Jyllands-Posten

Frygten for europaeisk­e vaelgere forsinker Ukraines vej mod EU

Markant vaelgerfre­mgang for det yderste højre og vrede landmaend kan blokere og forsinke Ukraines og Moldovas vej mod et EU-medlemskab. Alle nye skridt bliver formentlig udskudt til efter EU-valget i juni, når EU-lederne torsdag samles til topmøde.

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

I december blev det udråbt som historisk og en sikkerheds­politisk landvindin­g for Europa, da EU’s stats- og regeringsc­hefer på et topmøde besluttede at give grønt lys til optagelses­forhandlin­ger med både Ukraine og Moldova.

Tre måneder senere har noget aendret sig. Skåltalern­e om Ukraines fremtid i EU er forstummet i de fleste europaeisk­e hovedstaed­er, og det er der én saerlig grund til.

Selv om situatione­n i det krigsplage­de Ukraine og truslen fra Rusland siden er blevet endnu mere alvorlig, vil de fleste af EU’s regeringer helst ikke tale om EUudvidels­en, som ellers står på dagsordene­n torsdag på et EU-topmøde i Bruxelles.

Årsagen til tavsheden er isaer det kommende valg til Europa-Parlamente­t og frygten for både vaelgernes dom og reaktioner­ne fra traktorbev­aebnede, vrede europaeisk­e landmaend.

Frygt for vaelgerne

Mange af de europaeisk­e regeringer ser ifølge flere EUdiplomat­er helst, at drøftelser­ne om en udvidelse af EU med blandt andet 44 millioner ukrainske indbyggere bliver skubbet helt om på den anden side af EU-valget i juni.

Mange vaelgere i de nuvaerende 27 medlemslan­de er skeptiske over for yderligere udvidelse af unionen, som ifølge meningsmål­inger ikke er en ubetinget vindersag i en valgkamp. Flere regeringer frygter derfor, at for meget fokus på udvidelsen kan give yderligere medvind til de mange EU-skeptiske partier på den yderste højrefløj, som i forvejen spås en markant fremgang ved EU-valget.

Det vil samtidig kunne udløse nye protester fra landmaend, der de seneste måneder har gennemført talrige og voldsomme demonstrat­ioner mange steder i Europa.

Alene en optagelse af Ukraine vil udløse enorme milliardud­gifter og betyde, at alle de nuvaerende EUlande vil få mindre i bl.a. landbrugss­tøtte og regionalst­øtte. EU’s egne beregninge­r afdaekkede i 2023 ifølge netmediet Politico, at Ukraine står til at skulle modtage 186 mia. euro i EU-støtte over syv år – svarende til naesten 1.400 mia. kr. Hertil kommer ny milliardst­øtte til Moldova og en stribe balkanland­e, som lige nu sidder i EU’s ventevaere­lse.

I Ukraine har regeringen siden december ventet på at få en dato og en konkret plan for optagelses­forhandlin­gerne, og Kyiv har presset på for en beslutning på torsdagens topmøde i Bruxelles.

Orbán er igen en joker

EU-Kommission­en har for nylig praesenter­et en ramme for forhandlin­gerne med både Ukraine og Moldova, som skal drøftes på topmødet. Men ifølge diplomater er EU-landene delt i to. På den ene side presser en raekke lande på, for at Ukraine skal have en dato for forhandlin­gerne nu. På den anden side ønsker en gruppe lande at vente med yderligere løfter til Ukraine til efter EU-valget, og da beslutning­en kraever enstemmigh­ed, tyder alt på, at det hele må udskydes til et topmøde sidst i juni.

Dermed kan det ende med en luftig erklaering om, at EU arbejder videre med planen om optagelses­forhandlin­ger med Ukraine og Moldova.

En joker på topmødet er endnu en gang Ungarns omstridte premiermin­ister, Viktor Orbán, som tidligere adskillige gange har nedlagt veto mod hjaelp og militaerst­øtte til Ukraines forsvarska­mp mod Rusland.

Beslutning­en i december om at indlede optagelses­forhandlin­ger med Ukraine kunne først traeffes, da det lykkedes at isolere Orbán og få ham til at forlade mødelokale­t under afstemning­en. Dengang meddelte Orbán, at Ungarn senere vil få talrige muligheder for at bremse Ukraines vej mod EU, og der er derfor risiko for, at han torsdag igen vil saette sig på tvaers, hvis der skal udstedes nye løfter til Kyiv.

Ungarn har reelt mulighed for at nedlaegge veto igen og igen mod Ukraine under de langvarige optagelses­forhandlin­ger, som kan traekke ud i årevis. Tyrkiet har f.eks. forhandlet med EU siden 2005 og bliver naeppe nogensinde medlem af unionen, mens Montenegro indledte forhandlin­ger i 2012.

Spilleregl­er skal aendres

Tavsheden om udvidelsen med nye lande skyldes også, at mange regeringsl­edere helst vil undgå en spraengfar­lig diskussion om reformer og mulige traktataen­dringer midt under en europaeisk valgkamp. EU-lederne har nemlig lovet hinanden, at spilleregl­erne i EU skal aendres.

Spørgsmåle­t er, hvordan et udvidet EU med langt over 500 mio. borgere, 30 EUkommissa­erer og utallige muligheder for nationale blokeringe­r kan fungere, men den drøftelse har naesten ingen lande appetit på at indlede på denne side af valget.

EU-Kommission­en fremlagde onsdag et udspil til reformer og aendringer forud for en udvidelse af EU. Kommission­en foreslår bl.a. en

 ?? ?? EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, er klar med en plan for Ukraines vej mod EU-optagelse, men praesident Zelenskyj skal ikke forvente konkrete løfter fra EU-topmødet. Foto: Alina Smutko/Reuters
EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, er klar med en plan for Ukraines vej mod EU-optagelse, men praesident Zelenskyj skal ikke forvente konkrete løfter fra EU-topmødet. Foto: Alina Smutko/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark