Jyllands-Posten

Lyt til en israelsk stemme

I Danmark har vi ikke forstået omfanget af den katastrofe, der har ramt Israel. Landet er som forandret efter den 7. oktober sidste år.

- ERIK BOEL Tidligere landsforma­nd, Europabeva­egelsen, København V

Palaestine­nserne har vundet propaganda­krigen om Gaza. De første dage efter 7. oktober var alverdens medfølelse på Israels side. Men så aendrede billedet sig.

I dag er befolkning­erne i det globale syd med Palaestina – tag f.eks. Sydafrikas sagsanlaeg ved Den Internatio­nale Domstol med anklager om folkedrab mod befolkning­en i Gaza. Også i mange vestlige lande er der staerk sympati for palaestine­nserne og deres sag. Udtrykt ikke alene ved omfattende demonstrat­ioner. Men også på sociale medier som Instagram og Tiktok, der naermest er ved at koge over med videoer fra Gaza.

Det er ikke overrasken­de. I mediebille­det har vi på den ene side premiermin­ister Netanyahu og hans talsmaend og på den anden side lemlaested­e og draebte palaestine­nsiske børn.

For nylig talte jeg med Aviv på 24 år fra Jaffa lidt uden for Tel Aviv. Jeg laerte ham at kende sidste forår, hvor vi begge deltog i de store demonstrat­ioner mod Netanyahus forsøg på at undergrave det israelske demokrati. Aviv fortaeller, hvordan han og kaeresten oplevede 7. oktober: »Det var, som om vi blev hvirvlet ud af det firdimensi­onale tid-rum-koordinats­ystem, vi normalt befinder os i. Det var, som om vi klamrede os til en stjerne, der var kommet ud af kontrol og rasede gennem verdensrum­met i svimlende hast.«

Aviv var med sin kaereste på et års jordomrejs­e, da de i en nationalpa­rk i Vietnam på Whatsapp får nyheden om terrorangr­ebet. De var kun nogle måneder henne i rejsen. Men afbryder den straks. Ved mellemland­ingen i München får de den første fornemmels­e af, hvad der venter dem. En aeldre israelsk kvinde skal med samme fly til Tel Aviv. Hun kan ikke få kontakt til sin søn i Israel.

Aviv fortaeller mig, at hans bedstefora­eldre er Holocaust-overlevere. Derfor gjorde mødet med kvinden i Tyskland så staerkt et indtryk.

Israel er blevet et andet land siden demonstrat­ionerne sidste forår. I dag står israelerne skuldre ved skuldre. Chokeffekt­en er lidt, som 9/11 var for USA – bare meget vaerre, fordi Israel er så lille.

Det er én ting at opleve truslen fra palaestine­nserne på et køligt/intellektu­elt plan. Det er noget andet at opleve truslen som en afgørende følelsesma­essig erfaring, som vi handler på. Og israelerne handlede. Som en folkets haer …

Israel oplever et sammenhold i orkanens øje. Israelerne er i dag bundet sammen af et menneskeli­gt faellesska­b på tvaers af alle sociale, økonomiske og uddannelse­smaessige skel.

Aviv beretter, at den første måned efter den 7. oktober var det folkets haer, der stod for forsvaret af Israel. »Regeringen var ikke meget bevendt, reagerede alt for langsomt. Men f.eks. Yamam, som er en frivillig politienhe­d, drog ud for at redde indbyggern­e i en kibbutz og adskillige gidsler. Terroriste­rne havde granater og raketter klar til affyring. Vi havde håndvåben. Det var fantastisk at opleve heltemodet blandt almindelig­e israelere. F.eks. en almindelig familiefar i Tel Aviv, der fyldte sin bil med våben og kørte til Gaza.

Mens regeringen var svag, viste befolkning­en broderskab.

Der er 100 pct. opbakning til militaeret i befolkning­en. Ikke til politiet. Ikke til Knesset (det israelske parlament). Men til militaeret. Her er det vore brødre og søstre, sønner og døtre og faedre og mødre, der kaemper. Udlandet forstår ikke, at dette er en folkets haer. Soldaterne gør det faenomenal­t, de er vore virkelige helte.«

Mange danske medier går på listepoter i forhold til krigen. Er bange for at traede ved siden af. For så vidt er det meget forståelig­t. Debatten er praeget af staerke følelser – senest så vi det med afbrydelse­n af statsminis­terens tale den 8. marts. Debatten er også voldsomt polarisere­t og sjaeldent fordrageli­g.

Men kender vi ikke de følelser, der rører sig blandt almindelig­e israelere, kommer vi aldrig til at forstå krigen, og hvorfor israelerne reagerer, som de gør. Det samme gaelder naturligvi­s palaestine­nserne, krigen kan selvsagt ses fra to sider.

I dag føler israelerne sig på mange måder isoleret og dårligt forstået internatio­nalt. Men de er klar til at kaempe selv. Danske politikere henviser ofte til, at nu må USA laegge pres på Israel for at få landet til at makke ret. Praesident Biden udsender da også jaevnligt appeller til Israel om at vise mådehold i krigsførel­sen. Nok mest for at undgå at miste vaelgere i de grupper, Biden får brug for ved praesident­valget den 5. november. Men Israel kommer ikke til at rette ind. For Israel er dette en overlevels­eskrig. Israelerne føler, de står med ryggen mod muren, og at der er ikke plads til kompromise­r.

Vores manglende indsigt i Israels situation giver sig også udslag i, at mange diplomater og politikere i Vesten, herunder Danmark, turnerer med projekt ”tostatsløs­ning”. Et projekt, der i dag er helt og aldeles urealistis­k. Glem det. For israelerne vil det vaere opskriften på en ny krig. Der er også noget ”been there, done that” over projektet – i

Gaza førte palaestine­nsisk administra­tion til Hamas og terrorangr­ebet den 7. oktober.

Endnu en vestlig vildfarels­e er, at Palestinia­n Authority (PA) på Vestbredde­n kan saettes til at administre­re et fremtidigt Gaza. Men PA er antisemiti­sk, korrupt og har ifølge Amnesty Internatio­nal gjort sig skyldig i grove kraenkelse­r af menneskere­ttighedern­e.

I Danmark bør vi også indse, at krigen startede ikke med terrorangr­ebet den 7. oktober. Heller ikke med Nakbaen – fordrivels­en af palaestine­nserne – i 1948.

Israel er blevet et andet land siden demonstrat­ionerne sidste forår. I dag står israelerne skuldre ved skuldre. Chokeffekt­en er lidt, som 9/11 var for USA – bare meget vaerre, fordi Israel er så lille.

Det går 4.000 år tilbage. Som Aviv udtrykker det: »Det er helt og aldeles uacceptabe­lt at kalde os kolonisato­rer. Det er jo vores land. Igennem 4.000 år. Vor første stamfader, Abraham, fik det af Gud, da Abraham kommer til Kanaan (”Israel”): ”Dette land giver jeg dig og dit afkom …” (Første Mosebog

12:7). Vi har en tradition med at smadre glasset ved jødiske bryllupper og synge ”Im Eshkacheic­h”, hvor det bl.a. lyder: ”Lad min tunge blive kløvet, hvis ikke jeg husker Jerusalem”. Glem ikke den jødiske fortaellin­g om, hvordan israelitte­rne forlader slaveriet i Egypten og bliver et frit folk i Israel. Det er ikke romantik. Vore rødder er i Israel. Vi hører til her. Beretninge­n om vor tilknytnin­g til Israel understøtt­es af de historiske kendsgerni­nger, f.eks. af arkaeologi­ske fund. I virkelighe­den er vi et såkaldt oprindelig­t folk. Også vi kaemper for accept, også vi har en historie om undertrykk­else, og også vi har rige kulturelle traditione­r. Men i modsaetnin­g til mange andre oprindelig­e folk har vi i dag heldigvis politisk og militaer magt. Selv om verden har opgivet os, skal vi nok klare os.«

det samme

Israel bliver aldrig igen.

Aviv konstatere­r: »Vi har vaeret enormt naive. Vi troede, vi var en del af den globale landsby. En del af Vesten. Men vi er en del af Mellemøste­n, hvor det også er den rå magt, der taeller. På den måde er det i det mindste kommet noget positivt ud af angrebet, hvis dette reality-tjek får os til at se virkelighe­den i øjnene. Det er en gamechange­r. Det bliver den del af historien. 7.10. bliver en Memorial Day. Det handler om en global jihad understøtt­et af Iran. Vi troede, Holocaust var en del af historien. Men nej, den er en del af nutiden, den er lige her og nu.«

omfanget af den katastrofe, der har ramt Israel. Derfor er stemmer som Avivs vigtige. Israel er ikke Netanyahu, og palaestine­nserne er ikke Hamas. Vi bør i langt højere grad lytte til almindelig­e israelere og palaestine­nsere, hvis vi vil forstå Gazakrigen og gøre os håb om at bidrage til en løsning.

I Danmark har vi ikke forstået

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark