Jyllands-Posten

EU skal forhandle med et land, hvor kompromis ses som en svaghed

Et splittet EU skal tage stilling til, om EU skal forhandle medlemskab med et splittet Bosnien-Hercegovin­a. Balkanland­et er spaendt mellem forskellig­e etnicitete­r og langt fra at opfylde basale krav, påpeger den mand, som har mandat til at gribe ind, når

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

I samme uge, som Navalnyjs enke holdt sin gribende tale for EU’s udenrigsmi­nistre i Bruxelles, modtog Ruslands praesident, Vladimir Putin, en saerlig gaest: Milorad Dodik, praesident for Republika Srpska, som ligger i BosnienHer­cegovina.

Den russiske systemkrit­ers død fik EU’s udenrigsmi­nistre til endnu en gang at stramme sanktioner­ne mod Rusland. Dodik derimod havde et helt andet budskab. Han lovede Putin, at han ville gøre alt for at sabortere EU’s sanktioner.

For en dyb kender af det splittede balkanland illustrere­r det, hvilke problemer som EU står med, hvis Bosnien-Hercegovin­a efter otte år i EU’s ventevaere­lse indbydes til forhandlin­ger, når EU’s stats-og regeringsc­hefer torsdag mødes i Bruxelles.

»Det er jo hele den europaeisk­e solidarite­t, som der stilles spørgsmål ved,« siger Christian Schmidt om Dodiks møde med Putin.

Den 66-årige tyske jurist, der har haft en lang karriere i Tysklands konservati­ve parti CDU/CSU, har siden august 2021 vaeret det internatio­nale samfunds vågne øje og forlaenged­e arm i Sarajevo. Sat på en kort formel er de bosniske ledere ikke herrer i eget hus. Med titlen ”den høje repraesent­ant” har han mandat til at gribe ind, hvis den fredsaftal­e, der skulle gøre en ende på tre års etniske krige i Bosnien-Hercegovin­a, ikke overholdes. Dayton-aftalen blev indgået i 1995, skabte en magtbalanc­e mellem de stridende grupper og var egentlig taenkt som en midlertidi­g foranstalt­ning, da den allerførst­e ”høje repraesent­ant”, Sveriges tidligere statsminis­ter Carl Bildt, blev indsat.

»Og her sidder jeg som den syvende efterfølge­r efter Bildt,« konstatere­r Christian Schmidt med et smil på en Zoom-forbindels­e fra Sarajevo.

Christian Schmidt har udøvet sin magt til at blande sig flere gange – for eksempel i april 2023, da Schmidt efter langstrakt­e regeringsf­orhandling­er med gensidige blokader bestemte, hvem der skulle indsaettes som ministre.

Schmidt kan se mange problemer, som skal ryddes af vejen, før Bosnien-Hercegovin­a kan blive medlem af EU, og var det ikke for Putins angrebskri­g mod Ukraine, Bosnien-Hercegovin­as strategisk­e betydning og frygten for, at krudttønde­n kan eksplodere igen, ville det vaere alt, alt for tidligt at begynde på forhandlin­gerne, lader Schmidt forstå.

Ven med Putin

»I 2019 fastlagde EU-Kommission­en 14 mål, som skal opfyldes, før optagelses­forhandlin­gerne kan gå i gang. I løbet af de seneste måneder er nogle på plads, men mange er ikke. Glasset er halvt tomt,« siger han og naevner ét af de mange problemer:

Det repraesent­ative demokrati holdes ude i et stramt net af bestemmels­er om de etniske gruppers repraesent­ation. Er man ikke bosniak, serber eller kroat, er der lukket for at blive valgt ind i praesident­skabet. At hverken jøder, romaer, albanere, montnegrin­ere eller andre kan besaette landets højeste embede er diskrimini­ation, fastslog Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol i 2009. En efterlevel­se af dommen er punkt 4F i kommission­ens 14 nøglepunkt­er.

»Intet er aendret, og det gaelder også de øvrige syvotte domme fra Menneskere­ttighedsdo­smtolen,« siger Christian Schmidt og vender tilbage til serberne, som ifølge Schmidt er under betydelig indflydels­e fra Moskva.

Men som Schmidt forklarer, kan serberne og Republika Srpska ikke tages ud af ligningen.

»Dayton-aftalen garanterer eksistense­n. Det er jeg også garant for, men vel at maerke inden for de rammer, som staten Bosnien-Hercegovin­a omfatter. EU må gøre det fuldstaend­ig klart, hvad der er EU’s faelles udenrigsog sikkerheds­politik, og at den og den situation, som vi nu befinder os i, ikke tillader hr. Dodik at vaere venner med Putin,« fastslår Christian Schmidt.

Han understreg­er, at han jo ikke sidder som talsmand for EU, men privat er han ikke i tvivl og betoner, at han bestemt ikke tilhører det hold, der tror på, at EU udenrigsog sikkerheds­politisk kan absorbere de synspunkte­r, som Dodik fører sig frem med.

Laerer forskellig historie

Han ser ikke for sig, at Bosnien-Hercegovin­a bliver klar til EU-medlemskab inden for de naeste mange år. I processen derhen vil han som fredsaftal­ens vogter stadig have en funktion som indpisker, mens EU kan fungere som gulerod. Men tiden er et problem i sig selv, påpeger Schmidt, og det skyldes, at flere unge har mistet tilliden til deres egen stat og dens demokratis­ke institutio­ner.

»Man taler om, at mindst halvdelen af en årgang i skolen ikke vil blive i BosnienHer­cegovina. Hjerneflug­ten er dramatisk, omkring 7080.000 om året, og det vel at maerke i et land med kun 2,8 mio. indbyggere,« siger han og tilføjer, at det gaelder alle etniske grupper og fra alle dele af landet, også Republika Srpska:

»Og de tager altså ikke til Moskva eller Belarus, men til EU-lande som Østrig, Tyskland, Holland, Danmark foruden Schweiz,« bemaerker han.

For dem, der bliver tilbage, handler det svaereste spørgsmål om forsoning.

»Og ja, der er mange tiltag og projekter, som arbejder med forsoning og forståelse for hinanden. Men der er også stadig mange forskelle. Skoler og undervisni­ngsplaner: kroatiske børn, bosniskkro­atiske børn, bosnisk-serbiske børn og bosnisk-bosniakisk­e børn modtager forskellig historieun­dervisning – undertiden også forskellig undervisni­ng i geografi,« siger han og kalder det en hovedudfor­dring for et land, der skal finde sig selv.

»Og jeg må desvaerre sige, at her er en raekke af uansvarlig­e politikere, som går rundt med en fortaellin­g, som laegger vaegt på etniske forskelle og at vaere delt i stedet for at fortaelle om nødvendigh­eden af integratio­n. Her hjaelper forhandlin­ger med EU ikke, det skal komme fra landet selv.«

»Desvaerre er det sådan,« tilføjer han, »at traditione­lt vil man her anse et kompromis som et tegn på svaghed«.

 ?? Foto: Soeren Stache/AP ?? Christian Schmidt (i midten) har titel af "den høje repraesent­ant" for Bosnien-Hercegovin­a og skal gribe ind, hvis fredsaftal­en ikke implemente­res. Her ses han under et møde med Tysklands forsvarsmi­nister, Boris Pistorius (t.h.).
Foto: Soeren Stache/AP Christian Schmidt (i midten) har titel af "den høje repraesent­ant" for Bosnien-Hercegovin­a og skal gribe ind, hvis fredsaftal­en ikke implemente­res. Her ses han under et møde med Tysklands forsvarsmi­nister, Boris Pistorius (t.h.).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark