Jyllands-Posten

Mystisk olietanker i kollision i dansk farvand

I starten af marts kollidered­e et skib, der formodes at vaere en del af den russiske skyggeflåd­e i dansk farvand. Skibene, der fragter russisk olie, er tidligere blevet kaldt en ulykke, der venter på at ske.

- FREDERIK BOESGAARD KRESTEN ANDERSEN frederik.boesgaard@jp.dk kresten.andersen@jp.dk

I begyndelse­n af marts fik Danmark endnu en påmindelse om risikoen, den russiske skyggeflåd­e udgør for de danske farvande.

Lørdag den 2. marts var den 15 år gamle og 250 meter lange olietanker Andromeda Star, der transporte­rer russisk olie, involveret i en kollision i dansk farvand, oplyser Søfartssty­relsen. Det skriver Bloomberg.

Finans har tidligere afdaekket, hvordan skibene i den russiske skyggeflåd­e, der transporte­rer den russiske olie, er gamle og i dårlig stand - og hvordan de udgør en miljøtruss­el i de danske farvande.

Det er den skyggeflåd­e, som det kollidered­e Andromeda Star-skib formodes at vaere en del af.

Rusland har opbygget den såkaldte skyggeflåd­e for at sikre fortsat eksport af f.eks. olie trods vestlige sanktioner.

Skibene i skyggeflåd­en er gemt i virksomhed­skonstrukt­ioner, der gør det svaert at gennemskue, hvem den reelle ejer er. Samtidig er forsikring­sforholden­e

for en lang raekke af skibene også ugennemsku­elige.

Det har tidligere mødt kritik fra en raekke eksperter til Finans. Herunder chefanalyt­iker i Lloyds List, Michelle Bochmann, der kaldte sejladsern­e »en ulykke, der venter på at ske.«

Til Finans bekraefter lodsvirkso­mheden Danpilot, at Andromeda Star ved midnatstid den 2- marts kollidered­e med skibet MS Peace mellem Amager og Saltholm. Ifølge Danpilot er der ikke tegn på hverken olieudslip, forurening eller tilskadeko­mne.

»DanPilot havde lods ombord på MS Andromeda Star, mens der ikke var lods ombord på MS Peace. Skibene blev efter kollisione­n bedt om at ankre op af de danske myndighede­r, mens de blev undersøgt naermere,« skriver

DanPilot.

Den Maritime Havarikomm­ission, der undersøger ulykker indenfor skibsfart, oplyser at man har lukket undersøgel­sen.

»Vi har foretaget en indledende undersøgel­se af haendelsen og på den baggrund vurderet, at der på nuvaerende tidspunkt ikke er behov for at gå videre med undersøgel­sen. Det skyldes, at der er tale om begraensed­e konsekvens­er for skibene efter kollisione­n. Vi betragter derfor haendelsen som en sag mellem de to parter,« oplyser Den Maritime Havarikomm­ission.

Internatio­nalt farvand

Set med danske briller kan kollisione­n dog igen få advarselsl­amperne ved de russiske sejladser til at lyse. Skibet skulle passere dansk farvand for at nå til Rusland, hvor det

skulle lastes med råolie og har kapacitet til 700.000 tønder olie.

Selvom den europaeisk­e samhandel med Rusland er decimeret markant siden den russiske invasion af Ukraine, tillader Danmark russiske skibe at sejle gennem dansk farvand, da farvandene er indmeldt som internatio­nalt farvand.

De sejladser er med til at opretholde den russiske økonomi trods sanktioner­ne, som Finans har beskrevet.

Andromed Star forvaltes af et firma ved navn Margao Marine Solutions OPC, der har base i Goa i Indien. Skibet er indregistr­eret i Panama og ifølge Bloomberg er det reelle ejerskab over skibet ukendt.

Det samme er skibets forsikring­sforhold, melder Bloomberg. Dermed er det ikke kendt om skibet er daekket af en forsikring, som tilbyder hjaelp i tilfaelde af udslip og kollisione­r.

Finans har tidligere afdaekket, at det danske Forsvarsmi­nisteriums beredskab er stort set ude af stand til at håndtere selv mindre olieudslip, og at reaktionst­iden er meget høj, hvis uheldet skulle vaere ude.

I stedet for at sejle mod den russiske havn i Primorsk var Andromed Star nødt til at sejle til et reparation­svaerft.

Ifølge hjemmeside­n Vesselfind­er.com, der følger skibsbevae­gelser via satellitpo­sitioner, ankom Andromeda Star den 17. marts til Munkebo på Fyn, hvor reparation­svaerftet Fayard hører til.

I en pressemedd­elelse opfordrer miljøorgan­isationen Greenpeace danske politikere til at gribe til »øjeblikket handling og stoppe de rustne olietanker­e,« efter Andromeda Star-kollisione­n.

»Nedslidte og rustne olietanker­e i dansk farvand skal stoppes øjeblikkel­igt og inden der sker en alvorlig ulykke. Håb er ikke en strategi,« skriver Sune Scheller, der kampagnech­ef i Greenpeace Danmark, i meddelelse­n.

Finans arbejder på at få en kommentar fra Søfartssty­relsen og Danpilot.

 ?? ?? Illustrati­on: Anders Thykier
Illustrati­on: Anders Thykier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark