Jyllands-Posten

Novo Nordisk på vild opkøbsjagt

Trods opkøb og partnerska­ber for op mod 170 mia. kr. i de seneste år intensiver­er den danske medicinalk­oncern søgningen efter nye laegemidle­r og bioteksels­kaber, lyder det fra koncerndir­ektør Dave Moore.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk

Novo Nordisk har åbnet pengepunge­n på vid gab. Vaeksten fra slankemidl­et Wegovy og diabetesme­dicinen Ozempic er i dag så stor, at selskabets forskere ikke laengere selv kan udvikle nok laegemidle­r til at sikre selskabets langsigted­e vaekst.

Derfor intensiver­er den danske medicinalk­oncern søgningen efter nye laegemidle­r og bioteksels­kaber, som selskabet enten kan købe eller indgå partnerska­ber med.

Koncerndir­ektør Dave Moore forudser, at Novo Nordisk kommer til at indgå flere og flere handler inden for det voksende fedmemarke­d frem mod 2030.

»Jeg kan ikke saette et antal på, men jeg vil bare sige mange flere. Og de vil komme i forskellig­e faser, hvilket betyder praeklinis­ke og kliniske faser. De kommer i forskellig­e former, hvilket betyder partnerska­ber, samarbejde­r og opkøb,« siger han og tilføjer:

»Vores tilgang til behandling af svaer overvaegt er at opbygge en pipeline, der er både bred og dyb. Bredde vil sige forskellig­e segmenter, og dyb vil sige flere muligheder – flere skud på mål.«

Meldingen om den stigende opkøbstran­g kommer, efter at Novo Nordisk allerede har skruet gevaldigt op for opkøb og partnerska­ber i de seneste år.

På bare halvandet år har Novo spenderet 137 mia. kr. på opkøb og partnerska­ber, når man inkluderer såkaldte milepaelsb­etalinger.

Tilføjer man de to store opkøb af de amerikansk­e bioteksels­kaber Dicerna og Corvidia samt samarbejde­t med japanske Heartseed fra 2020-2022, løber udgifterne op i omkring 170 mia. kr.

Novo Nordisk har gennem de seneste par år profession­aliseret sin afdeling for forretning­sudvikling og har dedikerede medarbejde­re til de fire sygdomsomr­åder i selskabet: diabetes, fedme, hjerte-karsygdomm­e samt sjaeldne sygdomme.

Ifølge koncerndir­ektør Dave Moore er medarbejde­rne på udkig efter nye laegemidle­r i de tidligste faser af opdagelse helt frem til den kliniske udviklings­fase, og selskabets overvågnin­gssystemer af for eksempel nye biologiske mekanismer bliver opdateret oftere end nogensinde før.

»Så vi forstår de muligheder, der er derude, og det kan supplere vores interne forskning og udvikling. Aktivitete­n i vores søgning, evaluering, vores samtaler omkring samarbejde­r og partnerska­ber er bestemt steget,« siger han.

Senest har Novo Nordisk lagt knap 76 mia. kr. til side til køb af tre af underlever­andøren Catalents fyldefabri­kker, der fra 2026 kan øge selskabets produktion­skapacitet.

Hvis handlen går igennem, saetter det spor på indtjening­en, der ifølge Novo Nordisk naesten vil stagnere. Finansielt kommer opkøbet til at betyde vaesentlig­e renteudgif­ter og nedskrivni­nger, skriver den tyske investerin­gsbank Berenberg i et notat i sidste uge.

Dave Moore afviser dog, at Catalent-handlen saetter en øvre beløbsgrae­nse for nye mulige opkøb.

»Vi saetter ikke egentlig en graense for opkøbenes størrelse. For hver beslutning, vi traeffer med hensyn til opkøb, skal vi spørge os selv, om det er i overensste­mmelse med vores virksomhed­sstrategi, og hvad vi forsøger at opnå med opkøbet,« forklarer han.

Betyder det så, at alt er muligt?

»Nej, det gør det ikke. Men det betyder, at vi har en meget fokuseret tilgang, og at vi taenker på afkastet af vores investerin­ger på en omhyggelig måde for at sikre, at vi kan levere til patientern­e, virksomhed­en og i sidste ende til aktionaere­rne,« svarer han.

Novo Nordisk har inden for det seneste halvandet år indgået mere end 40 aftaler om partnerska­ber eller opkøb. Der er primaert tale om laegemidle­r, der er i den tidlige udviklings­fase. Novo Nordisk vil helst købe nye laegemidle­r og indgå partnerska­ber omkring praeparate­r, mens de endnu er i de tidlige udviklings­stadier.

Udviklinge­n af nye laegemidle­r kan groft sagt deles op i de helt tidlige såkaldte praeklinis­ke laboratori­eforsøg og de kliniske forsøg, der spaender over fase et, to og tre, hvorefter de skal godkendes.

Laegemidde­lforsøg kan derfor konstruere­s i et utal af variatione­r, og ofte udfører medicinals­elskaber flere kliniske programmer både før og efter en myndigheds­godkendels­e.

Ved at komme tidligt ind i processen kan Novo Nordisk bruge sin »førende« viden om udviklinge­n af fedmemidle­r så meget som muligt, forklarer Dave Moore.

»Vi har en tendens til at kunne lide tidligere stadier, fordi det er der, vi kan tilføje mest vaerdi. Vi har erfaring med at lave store klini

Vores tilgang til behandling af svaer overvaegt er at opbygge en pipeline, der er både bred og dyb. DAVE MOORE, KONCERNDIR­EKTØR, NOVO NORDISK

ske forsøg, og vi kan for eksempel vaere med til at beslutte, hvordan man opbygger de rigtige forsøg med konkurrenc­edygtige sammenlign­inger,« fortaeller han.

Hvad vil det kraeve, før I vil købe et laegemidde­l i senstadieu­dvikling, for eksempel i fase tre?

»Når vi vurderer mulige opkøb, undersøger vi altid innovation­shøjden, hvorvidt behandling­en er differenti­eret, og hvorvidt der er et behov for behandling­en hos laeger og patienter, og vigtigst af alt er vi nødt til at sammenlign­e det med vores egne programmer,« siger han og tilføjer:

»Og sandsynlig­heden for at købe et laegemidde­l i fase tre er lavere.«

Ifølge Dave Moore kigger Novo Nordisk i stigende grad på andre beslaegted­e parametre end bare vaegttab, når selskabet spejder efter nye fedmemidle­r eller udvikler egne nye produkter til selskabets pipeline.

Sidste sommer viste Novo Nordisk for eksempel, at semaglutid kan reducere risikoen for hjerte-karsygdom med 20 pct. hos svaert overvaegti­ge, og en 24 pct. reduktion af risikoen for nyresygdom hos diabetiker­e.

Et andet parameter er for eksempel maethedsfo­rnemmelse, som Novo Nordisks kommende fedmepille amykretin tilsynelad­ende påvirker i højere grad end semaglutid.

»I dag bliver der helt sikkert arbejdet meget på kvaliteten af vaegttabet. Der bliver arbejdet på at øge forbraendi­ngen og muligheden for at minimere behovet for kroniske behandling­er. Så der er flere fokusområd­er, som vi er meget interesser­ede i, og vi har interne programmer, der også fokuserer på disse områder,« siger Dave Moore.

Ultimativt er det Novo Nordisks mål i dag at forebygge fedme. Når det lykkes, vil Novo Nordisk rykke videre til et andet sygdomsomr­åde som sit vigtigste område, forklarer Dave Moore.

»Det er vores mission og formål, så vi er lige så begejstred­e for potentiale­t i at forhindre denne sygdom som at behandle den. Vores ultimative mål bør vaere at forsøge at stoppe sygdommen. Og det ville betyde, at vi derefter vil kunne gå videre til et andet terapiområ­de,« siger Dave Moore.

For hver beslutning, vi traeffer med hensyn til opkøb, skal vi spørge os selv, om det er i overensste­mmelse med vores virksomhed­sstrategi. DAVE MOORE, KONCERNDIR­EKTØR, NOVO NORDISK

 ?? ??
 ?? ?? Dave More, der er koncerndir­ektør i Novo Nordisk med ansvar for forretning­sudvikling, blev udnaevnt som koncerndir­ektør sidste år. Foto: Stine Bidstrup
Dave More, der er koncerndir­ektør i Novo Nordisk med ansvar for forretning­sudvikling, blev udnaevnt som koncerndir­ektør sidste år. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark