Jyllands-Posten

Fuglede forsøgte sig som vestjyde, men fejllaeste vaerdierne

-

Måske har Mads Fuglede alligevel taget fejl af de vestjyske vaerdier, som han omklamrede, da han solgte sin lejlighed på Christians­havn og slog sig ned ved Ringkøbing med et mantra om, at her skulle hans søn vokse op og »formes af de vaerdier, der er her«. For nok kan det for en vestjysk bonde fremstå vanskeligt at se vaerdien i at indføre en CO2-afgift på landbruget, men derfor kan man jo godt opføre sig ordentligt. At rende af pladsen i utide er ikke en vestjysk vaerdi. Og havde Fuglede håbet på, at en haer af vrede vestjyske venstrefol­k ville følge ham ud af partiet og ind hos Danmarksde­mokraterne, så tyder meget på, at han har taget grueligt fejl.

Fra det Hvide Sande, som Fuglede priste så højt med et »I love it«, mens han i et stort interview med Jyllands-Posten tilbagelag­de Omme Bakker, udtrykker det jyske Venstres grand old man, Jens Nicolai Vejlgaard, sin store skuffelse over en mand, som »er blevet båret frem på skjolde af os«. Det sidste ord »os« tyder på, at helt integreret er Fuglede ikke efter fire år i Hvingel mellem Ringkøbing og Ulfborg.

6.981 stemmer blev det til i 2022, da Mads Fuglede stillede op for Venstre i Vestjyllan­ds Storkreds. 520 faerre end Danmarksde­mokraterne­s Dennis Flydtkjaer fik i samme storkreds. Deri ligger nok en del af forklaring­en på, at Fuglede har valgt at skifte parti til Danmarksde­mokraterne.

En anden kan findes i de taette politiske bånd, der var mellem Fuglede og Støjberg, da de begge var i Venstre.

Venstres formand, Troels Lund Poulsen, tog det roligt, da han opdagede, at Venstres folketings­gruppe var skrumpet, mens han befandt sig i et fly mellem København og den amerikansk­e base Ramstein i Tyskland. På spørgsmåle­t om, hvorvidt han frygtede, at flere ville forlade gruppen, svarede V-formanden: »Det tror jeg ikke. Jeg er meget tryg ved, at Venstres folketings­gruppe står samlet.« Igen er det sprogets nuancer, man skal haefte sig ved. »Tror.« For Troels Lund Poulsen ved godt, at han står med et parti, som snart ikke kan blive mindre, men som omvendt også risikerer at blive mindre. Alternativ­e udgaver af liberalism­en lokker fra flere sider. Liberal Alliance står i de seneste meningsmål­inger til at vokse Venstre over hovedet. Og Troels Lund Poulsen, som selv er deltidslan­dmand i sjaellands­ke Bukkerup, ved også godt, at en CO2-afgift på landbruget er gjort af et stof, som for alvor kan udfordre Venstre, som på den ene side skal holde fast i sine kernevaelg­ere og -medlemmer, men på den anden ikke kan tillade sig den luksus kun at tale til dem. Langt de fleste vaelgere bor i byer, rigtig mange i storbyer, og her er det et no go ikke at fremstå som grøn og klimabekym­ret.

Foreløbig har han ro til at laegge en strategi. Indretning­en af en CO2-afgift er nu genstand for udvalgsarb­ejde nummer to i form af den grønne trepart. På det punkt har Venstres formand købt sig tid. På et andet er tiden løbet fra partiforma­nden, som har bundet sig selv op på regeringsp­rojektet med Socialdemo­kratiet og Moderatern­e. Om det er fornuftigt eller ej, er der delte meninger om i partiet. For Mads Fuglede var også det en af årsagerne til, at han brød med Venstre og blev danmarksde­mokrat.

Foreløbig står han på det regeringsg­rundlag, som han selv var med til at skrive under de lange forhandlin­ger på Marienborg. På et tidspunkt slipper det op. På et tidspunkt skal der vaere folketings­valg. Hvad vil Venstre?

og ubesvarede spørgsmål er fortsat, hvordan Troels Lund Poulsen ikke alene vil holde balancen, men også skaffe Venstre fremgang i tiden op til og under naeste folketings­valg. Foreløbig står han på det regeringsg­rundlag, som han selv var med til at skrive under de lange forhandlin­ger på Marienborg. På et tidspunkt slipper det op. På et tidspunkt skal der vaere folketings­valg. Hvad vil Venstre?

Et af de helt store

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark