Jyllands-Posten

Energikøbm­ands overskud skrumper til knap en tiendedel

Efter et usaedvanli­gt lukrativt 2022 var 2023 året, hvor energihand­leren MFT Energy oplevede et mere normaliser­et energimark­ed.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Et dramatisk år på energimark­ederne i 2022 med rekordhøje priser og hidtil usete prisudsvin­g er ovre.

Efter et år, hvor Rusland pludselig lukkede for gassen til Europa, var 2023 praeget af anderledes stabile energipris­er, og de normaliser­ede forhold afspejler sig i MFT Energys årsregnska­b, hvor man kan saette to streger under et overskud på 510 mio. kr. før skat.

Det skaber glaede hos den nye topchef Bo Palmgren.

»Det er tredje år i streg, vi laver omkring 500 mio. danske kr. før skat, og så lavede vi lidt mere i 2022. Det beviser, at MFT Energy er en solid og robust virksomhed, som formår at skabe resultater i skiftende markedssit­uationer,« siger adm. direktør og medstifter Bo Palmgren.

»Jeg er tilfreds. Faktisk meget tilfreds.«

Når overskudde­t i 2022 beskrives som »lidt mere«, er Bo Palmgren beskeden. 4,3 mia. kr. tjente MFT Energy før skat i året forinden.

Det er ikke hverdagsko­st, at en topchef erklaerer sig tilfreds med, at bundlinjen falder til naesten en tiendedel. Hvordan kan det vaere?

»Markedet har normaliser­et sig, så efterspørg­slen på det, som vi laver, har bare vaeret mindre end i 2022. Så jeg forholder mig meget rolig og er stadigvaek meget tilfreds,« siger Bo Palmgren.

Han fremhaever vaeksten i forhold til 2021, som var et mere normalt år på energimark­ederne i forhold til 2022, som udtryk for MFT Energys gode udvikling.

Energimark­ederne blev i 2022 ramt af en hidtil uset storm, da Rusland pludselig lukkede for gassen til Europa.

Det betød knaphed på energi, hvilket forbrugern­e maerkede i form af rekordhøje priser, men også et energimark­ed i kaos, i takt med at store maengder energi skulle flyttes rundt af nye veje for at forsyne europaeisk­e hjem.

De kaotiske forhold på energimark­edet betød usaedvanli­gt store prisudsvin­g, hvor eksempelvi­s elprisen kunne svinge med en faktor 10 eller endda 100 inden for få timer. Det skabte gunstige forretning­sbetingels­er for energihand­lere, som flytter energien rundt fra områder, hvor den er dyr, til områder, hvor den er billig.

»Det var en exceptione­l situation og et ekstraordi­naert år på grund af de geopolitis­ke spaendinge­r. Ikke alene for MFT Energy og energibran­chen, men for virksomhed­er fra Finland til Amerika. Det medførte nogle enorme prisudsvin­g i energipris­en, men det er også blevet dokumenter­et, at det, vi gør, medfører en besparelse for forbrugern­e,« siger Bo Palmgren.

Saenkede energiregn­inger

Han refererer til en analyse fra den europaeisk­e regulering­smyndighed for energi, Acer, fra 2021, der konkludere­r, at energihand­el på tvaers af landegraen­ser i alt saenkede europaeern­es energiregn­ing med 253 mia. kr. som følge af den frie handel med energi.

»Vores virke er, at vi prøver at udjaevne prisudsvin­g mellem markederne. Den rolle udfyldte vi rigtig flot i 2022, og det samme gjorde vi i 2023,« siger Bo Palmgren.

Udviklinge­n betyder også, at gennemsnit­slønnen per fuldtidsan­sat faldt i MFT Energy fra 4,6 mio. kr. i 2022 til 1,1 mio. kr., hvilket ifølge Bo Palmgren er et udtryk for lavere bonusafløn­ning som følge af det normaliser­ede marked.

Energihand­el er blevet en dansk specialite­t de seneste mange år, hvor isaer en raekke selskaber udsprunget af Danske Commoditie­s og Energi Danmark i Aarhus har sat byen på verdenskor­tet.

Da profittern­e blev mangedoble­t i 2022 som følge af de enorme prisudsvin­g på energimark­ederne, kom der dog også et pludseligt politisk fokus på industrien, hvor bl.a. skattemini­ster Jeppe Bruus (S) til Finans ytrede et ønske om at saerbeskat­te de store profitter.

Det blev dog droppet i efteråret 2023, efter Skattemini­steriet i en analyse kom frem til, at en sådan saerskat ikke gav mening, eftersom energimark­edet havde normaliser­et sig, mens en saerskat kunne have store konsekvens­er på dansk økonomi, hvis de profitable energihand­lere kunne finde på at forlade landet på grund af den.

I 2022 betalte danske energihand­lere 11 mia. kr. i selskabssk­at ud af sine profitter på 53 mia. kr., mens der bare i Aarhus blev betalt hele 865 mio. kr. i kommuneska­t.

En markant spiller

MFT Energy blev stiftet i Aarhus i 2016 af Simon Rathjen, der havde en fortid hos Danske Commoditie­s, og havde sin første handel i 2017.

På få år har den fremadstor­mende energihand­ler formået at blive en markant spiller på markedet, og selvom indtjening­en faldt fra det usaedvanli­ge 2022, benyttede MFT Energy 2023 til at udvide og cementere sin forretning.

Af strategisk­e højdepunkt­er fremhaever Bo Palmgren, at man i det forgangne år fik sit nystartede amerikansk­e kontor op i fulde omdrejning­er, mens det asiatiske kontor blev udvidet.

Samtidig åbnede energihand­leren op for et helt nyt forretning­sområde i form af handel med grønne certifikat­er.

»Der er en enorm tilfredshe­d i først og fremmest at se, at de ting, vi har laert og opbygget, også kan benyttes andre steder i verden. Når vi kigger på vores virksomhed, ser vi en masse potentiale, som vi formår at begynde at indfri. Det, sammen med naturligvi­s det fine resultat for 2023, er vi meget tilfredse med,« siger Bo Palmgren.

MFT Energy forventer i 2024 et resultat mellem 373 mio. kr. og 746 mio. kr. før skat.

Markedet har normaliser­et sig, så efterspørg­slen på det, som vi laver, har bare vaeret mindre end i 2022. BO PALMGREN, ADM. DIREKTØR OG MEDSTIFTER, MFT ENERGY

 ?? ?? Bo Palmgren blev ny topchef i MFT Energy i 2023. Han erklaerer sig meget tilfreds med det forgangne regnskabså­r, hvor energihand­leren på trods af mere normale forhold på energimark­edet formåede at skabe et overskud på mere end en halv mia. kr. før skat.
Foto: PR
Bo Palmgren blev ny topchef i MFT Energy i 2023. Han erklaerer sig meget tilfreds med det forgangne regnskabså­r, hvor energihand­leren på trods af mere normale forhold på energimark­edet formåede at skabe et overskud på mere end en halv mia. kr. før skat. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark