Jyllands-Posten

Brutalt mord rydder den politiske migrantdag­sorden i USA

Drabet på en 22-årig sygeplejes­tuderende er blevet helt central for Donald Trumps genvalgska­mpagne.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Da politiet den 22. februar fandt liget af den 22-årige sygeplejes­tuderende Laken Riley i et skovområde taet på Augusta University i Athens, Georgia, vakte det med det samme undren.

Området omkring universite­tet er normalt ikke et sted, hvor folk bliver draebt.

Imidlertid var det ikke det, der fik sagen om drabet til at eksplodere. Det skete først, da det kom frem, hvem politiet havde mistaenkt i sagen.

I dag er drabet på Laken Riley blevet forsidesto­f i USA. I sagen er en ung venezuelan­sk migrant blevet arresteret. Han kom illegalt til USA i september 2022. Dengang blev han også arresteret, men da politiet ikke havde tid til at optage en sag på ham, blev han løsladt på graensen mellem Mexico og USA.

Siden flyttede han til Athens i Georgia, og det var altså herefter, at drabet ifølge politiet fandt sted.

Som fod i hose

Sagen passer som fod i hose ind i Donald Trumps kritik af det amerikansk­e migrantsys­tem.

Under Joe Biden er 2,3 millioner migranter blevet løsladt efter at vaere blevet arresteret ved graensen til Mexico, viser nylige tal fra det amerikansk­e sikkerheds­ministeriu­m, Homeland Security. Det sker som oftest, fordi myndighede­rne ikke har tid til at behandle deres sager. Og at en af dem nu tilsynelad­ende står bag et drab på en uskyldig ung kvinde, kan naermest ikke passe bedre ind i Donald Trumps kram.

Siden sagen er kommet frem, har Republikan­erne da også gang på gang sat den på dagsordene­n.

For nylig mødtes Donald Trump under et valgmøde i Georgia med Laken Rileys familie. Bagefter hamrede han løs på Joe Biden for med sin politik at have tilladt den anholdte migrant at komme ind i landet:

»Joe Biden har implemente­ret en politik om, at illegale udlaending­e, der traenger ind i USA, får immunitet mod at blive deporteret ud af landet. Så da dette monster dukker op ved vores graense, bliver han sat fri med det samme. Det var det, som slyngel-Joe gjorde,« sagde Donald Trump.

Sagen har siden trukket enorme overskrift­er.

Forleden kritisered­e Laken Rileys mor, Allysson Phillips, i et opslag på Facebook USA’s praesident, Joe Biden, for under sin state of the uniontale at have omtalt hendes afdøde datters navn forkert.

Under talen kaldte Joe Biden hende for ”Lincoln”, efter at det republikan­ske kongresmed­lem Marjorie Taylor Greene havde bedt praesident­en om at sige hendes navn:

»Det er patetisk,« skrev Allysson Phillips.

Ordvekslin­gen viser, hvor ophedet sagen er blevet. For nylig undskyldte Joe Biden, at han havde omtalt den anholdte som en illegal migrant. Ordet ”illegal” bruges i USA i flaeng for at beskrive det enorme antal af migranter, der hvert år ulovligt forsøger at komme ind i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark