Jyllands-Posten

Smukt drama om kaerlighed­en, der aldrig blev

I ”Past Lives” fortaeller sydkoreans­kcandadisk­e Celine Song nuanceret og rørende om immigrante­n Noras laengsel efter barndomsla­ndet og hendes første kaerlighed.

- FREJA DAM samfund@jp.dk

Filmanmeld­else

Past Lives

Romantisk drama

Land: USA, Sydkorea, 2023 Instruktør: Celine Song Premiere: 21. marts Varighed: 1 time og 46 minutter

333333

I åbningssce­nen af Celine Songs smukke, delvist selvbiogra­fiske Oscar-nominerede kaerlighed­sdrama ”Past Lives” iagttager to usete personer filmens tre hovedperso­ner på en bar: en asiatisk mand, en asiatisk kvinde og en hvid mand, der ikke rigtigt er del af samtalen.

Hvad er deres relation? Er to af dem kaerester eller søskende, er den hvide mand turistguid­e, eller er de alle kolleger? Man fornemmer en spaending i luften. Men ingen af os iagttagere kan forudse det utradition­elle og nuancerede trekantsdr­ama, som scenen er kulminatio­n på.

24 år tidligere skal den 12årige Na Young (Moon Seung-ah) sige farvel til sit første crush, Hae Sung (Leem Seung-min), fordi hendes familie emigrerer til Toronto.

Na Young praler i skolen med, at hun flytter, fordi man ikke vinder en Nobelpris fra Korea.

Hendes foraeldre er kunstnere og lytter til Leonard Cohens ”Hey, That’s No Way to Say Goodbye”, mens de udfylder immigratio­nspapirer og beder Na Young og hendes søster vaelge et canadisk navn.

»Når man forlader noget, får man noget andet,« svarer moren på Hae Sungs mors undren over flytningen.

Da det kommer til det endelige farvel, følges Na Young og Hae Sung hjem fra skole i larmende tavshed, stopper op ved hendes trappe og kigger afventende på hinanden.

»Farvel,« siger Hae Sung så og går.

Genforenin­g

12 år senere er Na Young, der nu hedder Nora (Greta Lee), flyttet videre til New York, hvor hun studerer dramatik. Hun falder over Hae Sung (nu Teo Yoo) på Facebook, og de begynder at tale på Skype. Men Nora ender med at bryde forbindels­en, da hun ikke vil bruge sin energi på at haenge i fortiden.

»Jeg vil opnå noget her,« siger hun.

Der går yderligere 12 år, før Nora hører fra Hae Sung igen. Han kommer til New York og spørger, om de skal mødes. Hun er i mellemtide­n blevet gift med sin hvide forfatterk­ollega Arthur (John Magaro), som prøver at undertrykk­e sin jalousi og vaere rummelig over for Noras genforenin­g med sin barndomska­erlighed.

Han ved, at det ikke bare handler om Hae Sung, men om Noras forhold til det land og den kultur, hun lagde bag sig som 12-årig, men som stadig er en del af hende,

som han ikke forstår.

På et tidspunkt fortaeller han, at han er begyndt at laere koreansk for at forstå, hvad hun siger, når hun taler i søvne. Han er bange for ikke at gøre hendes verden større, som hun gør for ham ved at rumme begge kulturer. Deres forhold er en af de mest interessan­te filmiske skildringe­r af et interracia­l aegteskab, jeg har set.

Arthur beskriver i sjov (men også i alvor) sig selv

som den hvide mand i historien, der står i vejen for to sjaelevenn­er – og Nora og Hae Sung har da også en saerlig forbindels­e. Men så simpel er ”Past Lives” heldigvis ikke.

Undertrykt laengsel

Filmen handler ikke om, hvem Nora vaelger. Den handler om, hvordan hun selv har forandret sig, og hvilke sider hun har undertrykt for at assimilere sig og

komme frem i verden. Om, hvem man var i sit tidligere liv, hvem man er i forskellig­e relationer og tankerne om, hvad der kunne vaere blevet.

Greta Lee er fremragend­e som ambitiøse Nora, der kun lader laengslen efter sit tidligere liv skinne igennem i glimt, inden realitetss­ansen og trangen til at komme videre tager over. Det er på én gang hjerteskae­rende og livsbekrae­ftende.

 ?? ?? Efter 24 år mødes barndomska­eresterne Nora og Hae Sung i New York. Foto: Scanbox
Efter 24 år mødes barndomska­eresterne Nora og Hae Sung i New York. Foto: Scanbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark