Jyllands-Posten

Faste holder cykelsport­ens gavflab frisk

Jesper Skibby har haft et liv med store op- og nedture. Efter medvirken i tvprogram får han energi af daglig faste.

- /ritzau/

En forrygende afslutter på cyklen og en kaek gavflab i medierne.

Den tidligere cykelrytte­r og evige humørbombe Jesper Skibby, der torsdag 21. marts fylder 60 år, var svaer ikke at holde af, da han fra slutningen af 1980’erne og frem til midten af 1990’erne ramte et tårnhøjt sportsligt niveau.

Men den imponerend­e cykelkarri­ere kom også med flere store omkostning­er.

Som alle andre i det davaerende felt dopede han sig, men ved siden af havde han et misbrug af blandt andet stesolid, der skulle skaerme den adhd-ramte rytter fra sin angst og indre uro.

Jesper Skibby nåede op på at tage 10 piller om dagen, fortalte han sidste år til TV2.

»Jeg gik bare rundt med følelsen af, at der ikke var nogen, der kunne gøre mig noget. Og det kunne jeg meget godt lide,« sagde Skibby.

Misbrugspr­oblemet fortsatte også efter karrierest­oppet i 2000. To år senere blev han skilt fra sin første kone, med hvem han har datteren Nicoline.

Skibby fandt efterfølge­nde kaerlighed­en igen og bor i dag sammen med konen Mette og datteren Elisabeth i Gilleleje. I oktober sidste år blev de gift – 18 år efter Skibbys første frieri til hende.

Faster sig yngre

Begge nyder godt af, at den tidligere cykelrytte­r for to år siden deltog i optagelser­ne til TV2-programmet ”Snyd din alder – yngre på 12 uger”.

Her fik Skibby saenket sin biologiske alder, og et centralt redskab i den proces anvender han stadig: 16 timers daglig faste.

»Jeg følger stadig slavisk det med at faste fra klokken 20 til 12, og det har givet mere energi og overskud. Det skulle man aldrig have troet, for det er fuldstaend­ig modsat af, hvad man er vokset op med,« sagde Skibby til Billed-Bladet i januar i år, mens konen supplerede, at også hun faster og får energi af det.

Jesper Skibby hentede 20 sejre i sin profession­elle cykelkarri­ere, der strakte sig fra 1986 til 2000.

Han blev blandt andet den første dansker til at vinde en etape i de tre grand tours: Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espana.

Efter cyklen blev parkeret, har han vaeret saelger i superligak­lubberne FC København og Lyngby.

Siden han stoppede hos sidstnaevn­te ved udgangen af 2011, har han haft forskellig­e konsulentj­ob.

I 2021 stillede han op til kommunalva­lget i Gribskov for lokalliste­n nytgribsko­v. Hans 74 personlige stemmer rakte ikke til en plads i kommunalbe­styrelsen.

 ?? ?? Jesper Skibby skriver her autografer efter et løb i 1999. Skibby var qua sit gode humør og kaekke kommentare­r en kultfigur i dansk cykelsport. Foto: Bent Midstrup/
Ritzau Scanpix
Jesper Skibby skriver her autografer efter et løb i 1999. Skibby var qua sit gode humør og kaekke kommentare­r en kultfigur i dansk cykelsport. Foto: Bent Midstrup/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark