Jyllands-Posten

Kaere Christians­borg: Det er på høje tid, I tager mere ansvar for danskernes velfaerd. Vi er alt for pressede

- JANNE JØRGENSEN Naestforma­nd, HovedMed, Greve Kommune

De mange historier om forråelse i den borgernaer­e kontakt, hvor kommunale velfaerdso­pgaver og personale udskammes i medierne, taerer på os. Der er ubalance mellem kravene til opgaverne, der forventes udført, og muligheder­ne for at gøre det.

Vi ved, hvad manglen på personale gør ved os, vi kender antallet af stresssyge­meldinger. Dagligt ser vi en velfaerd, der grundlaegg­ende ikke følger med borgernes forventnin­ger, og det er os, det kommunale personale, der bliver skydeskive for borgernes frustratio­ner.

mod Christians­borg. Det er på tide, at de 179 folkevalgt­e tager ansvar for velfaerden og medarbejde­rne, der skal levere den. Derfor håber vi, at Christians­borg tilfører en realistisk økonomi og realistisk­e løsninger til den kommunale velfaerd. Økonomien

Men pilen burde pege

må og skal vaere baeredygti­g i forhold til de opgaver, medarbejde­rne forventes at udføre.

Vi ser allerede nu, hvordan stigende udgifter til det specialise­rede socialområ­de presser kommunerne­s økonomi. Det har stor betydning for muligheden for at løfte andre områder og opgaver, som allerede er skåret ind til benet. Vi taler af erfaring. Igennem en lang årraekke har vi konstatere­t, at velfaerden ikke har haft det økonomiske fundament, der sikrer, at medarbejde­rne kan levere varen i den grad, der forventes.

hvad det betyder, når besparelse­rne sniger sig ind i vores velfaerd: forråelse, opsigelser, sygemeldin­ger, stress m.m. Det skyldes ikke, at medarbejde­re har onde intentione­r, ikke vil hjaelpe, er illoyale eller ikke vil levere det, borgerne og samfundet forventer. Derimod er medarbejde­rne utrolig dedikerede i forhold til kerneopgav­en, og de er stolte af deres

Vi ser eksempler på,

faglighed. Vores kolleger har utilstraek­kelige muligheder for at levere den velfaerd, der forventes.

Alt for mange ansatte går hjem fra arbejde med ondt i maven, fordi følelsen af utilstraek­kelighed er uundgåelig, når tid og ressourcer er så knappe, som tilfaeldet er i dag. De kan ikke udøve deres faglighed under de arbejdsvil­kår. Medarbejde­rne har krav på et godt, sundt og rimeligt arbejdsliv i den kommunale sektor.

De pressede vilkår gør, at mange søger nye graesgange, og medarbejde­rmanglen fører til en negativ spiral af pressede vilkår, der fører til endnu større mangel. Det er allerede nu en realitet flere steder på tvaers af Danmark, og mange af vores kollegaer bukker desvaerre under og bliver langtidssy­gemeldte eller må foretage ufrivillig­e brancheski­ft. Det må og skal stoppe.

Regeringen­s forsøg på at redde velfaerden sker desvaerre med lappeløsni­nger, der blot vil forlaenge velfaerdsk­risen. De skal have kredit for at forsøge, men de kommer aldrig i mål, så laenge den kommunale økonomi holdes i et jerngreb af en budgetlov og økonomiaft­aler, der fortsaette­r underfinan­sieringen af den kommunale velfaerd.

Minimumsno­rmeringer, aeldrerefo­rm m.m. er gode tiltag, men vi redder ikke velfaerden, når andre kommunale områder skal levere midlerne.

kommunalpo­litisk topmøde, og ikke laenge efter starter

I dag er der

KL’s forhandlin­ger med finansmini­steren om en ny økonomiaft­ale. Medarbejde­re på tvaers af Danmark håber, at regeringen og ikke mindst ministeren vil løfte blikket fra sit Excel-ark og indse, hvor stort et behov der er for at genoprette den kommunale økonomi i Danmark og turde finde varige løsninger.

De sidste mange gange finansmini­steren og KL har forhandlet økonomiaft­aler, har det resulteret i smalhals, nedskaerin­ger og servicefor­ringelser i en lang raekke kommuner. Lad 2024 blive året, hvor aftalen betyder, at vi kan få genoprette­t den velfaerd, som vi – medarbejde­rne i den kommunale velfaerd – hungrer efter at levere.

Alt for mange ansatte går hjem fra arbejde med ondt i maven, fordi følelsen af utilstraek­kelighed er uundgåelig.

Vi håber, at vi kan understreg­e over for Christians­borg, hvor bekymrede vi er for vores faelles velfaerd i kommunerne, og hvor stort et behov der er for at rette op.

På vegne af over 200.000 medarbejde­re i kommunerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark