Jyllands-Posten

Sanjay Shah sammenlign­ede sit system med opskriften på Coca-Cola

Da Sanjay Shah havde fundet metoden til at tjene milliarder på at traekke penge ud af Skat, havde han fundet den hemmelige opskrift på Coca-Cola, kokettered­e han. Efter frokost blev stemningen mere anspaendt.

- LONE ANDERSEN JESPER HØBERG lone.andersen@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Manden selv havde naermest svaert ved at skjule sin begejstrin­g for den metode, han havde fundet, og som spandt milliardin­dtaegter til ham isaer i 2014 og 2015.

»Vi havde fundet opskriften på Coca-Cola,« forklarede Sanjay Shah, da han onsdag skulle forklare, hvorfor han var så opsat på at indgå eksklusiva­ftaler med de agenter, der i praksis trak alle udbyttemil­liarderne ud af Skat.

Han ville ikke dele ideen med nogen.

»Coca-Cola vil jo heller ikke have, at Pepsi tjener penge og bygger sin egen flaskefabr­ik,« forklarede Sanjay Shah.

Han var klaedt helt i sort, kun lyst op af sine gule sneakers.

Han er tiltalt for bedrageri med udbytteska­t for omkring 9 mia. kr. I disse dage sidder han i vidneskran­ten i Retten i Glostrup og skal svare på alle spørgsmåle­ne fra anklageren Marie Tullin.

Hendes hovedformå­l er at tegne et billede af, at Sanjay Shah selv har skabt et enormt netvaerk af pensionsse­lskaber og investerin­gsselskabe­r, aktiehandl­ere og skatterefu­sionsagent­er, som måske umiddelbar­t fremstår selvstaend­ige. Men ifølge anklageren er det Sanjay Shah, der i realiteten har styret og dirigeret et system, hvor rigtige aktier aldrig blev handlet, og hvor der derfor heller aldrig blev betalt udbytteska­t, som derfor ikke skulle vaere betalt tilbage.

Et fint hus af Lego

I onsdagens afhøring var Marie Tullin nået til aktører som blandt andre aktiehandl­ere og de agenter, som sendte ansøgninge­rne om udbytteska­tterefusio­n afsted.

Det kom frem, at Shah indgik eksklusiva­ftalerne med disse agenter. De måtte ikke indsende andre ansøgninge­r om udbytteska­t, og han ville holde sig til dem som leverandør­er.

På den ene side insistered­e han på, at han ikke havde bygget et finansielt system, som andre ikke kunne lave. På den anden side sammenlign­ede han så hele sit system med opskriften på Coca-Cola.Eller et stykke ikonisk dansk legetøj.

»Vi havde bygget et meget fint hus af Lego,» forklarede han.

Marie Tullin forsøgte flere gange at få Sanjay Shah til at medgive, at hans hus eller colaopskri­ft var helt saerlig, fordi der ingen aktier var i depoterne. Men han gled af.

Han fandt det nødvendigt at indgå eksklusiva­ftalerne med de agenter, der søgte refusion tilbage, fordi han ikke ville gå glip af indtjening­en.

»Hvis der var udbyttemod­eller som Solos (Sanjay Shahs eget selskab, red.) i andre banker, ville mine klienter kunne rykke over til en anden udbyder, hvor de f.eks. skulle betale faerre penge. Så ville 80 pct. af indtjening­en ikke gå til Ganymede (Sanjay Shahs selskab, red.) men kun 60 pct. til konkurrent­erne,« sagde Sanjay Shah.

Han forklarede dermed, at han ville have den enorme overskudsa­ndel på 80 pct. til sig selv og sine selskaber.

»Min bekymring var, at jeg kunne miste indtaegter,« sagde Shah.

Undervejs i onsdagens forklaring­er havde hovedperso­nen indimellem svaert ved at huske.

»Jeg husker det ikke. Jeg husker ikke, hvor mange penge de tjente,« sagde han.

Han afviste at kunne huske deltaljern­e i gennemgang­en af alle de ifølge anklagerne ganske fiktive aktiehandl­er, der hvirvlede rundt i både aktiehandl­er, finansiell­e instrument­er, aktieudlån, udbyttebet­alinger og til sidst udbytteska­tterefusio­ner for milliardbe­løb.

Marie Tullin gennemgik bl.a. de personer, der assistered­e Sanjay Shah og hans selskaber Solo og Ganymede med at eksekvere handlerne for kunderne.

Hun gennemgik bl.a. en liste over alle de beløb, som aktielåner­ne og aktiehandl­ere modtog for deres arbejde. Et beløb, der løb op i et stort, trecifret millionbel­øb.

»Jeg kan ikke sige, om de tjente penge på handler. Eller om de tabte penge på det. Det er jo mange år siden,« sagde Shah.

»Men du fulgte den struktur, du havde beskrevet?« ville Marie Tullin vide.

»Ja, de fulgte min opskrift, og de burde have haft en lille fortjenest­e. Men jeg husker det ikke praecist,« svarede han.

Ikke direkte involveret

Efter frokost kom Sanjay Shah under taet beskydning. Specialank­lager Anders Møllmann hudfletted­e en af de såkaldte legal opinions, altså en juridiske vurderinge­r, som blev indhentet af Solo Capital, og som skulle sige god for den økonomiske model, som man brugte over for de amerikansk­e pensionsse­lskaber. Altså modellen, som ifølge anklageren alene på papiret giver pensionsse­lskaberne ret til refusion af udbytteska­t.

Den pågaeldend­e vurdering var undervejs i flere måneder, hvor Shahs naere medarbejde­re og rådgivere filede løs på formulerin­gerne sammen med det advokatfir­ma, Hannes Snellman, der stod bag vurderinge­n.

Under hele praesentat­ionen fastholdt Shah, at han ikke havde vaeret direkte involveret i den juridiske vurdering. Han kunne i hvert fald ikke huske det.

Anders Møllmann kom også ind på, hvordan en af Sanjay Shahs naere samarbejds­partnere, der var ansvarlig for compliance, altså at virksomhed­en overholder gaeldende regler, foreslog en større juridisk rundflyvni­ng af hele Global Securities Services, GSS, hele handelssys­temet i Solo Capital.

En ekstern ”holistisk” undersøgel­se kunne sikre, at de ikke røg ind i problemer, foreslog han i september 2013.

Sanjay Shah henviste til, at hans virksomhed havde masser af juridisk ekspertise internt.

»Jeg bruger advokater, når det giver mening, men vi bør afstå fra at braende advokathon­orarer af for et godt ord,« lød svaret fra Sanjay Shah.

Anders Møllmann fortsatte resten af dagen med at afsøge, hvordan Sanjay Shah og hans virksomhed­er og rådgivere undervejs har arbejdet på at sikret sig juridisk rygdaeknin­g.

Han sluttede af med at forsøge at få Sanjay Shah til at forholde sig til det krav, der dukker op i en af de juridiske vurderinge­r af Solos forretning­smodel. Nemlig at der skal vaere uafhaengig­hed mellem de kunder, der handler aktier og andre finansiell­e instrument­er, og den modpart, f.eks. Solo, som de bruger.

»Hvis vi tager en person, der er ansat i Solo, som siger op, fordi han får tilbud om at flytte til Labuan. Du låner ham til husleje og giver ham 500.000 uro og inviterer ham ind i GSS, og så modtager han oplysninge­r om, hvor han skal handle. For det får han penge svarende til en tilbagesøg­ning af udbytteska­t fra stat og giver så Solo 80 pct. af pengene – hvordan kalder du det at handle ud fra egne kommerciel­le interesser?« sluttede Anders Møllmann sit indlaeg og henviste dermed til de oplysninge­r, som hans kollega Marie Tullin havde praesenter­et mandag om en af Sanjah Shahs naere samarbejds­partnere, Roger Lehman.

Sanjay Shah holdt fast i, at uafhaengig er en juridisk definition, og han fortsat leverer ydelser til anden part.

Makker i vidneskran­ken

I mandags gennemgik anklageren Marie Tullin alle de mange pensionsse­lskaber og selskaber i Malaysia, som indgik i Sanjay Shahs store netvaerk af udbytteska­t, der skulle refunderes af det danske skattesyst­em.

For skattevaes­enet så det ud, som om alle selskabern­e havde købt stort op i danske børsnotere­de aktier og efterfølge­nde fået milliarder af kroner i udbytteska­t tilbage.

Men ifølge anklageren vandrede 80 pct. af refusioner­ne videre til én mand: Sanjay Shah. I det skjulte var Shah heftigt involveret i de amerikansk­e pensionsse­lskaber, forsøgte Marie Tullin at argumenter­e for i mandags.

Torsdag er der endnu en afhøring, og efter påske forventes det, at bl.a. Sanjay Shahs tidligere makker Anthony Mark Patterson indtager vidneskran­ken. Han tilstod den 29. februar sin rolle i udbytteska­ttesvindle­n, og den 1. marts fik han otte års faengsel.

Han udpegede klart Sanjay Shah som hovedmande­n i sagen og initiativt­ageren til hele det sindrige system, der trak omkring 9 mia. kr. ud af den danske statskasse.

Jeg kan ikke sige, om de tjente penge på handler. Eller om de tabte penge på det. Det er jo mange år siden. SANJAY SHAH, SIGTET FOR MILLIARDSV­INDEL MOD DEN DANSKE STATSKASSE

 ?? ?? Sanjay Shah i retten i udbyttesag­en. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Sanjay Shah i retten i udbyttesag­en. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark