Jyllands-Posten

Det føles ikke laengere friskt at lade kvinder vaere brovtende og åndssvage

”Jagtsaeson 2” er ligeså forudsigel­ig, gammeldags, plat og momentvis sjov som etteren.

-

Filmanmeld­else

JAGTSAESON 2 – I MEDGANG OG MODGANG

Komedie

Land: Danmark, 2024 Instruktør: Peter MoldeAmelu­ng

Premiere: 21. marts Varighed: 2 timer og 46 minutter

Hvis du synes, det er sjovt, at Mille Dinesen får en flåt i skraevet, så er ”Jagtsaeson 2 – i medgang og modgang” lige en film for dig.

Den første ”Jagtsaeson”film fra 2019 solgte en halv millioner billetter. Det viser, at der i den grad er et marked for lavpandede komedier med og for kvinder. ”Jagtsaeson”-filmene er skrevet af Lars Mering og Claudia Boderke, der også står bag filmene om ”Klassefest­en”, og de følger samme opskrift: Tre venner, en midtvejskr­ise og en raekke pinlige optrin, der involverer så mange kropslige og seksuelle udskejelse­r som muligt.

Det er al aere vaerd at lade kvinder vaere ligeså brovtende og åndssvage, som maend har vaeret på film i årevis.

Men det føles mildest talt ikke så friskt, som det gjorde i banebryden­de komedier som ”Bridesmaid­s” fra 2011, ”Trainwreck” fra 2015 eller danske ”Ditte & Louise” fra 2018. Tre film, der i modsaetnin­g til begge ”Jagtsaeson­er” ud over de grovkorned­e jokes også har intelligen­te pointer om tidens kvindeliv, venskab og kaerlighed.

Utjekket kaoskvinde

I ”Jagtsaeson 2” spiller Mille Dinesen den samme usikre og utjekkede kaoskvinde­type, som hun gjorde i ”Nynne”. I sidste film mistede Eva sit arbejde i Skattestyr­elsen, men blev til gengaeld kaereste med Lars Ranthes hospitalsk­lovn, Jan. Nu får hun det ene afslag efter det andet i jobsøgning­en, men er for stolt til at bede om økonomisk hjaelp fra Jan.

Hun går så vidt som at lyve om at have fået et job som projektled­er hos en økologisk tøjproduce­nt, selv om samtalen gik forfaerdel­igt med den selvgode ejer Jakob Martin (Martin Greis-Rosenthal), som er venner med Evas eksmand, Peter, og hans nye kone, Bella (Stephania Potalivo).

I stedet arrangerer Eva Bellas polteraben­d og inviterer Jakob Martin med som en udvidet jobsamtale. For at imponere ham dropper hun partybusse­n og stripperen til fordel for en økologisk sheltertur.

Det er ikke svaert at regne ud, at alt, der kan gå galt, går galt.

Selvgod økotype

Det er heller ikke svaert at regne ud, at Eva i løbet af filmen indser, at det ikke er i orden at kapre sin venindes polteraben­d for egen vindings skyld. At man kommer laengst med aerlighed, og at det er vigtigt at turde blotte sig over for sin kaereste.

Accepterer man forudsigel­igheden og det bedagede kvindeport­raet, er filmen i store dele underholde­nde og sød. Det er pinagtigt, men også ret sjovt at se Eva fedte for den hellige Jakob Martin, der i modsaetnin­g til shotshungr­ende Bella synes, det er alletiders bare at sidde og meditere i vildmarken.

Og ligegyldig­t hvor højt man har sat sig til hest, er det svaert ikke at traekke på smilebånde­t til Evas mere og mere opgivende ansigt, mens selskabet på skift under dyb koncentrat­ion og målrettet belysning forsøger at få has på flåten mellem hendes ben.

 ?? ?? Så er der gang i festen til Evas improviser­ede økologiske polteraben­d. Foto: Andreas Bastiansen
Så er der gang i festen til Evas improviser­ede økologiske polteraben­d. Foto: Andreas Bastiansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark