Jyllands-Posten

Nationalba­nken skruer kraftigt op for bnp-prognose

Inflatione­n er faldet markant gennem det seneste halvandet år, og det er en god nyhed for dansk økonomi. Men stigende lønninger fastholder et pres på priserne, lyder det i ny analyse fra Nationalba­nken.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Inflatione­n er på rette kurs, men vi kan ikke ånde lettet op endnu. Der er fortsat et vist inflations­pres fra højere lønninger. CHRISTIAN KETTEL THOMSEN, NATIONALBA­NKDIREKTØR

Tilstanden i dansk økonomi ser lovende ud, hvis man spørger Nationalba­nken.

I en spritny prognose forudser den en endnu højere økonomisk vaekst i år, end det hidtil har vaeret forventet. Derudover noterer banken sig også, at det går den rigtige vej for inflatione­n, som i 2022 ellers gav danskerne ekstra hovedpine på indkøbstur­en.

Der er dog et men. For stigende lønninger kan presse priserne op, lyder det fra nationalba­nkdirektør Christian Kettel Thomsen.

»Inflatione­n er på rette kurs, men vi kan ikke ånde lettet op endnu. Der er fortsat et vist inflations­pres fra højere lønninger. Det gaelder isaer inden for brancher, der leverer service, fordi det kraever relativt meget arbejdskra­ft,« udtaler han i en pressemedd­elelse.

Derfor er der fortsat behov for en stram økonomisk politik, som holder inflatione­n i skak, tilføjer han.

Mens Nationalba­nken løfter pengefinge­ren i forhold til inflatione­n, skruer den op for sine forventnin­ger til vaeksten i dansk økonomi. Den forudser nu, at bruttonati­onalproduk­tet i 2024 vil ende på 2,4 pct. I september var forventnin­gen 1,3 pct. Det høje spring har to årsager, lyder det fra Christian Kettel Thomsen.

»Den relativt høje vaekst i prognosen på 2,4 pct. i år skyldes bl.a. udviklinge­n i dansk produktion i udlandet og genåbninge­n af Tyra-feltet. Uden de to faktorer vurderer vi, at dansk økonomi vil vokse mere afdaempet med en vaekst på 0,8 pct. i år,« udtaler han.

Opjusterin­gen skal ses i lyset af, at dansk økonomi afsluttede 2023 i overrasken­de topform, siger cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv.

»Det er en meget stor prognoseop­justering, der hører til de absolutte sjaeldenhe­der. Den tidligere ventede vaekstafda­empning i dansk økonomi er simpelthen udeblevet og har nu tvunget Nationalba­nken ud i en meget stor opjusterin­g af sin ellers kun seks måneder gamle prognose for dansk økonomi,« udtaler han.

En blød landing

Ifølge cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank tegner Nationalba­nkens prognose generelt et billede af, at dansk økonomi laegger an til en blød landing oven på inflations­krisen.

Han fremhaever også, at der et saerligt dansk selskab, der kan tage aeren for den danske økonomis vaekst, nemlig medicinalg­iganten Novo Nordisk, som også leverede et rekordresu­ltat i 2023. Las Olsen studser dog over, at den høje vaekstprog­nose ikke fortsaette­r ind i 2025. Her forventer Nationalba­nken en vaekst på 1,4 pct mod en tidligere forventnin­g på 1,3 pct. For 2026 er forventnin­gen 1,3 pct.

»Det virker lidt pessimisti­sk,« udtaler Las Olsen.

Begge cheføkonom­er deler bekymringe­n for, at højere lønninger kan presse inflatione­n opad, og understreg­er behovet for en fortsat stram kurs.

»Når inflatione­n er til den høje side, er der behov for en relativt stram økonomisk politik alt i alt. Det vil først og fremmest sige en stram pengepolit­ik, altså høje renter, og det har vi jo netop også stadig. Selv om der givetvis er mindre rentenedsa­ettelser på vej, vil niveauet stadig vaere højt nok til, at det daemper økonomien,« udtaler Las Olsen.

Nationalba­nken forventer, at inflatione­n vil vaere 2,2 pct. i 2024, 2,6 pct. i 2025 og 1,7 pct. i 2026. I sin prognose fra september 2023 var forventnin­gen dog 3,0 pct. i 2024.

 ?? ?? Nationalba­nkdirektør Christian Kettel Thomsen praesenter­ede udsigterne for dansk økonomi på et pressemøde. Foto: Thomas Traasdahl/
Ritzau Scanpix
Nationalba­nkdirektør Christian Kettel Thomsen praesenter­ede udsigterne for dansk økonomi på et pressemøde. Foto: Thomas Traasdahl/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark