,4 mia kr., og det var isaer den eksplosion­sagtige interesse for den slankende diabetesme­dicin Ozempic samt adhd-medicin, der slog bunden ud af pengekasse­rne. Det har bl.a. betydet voldsomme sparerunde­r på landets sygehuse.

Nu går de fem regioner ud i samlet flok og kraever, at regeringen spaender et bestemt økonomisk sikkerheds­net ud under dem. Og at den gennemføre­r en lovaendrin­g, der skal give regionerne et helt nyt redskab til at tøjle medicinudg­ifternes himmelflug­t.

Det er isaer udgifterne til såkaldt tilskudsme­dicin, som regionerne ønsker at kunne styre langt mere. I 2023 betalte regionerne 20 pct. mere i tilskud til patientern­es medicin end i 2022, påpeger Mads Duedahl (V), som er naestforma­nd i Danske Regioner og regionsråd­sformand i Region Nordjyllan­d.

Når udgifterne til tilskudsme­dicin stiger markant mere, end der er kalkuleret med, er det bydende nødvendigt at finde pengene andre steder for at få enderne i regionerne­s budgetter til at mødes, lyder det.

»De facto er eksplosion­en i medicinudg­ifter med til at udhule resten af vores sundhedsva­esen. Det er en af grundene til, at vi lige nu ser nogle store besparelse­r på sygehusene, hvor vi må stramme budgetter og spare på vaesentlig­e opgaver. Det er ikke holdbart – hverken nu og slet ikke i laengden,« siger Mads Duedahl.

Danske Regioner efterlyser derfor en såkaldt medicingar­anti fra staten. Den skal sikre, at gulvtaeppe­t ikke hives vaek under sundhedsva­esenet, og at hospitaler­ne – i en tid, hvor der er hårdt brug for personale – ikke tvinges til dramatiske besparelse­r og fyringer

for at kompensere for skaeve skøn for medicinudg­ifter.

»Vi har brug for et økonomisk sikkerheds­net – en faldskaerm. Staten bør påtage sig at daekke hovedparte­n af de uventede ekstraomko­stninger, når efterspørg­slen på tilskudsme­dicin pludselig stiger langt mere end ventet. Det er trods alt Finansmini­steriet, som laver det årlige medicinudg­ifts-skøn op til økonomiaft­alen, og det er ud fra dette skøn, at det besluttes, hvor mange penge vi får i regionerne,« lyder det fra Mads Duedahl.

Hånden på kogepladen

Han peger på, at man indtil for 12-13 år siden har haft en aftale om, at staten daekker 75 pct. af den slags uventede ekstraomko­stninger. Den ordning bør genindføre­s.

»Hvorvidt fordelings­nøglen i en ny medicingar­anti bør vaere 75 pct. til staten og 25 pct. til regionerne, kan vi forhandle om. Men alle aktører bør have et økonomisk incitament til at bringe udgifterne ned. Vi skal alle have hånden på kogepladen,« siger Mads Duedahl.

Ud over medicingar­antien efterlyser de fem regioner tre andre initiative­r til at styre området. Regionerne har i dag ingen indflydels­e på f.eks. prisudvikl­ing, eller hvorvidt der gives tilskud til nye laegemidle­r, påpeger Mads Duedahl.

Først og fremmest bør loven aendres, så regionerne­s faelles indkøbssel­skab, Amgros, fremover får mulighed for at købe saerligt dyr tilskudsme­dicin, som der potentielt kan opnås en rabat på. I dag har Amgros kun mulighed for at forhandle pris og indkøbe sygehusmed­icin med rabat. De private apoteker har ikke mulighed for at opnå rabatterne, når de køber medicin ind, som saelges videre som receptplig­tig medicin med tilskud. Uanset, hvor høj medicinpri­sen ender med at blive, skal regionerne

punge ud i form af tilskud til medicinen.

»Vi kan se, at storindkøb via Amgros har haft en gavnlig effekt på prisen, når det gaelder sygehusmed­icin. Vi tror på, at vi ad den vej fremover kan bringe prisen ned på dyr tilskudsme­dicin, der bruges af rigtig mange mennesker. Det ville vaere helt oplagt at tage fat på at købe f.eks. diabetesmi­dlet Ozempic og adhd-medicin ind på denne måde. Det er den medicin, vi har set meget store ekstra udgifter på,« siger Mads Duedahl.

Loft over prisen

Endelig ønsker Danske Regioner, at vi i lighed med andre lande indfører et såkaldt referencep­rissystem – en form for maksimalpr­is eller prisloft på dyr tilskudsme­dicin.

Loftet skal sikre, at man i Danmark ikke betaler mere for tilskudsme­dicin end de lande, vi normalt sammenlign­er os med. I følge Duedahl er Ozempic f.eks. betydelig billigere i Norge, som har indført referencep­riser.

»Vi kan se, at nogle medicintyp­er er vaesentlig dyrere i Danmark end i sammenlign­elige lande. Vi bør derfor

saette et loft over, hvor meget vi vil betale for en bestemt slags medicin – ud fra hvad medicinen koster i sammenlign­elige lande. Hvis den kan saelges billigere i andre lande, må den kunne saelges til samme pris til os,« siger Mads Duedahl, som også ønsker flere og bedre vejledning­er til laegerne om udskrivnin­g af laegemidle­r.

Danske Regioners ønsker om prisloft, medicingar­anti og lovaendrin­ger kommer forud for de kommende økonomifor­handlinger mellem regionerne og regeringen, hvor rammerne for den regionale økonomi i det kommende år fastsaette­s.

Sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) vil ikke løfte meget af sløret for, hvor imødekomme­nde regeringen vil vaere over for Danske Regioners ønsker og krav.

»Der er ingen tvivl om, at de stigende udgifter til tilskudsbe­rettiget medicin er en udfordring, og derfor er det også et område, jeg som sundhedsmi­nister har fokus på. Men jeg kommer ikke til at gå ind i konkrete forslag forud for, at vi saetter os til forhandlin­gsbordet med regionerne,« lyder det fra Løhde i en skriftlig kommentar.

Hvis den kan saelges billigere i andre lande, må den kunne saelges til samme pris til os.

 ?? ?? Diabetesmi­dlet Ozempic med den slankende effekt har vaeret med til at slå bunden ud af regionerne­s pengekasse. Nu efterlyses nye redskaber til at tøjle udgifterne til tilskudsme­dicin. Foto: George Frey/Ritzau/Scanpix. Collage: LO
Diabetesmi­dlet Ozempic med den slankende effekt har vaeret med til at slå bunden ud af regionerne­s pengekasse. Nu efterlyses nye redskaber til at tøjle udgifterne til tilskudsme­dicin. Foto: George Frey/Ritzau/Scanpix. Collage: LO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark