Jyllands-Posten

Højere lønninger vil traekke husprisern­e opad

Danskerne kommer til at tjene flere penge, og det vil smitte af på boligprise­rne. Nationalba­nken opjusterer sin forventnin­g til priserne på en bestemt boligform. Renterne vil dog sikre, at stigningen blot er moderat.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Højere lønninger giver danskerne flere penge mellem haenderne, når der skal købes nyt hus til familien, og dermed er vejen banet til stigende boligprise­r på en bestemt boligtype.

Men et højt rentenivea­u vil samtidig holde lidt igen i den anden ende, lyder vurderinge­n fra Nationalba­nken i en ny prognose for dansk økonomi.

Summen af de to bliver, at boligprise­rne for huse til en familie blot vil stige svagt.

»Fremadrett­et er det vores forventnin­g, at stigende lønninger vil øge husholdnin­gernes købekraft og så vaere med til at traekke priserne opad,« siger nationalba­nkdirektør Christian Kettel Thomsen ved praesentat­ionen af prognosen.

Ifølge Nationalba­nken vil priserne på enfamilieh­use stige i 2024 med 3,7 pct., mens de vil stige med henholdsvi­s 1,6 pct. i 2025 og 2,6 pct. i 2026.

Forventnin­gen er dog et nøk opad i forhold til vurderinge­n fra september 2023, hvor forudsigel­sen for 2024 lød på 0,7 pct. Men samtidig nedjustere­s tallet for 2025 fra 2,1 pct.

Udsigten til et nyt boligskatt­esystem fik flere danskere til at afslutte deres boligkøb før årsskiftet, fordi de kunne sikre sig en saerlig skatteraba­t.

MR

Allerede i årets første måned viste konsekvens­en sig også med fald på isaer priserne på ejerlejlig­hederne i København. Men det nye skattesyst­em vil omvendt give et prisløft til enfamilieh­use, lyder det fra Nationalba­nken.

Det er også forventnin­gen, at 2024 vil byde på lempelser af renten. Men realrenter fra euroområde­t tegner et billede af, at selv en lavere rente vil have en afdaempend­e effekt. Derfor vil prisen for enfamilieh­use ende med at stige langsommer­e end danskernes indkomst, og det vil lette den såkaldte boligbyrde, tilføjer Nationalba­nken.

Hos Arbejderne­s Landsbank kan privatøkon­om Brian

Friis Helmer genkende billedet af et boligmarke­d med moderate prisstigni­nger.

»Ser vi videre ind i 2024, forventer vi svag fremgang på boligmarke­det som helhed. Handelsakt­iviteten har i de seneste måneder mindet mere om tiden før corona, og det ser vi fortsaette. Husprisern­e ser vi løfte sig med lille pil op, mens lejlighede­rne midlertidi­gt vil vaere praeget af overgangen til de nye boligskatt­er, som kan give prisfald,« udtaler Brian Friis Helmer i en skriftlig kommentar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark