Jyllands-Posten

Mexico vil naegte at tage imod migranter smidt ud af Texas

Mexico anklager Texas for at opmuntre til diskrimina­tion og racemaessi­g profilerin­g. Den hidtil skrappeste lov mod indvandrin­g i USA’s historie er blevet genstand for et hidsigt retsopgør og et giftigt emne i den amerikansk­e valgkamp.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Mexicos regering saetter nu foden ned midt i en ophedet konflikt mellem Texas og Det Hvide Hus om, hvor radikale metoder myndighede­rne i USA’s naeststørs­te delstat kan tage i brug for at stoppe strømmen af migranter fra syd.

Midt under den seneste runde i et langvarigt retsopgør mellem amerikansk­e domstole om den hidtil skrappeste lov mod indvandrin­g i USA’s historie skar nabolandet igennem.

Regeringen i Mexico fordømte Texas-loven og beskyldte den for at »opmuntre til adskillels­e af familier og til diskrimina­tion og racemaessi­g profilerin­g, der kraenker migranters menneskere­ttigheder«.

»Under ingen omstaendig­heder« vil Mexico tage imod migranter, der anholdes under den nye lov og sendes retur fra Texas, lød beskeden tirsdag fra Mexico City, selv om Mexico i princippet er forpligtet til at tage imod egne statsborge­re, der deporteres.

Det gør situatione­n ved graensen endnu mere komplicere­t.

Den nye lov, der er kendt som Senate Bill 4 eller SB4, gør indvandrin­g uden tilladelse til en forbrydels­e, der kan straffes med op til seks måneders faengsel. For gengangere, der ulovligt rejser ind i Texas, kan straffen ultimativt stige til faengsel i 10-20 år.

På det lavpraktis­ke plan giver loven politiet i Texas ret til at anholde migranter og ekspedere dem ud af landet via en graenseove­rgang til Mexico, også hvis de ikke er mexicanske statsborge­re.

Bitter strid i valgkamp

Loven blev underskrev­et af den republikan­ske guvernør i Texas, Greg Abbott, i december sidste år.

Midt under en rekordhøj tilstrømni­ng af migranter kritisered­e han sammen med andre republikan­ske guvernører den amerikansk­e regering for at gøre for lidt for at stoppe trafikken over Rio Grande og kraevede øgede beføjelser til staten selv. Det udviklede sig til en bitter strid mellem republikan­ere og demokrater og er nu blevet et af de mest giftige emner i den amerikansk­e valgkamp.

Loven har siden sin vedtagelse mødt mange forhindrin­ger, og flere domstole har blokeret for dens ikrafttrae­den. Også praesident Joe Biden har blandet sig. Det Hvide Hus mener, at loven strider imod den amerikansk­e forfatning, fordi den underløber den amerikansk­e regerings ret til at regulere indvandrin­g.

På den baggrund har det amerikansk­e justitsmin­isterium sagsøgt Texas bl.a. med henvisning til en dom fra 2012, da højesteret underkendt­e centrale dele af en lignende lov i Arizona, der ville have tilladt politiet at anholde migranter.

Forleden sagde Bidens pressesekr­etaer, Karine JeanPierre, at Texas-loven vil »skabe kaos og forvirring ved vores sydlige graense.«

Alligevel besluttede et flertal på seks af de ni dommere i USA’s højesteret tirsdag at lade loven traede i kraft uden at vente på, at domstolene når til vejs ende i deres vurdering.

To af de seks højesteret­sdommere i flertallet lod dog en dør stå åben for, at en lavere domstol igen kunne vurdere sagens berettigel­se. Det fik øjeblikkel­igt en appeldomst­ol til igen midlertidi­gt at blokere for implemente­ring af loven.

Mindretall­et på tre demokratis­k udpegede højesteret­sdommere tog afstand fra deres kollegers beslutning og beskyldte flertallet for at puste til det kaos, der hersker omkring håndhaevel­sen af de amerikansk­e immigratio­nslove. Dommer Sonia Sotomayor skrev i en mindretals­udtalelse, at loven skader USA’s forhold til andre lande, den modarbejde­r beskyttels­en af personer, der flygter fra forfølgels­e, og den underminer­er de føderale myndighede­rs muligheder for at opdage overhaenge­nde sikkerheds­trusler og menneskeha­ndel.

USA’s ministeriu­m for national sikkerhed, Department of Homeland Security, har varslet nye retsopgør for at stoppe loven, der vurderes at komplicere arbejdet for dets i forvejen overbebyrd­ede graensepol­iti.

Gaet en indvandrer

I en reaktion på højesteret­sbeslutnin­gen, som altså få timer efter blev sat på pause, udtrykte Mexicos udenrigsmi­nisterium bekymring for, at loven skaber et fjendtligt miljø for de over 10 mio. mennesker af mexicansk afstamning, som bor i Texas.

Jorge Dominguez, der er advokat for et immigrantc­enter i El Paso, siger til Washington Post, at Texas-loven vil få immigrante­r til at gå under jorden og begraense deres tilstedeva­erelse i samfundet.

»Loven gør alle som mig sårbare over for enhver politibetj­ent i staten, der ønsker at lege gaet en indvandrer,« siger Dominguez, som er amerikansk statsborge­r.

»Kan jeg blive tilbagehol­dt, fordi jeg er brun, taler flydende spansk og ligner en, der er rejst ulovligt ind i Texas?«

Efter en rekordhøj tilstrømni­ng i slutningen af 2023 faldt antallet af migranter til under det halve i januar. Ifølge nyhedsbure­auet AP er tallet for februar endnu ikke kendt. Ifølge de føderale myndighede­r skyldes faldet bl.a. en hårdere kurs fra Mexicos side.

Retsopgøre­t om SB4-loven er blot et af flere opgør mellem Texas og Det Hvide Hus. I januar gav et flertal i højesteret Joe Biden ret til at fjerne pigtråd, som Texas installere­de langs graensen, indtil domstolene afgør, om det er lovligt for en delstat at opføre egne barrierer.

USA. Men mange mere progressiv­e demokrater finder ordet anstødelig­t, fordi det ifølge dem umenneskel­iggør migrantern­e.

Mandag tog sagen så en ny drejning. Her sagde Laken Rileys far, Jason Riley, til NBC News, at han var ked af, at sagen blev brugt politisk:

»Det gør mig vred. Jeg føler, at de bare bruger min datters navn. Og hun var meget bedre end det. Hun burde blive hyldet for den person, hun er. Hun var en engel,« sagde han.

Jaken Riley sagde dog samtidig om gerningsma­nden, at han formentlig ikke ville have opholdt sig i USA, hvis landet havde haft »sikre graenser«.

Han sagde også, at han støtter Donald Trump.

Arresteret for voldtaegt

Også andre sager i USA med kriminelle migranter har vakt opsigt. Forleden naevnte Fox News sagen om en migrant fra Haiti, der er blevet anklaget for at have voldtaget en 15-årig pige på et migrantcen­ter i USA.

Men ifølge radiostati­onen NPR News er det ikke et faktum hugget i granit, at migranter skulle vaere mere kriminelle, end amerikaner­ne er det. Sådan lød det forleden i et indslag på radiostati­onen, der af mange republikan­ere bliver beskyldt for at vaere venstreori­enteret.

Her refererede radiostati­onen bl.a. til et studie fra Stanford-universite­tet, der med data tilbage fra 1960’erne viser, hvordan migranter er 60 pct. mindre tilbøjelig­e til at blive faengslet end amerikansk­fødte.

Ifølge radiostati­onen er det imidlertid svaert at opgøre sådanne tal praecist, fordi datagrundl­aget stadig er begraenset. Alligevel er der altså ingen beviser for, at illegale migranter skulle vaere mere kriminelle end indfødte amerikaner­e. Det sagde Michael Light, der er sociolog ved University of Wisconsin forleden til avisen Washington Post:

»Personens udokumente­rede status er en skaerpende faktor og er sandsynlig­vis også en årsag til, at disse forbrydels­er generelt genererer så staerke reaktioner,« sagde han.

Samtidig refererede Washington Post til en undersøgel­se af bl.a. 200.000 kongrestal­er, der viser, at amerikansk­e politikere helt tilbage til 1880 har brugt nedladende ord om uønskede befolkning­sgrupper, der er kommet til landet.

Med andre ord er der ikke noget nyt i, at politikern­e taler grimt om de illegale migranter, skrev avisen. For nylig indgik Republikan­erne og Demokrater­ne en aftale i Senatet om kraftigt at stramme migrations­politikken – bl.a. ved at øge overvågnin­gen af den amerikansk-mexicanske graense.

Forslaget faldt dog til jorden, efter at Donald Trump havde udtalt, at det ikke var skrapt nok.

 ?? ??
 ?? ?? Et billede af den draebte Laken Riley på en plakat til et valgmøde med USA's tidligere praesident Donald Trump. Foto: Elijah Nouvelage/AFP
Et billede af den draebte Laken Riley på en plakat til et valgmøde med USA's tidligere praesident Donald Trump. Foto: Elijah Nouvelage/AFP
 ?? ?? Antallet af migranter over Rio Grande slog nye rekorder i december, men er siden faldet maerkbart. Foto: Herika Martinez/ AFP
Antallet af migranter over Rio Grande slog nye rekorder i december, men er siden faldet maerkbart. Foto: Herika Martinez/ AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark