Jyllands-Posten

Vi kører med rekordsalg, lyder det fra Imerco-kaeden

Butikskaed­en Imerco går med et nyt regnskab imod strømmen, der melder om pres på salg i detailhand­len.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Den danske detailkaed­e Imerco trodser meldinger i detailhand­len med et regnskab, som viser fremgang.

Kaedens mål er gennem både webshop og fysiske butikker at saette sig på en endnu større del af danskernes indkøb inden for isenkram, boligtilbe­hør og køkkenudst­yr.

Imerco, der ejes af ejendomsko­ncernen M. Goldschmid­t Holding med milliardae­r Mikael Goldschmid­t i spidsen, har 165 fysiske butikker og onlinehand­el. Det seneste år er der kommet flere butikker til. På samme tid steg den digitale omsaetning, så den nu udgør 31 pct. af det samlede salg.

Netop sammenhaen­g mellem salgskanal­erne er ifølge adm. direktør Frederik Brønnum afgørende for Imercos fortsatte vaekst.

»Strategien og investerin­gerne i at kombinere online med butik virker. Vi er en kaede, som reelt er ligeglad med, om omsaetning­en kommer i den ene eller anden kanal. Bare den kommer. Meget af vores omsaetning begynder online, men ender med at ramme butikken, da kunden henter varen der,« siger Frederik Brønnum.

Imerco melder i nøgletalle­ne for 2023 om en vaekst i omsaetning­en på 100 mio. kr., så den nåede 1,6 mia. kr. Det er rekord for kaeden. Driftsresu­ltatet, ebit, steg med 57 pct. til 55 mio. kr. Bundlinjen endte med et overskud på 8 mio. kr. mod 2 mio. året før.

De tal stammer fra et år, da høj inflation og dyk i forbrugert­illiden praegede detailhand­len.

Nye butiksåbni­nger

Frederik Brønnum peger bl.a. på, at Imercos vaekst skyldes en optimeret digitalise­ret markedsfør­ing, satsning på et udvidet, stort sortiment samt kombinatio­n af onlinesalg og et fintmasket butiksnet.

Mens andre kaeder vaelger at skaere ned i antallet af butikker, er Imerco gået den anden vej med åbninger i fjor – også ved overtagels­e af nogle fra konkurrent­er. Det både på gågader og i shoppingce­ntre.

Frederik Brønnum fastslår, at målet er at øge sortimente­t yderligere ud over de 35.000 produkter, som aktuelt kan købes i kaedens webshop eller butikker.

»De mest populaere varer tages hjem til lager i vores butikker og på centrallag­eret, mens den resterende del sendes direkte fra leverandør­erne til forbrugern­e. Det er afgørende for vaekst og salg, at det gøres nemt og sømløst for forbrugern­e at få varer leveret, hvor de foretraekk­er det,« siger Frederik Brønnum.

Imerco har på linje med andre kaelder – bl.a. Matas – opbygget en loyalitets­klub. Medlemstal­let vokser, og kaeden har nu 1,7 mio. danskere som medlemmer. Ifølge Frederik Brønnum kan Imerco se, at medlemmer af det program reelt køber mere.

Ifølge ham er de første måneder af 2024 fortsat med vaekst i både indtjening og omsaetning. Derfor forventer han, at den udvikling fortsaette­r gennem året. På samme tid er målet stadig at investere i nye butikker, moderniser­ing af eksisteren­de og digitalise­ring.

gen, at de 800.000 N1-kunder tillige er andelshave­re i Norlys-koncernen, som ejer elnetselsk­abet N1.

De 797 mio. kr. er derfor ejernes bid af et rekordstor­t overskud i 2022 på 3,5 mia. kr. efter skat.

Resten af milliarder­ne er havnet i Norlys-kassen, hvor pengene ultimativt er underlagt repraesent­antskabets kontrol.

Selv om rabatten kun sender 23 pct. af rekordover­skuddet tilbage til N1-kunderne,

er Jens Vinter Barslund tilfreds.

»Vi glaeder os over, at alle vores elforbruge­re har fået en rabat, de kunne maerke sidste år,« siger formanden.

En ny prismodel

Omregnet svarer de 797 mio. kr. til en gennemsnit­lig besparelse for de 800.000 N1kunder på 996 kr.

Selv om det på papiret er det forbrugerv­algte repraesent­antskab, der styrer løjerne i Norlys, er det i hverdagen Norlys-bestyrelse­n anført af formand Jens Erik Platz og Norlys-topchef Niels Duedahl, der varetager driften.

Både bestyrelse­n og topledelse­n har således aktier i beslutning­en om, at Norlys ved årsskiftet overgik til en ny prismodel – den såkaldte tarifmodel 3.0.

Prismodell­en betyder, at nettariffe­n fremover opdeles i tre priszoner mod hidtil to, ligesom den dyreste nettarif nu gaelder en time ekstra.

For almindelig­e N1-kunder betyder det, at de nu betaler spidsbelas­tningspris­er – 1,24 kr. med moms – hver dag i tidsrummet kl. 17-21.

Norlys-ejede N1 har for saedvane at give rabat på nettariffe­n som en måde at kompensere ejerne på.

For øjeblikket er der ingen rabat til N1-kunderne. Om 2023-regnskabet fra Norlys, der endnu ikke er offentligg­jort, vil udløse nye rabatter, er uvist.

Vi gav rabatten på nettariffe­n. Dermed er kundernes elforbrug afgørende for, hvor stor rabatten faktisk blev. JESPER VINTER BARSLUND, FORMAND I NORLYS-EJEDE N1

 ?? ??
 ?? ?? En ny opgørelse viser, at 800.000 elkunder i Norlysejed­e N1 sidste år fik 797 mio. kr. i rabat på den såkaldte nettarif. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix
Imerco har fysiske butikker rundtom i landet samt onlinehand­el. Foto: Gorm Branderup
En ny opgørelse viser, at 800.000 elkunder i Norlysejed­e N1 sidste år fik 797 mio. kr. i rabat på den såkaldte nettarif. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix Imerco har fysiske butikker rundtom i landet samt onlinehand­el. Foto: Gorm Branderup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark