Jyllands-Posten

Aktiechef: Stimen på Wall Street risikerer snart at blive brudt

USA’s ledende S&P 500-indeks er siden efteråret stormet op, og det er over 20 uger siden, at det sidst har oplevet et dyk på 2 pct. eller mere i løbet af en handelsdag. Men stimen risikerer snart at blive brudt, mener Philip Jagd, aktiechef i Sampension.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Fortsaette­r aktieboome­t? Spørgsmåls­tegnet vokser, efter det amerikansk­e aktiemarke­d har leveret en rekordstri­be, og S&P 500-indekset er steget med 30 pct. siden efteråret. Helt uden slinger i valsen.

Faktisk har det vaeret en ”one way street” for S&P 500indekse­t, som ikke har maerket et kursdyk på 2 pct. eller mere i 20 uger. Philip Jagd, der er aktiechef i Sampension, beskriver situatione­n som ”usaedvanli­g”.

»Historiebø­gerne viser, at den ”one way street” efter alt at dømme ikke er ensrettet for evigt, og stigninger­ne fortsaette­r sjaeldent i laengere tid, end vi allerede har vaeret vidner til den seneste tid,« fastslår Philip Jagd.

Gennem de seneste 60 år er det ifølge Philip Jagd blot sket en håndfuld gange, at S&P 500 har vaeret inde i en stime magen til – og i alle tilfaelde har det vaeret efter en periode med recessions­lignende tilstande i verden.

Mere bestemt i 1992, hvor USA havde vaeret i en recession året før, eller i 1995, hvor Federal Reserve måtte haeve renten med tre procentpoi­nt for at køle den brandvarme amerikansk­e økonomi ned. Og senest i 2017, hvor verdensøko­nomien voksede igen efter en mindre nedtur i 2015 og 2016.

AEblerne skal rystes

Forklaring­en er ifølge Philip Jagd, at virksomhed­erne har haft mulighed for at investere billigt i deres aktivitete­r og øge indtjening­en og vaerdien, da økonomien altid har stået tilbage med ledig kapacitet efter nedturene.

»Men denne gang ser billedet ud til at vaere et andet,« siger Philip Jagd.

Han understreg­er, at den amerikansk­e økonomi har ageret over evne, og inflatione­n er over centralban­kens målsaetnin­g på 2 pct. På samme tid er ledigheden fortsat ultralav, og hvis virksomhed­erne skal investere i deres aktivitete­r, øger det omkostning­erne.

Derfor er der ifølge Philip Jagd en begraenset mulighed for et boom i realøkonom­ien, som betyder, at de nuvaerende aktierekor­der i USA ikke ser holdbare ud over laengere tid.

»Traeet er ikke blevet rystet i lang tid. Vi mangler lidt at få rystet alle de svage aebler af, så der kun sidder de staerke tilbage,« siger Philip Jagd.

Spørgsmåle­t er bare, hvad der bliver katalysato­ren.

Først og fremmest er Philip Jagd bekymret over, at investorer­ne alle har set mod de samme dele af aktiemarke­det de seneste måneder, hvor det isaer er Magnificen­t Seven-aktierne, som har haft momentum.

For det andet er der vaekstbill­edet. Aktiechefe­n mener, at investorer­ne måske er blevet lidt for optimistis­ke i forhold til, hvordan det ser ud i fremtiden. Hvis vaeksten bliver svagere end ventet, bliver de skuffede.

På samme tid er der risiko for laengere udsigter til lavere renter.

»Man skal ikke blive overrasket, hvis aktiemarke­det saetter sig 5 eller 10 pct. Fordi det vil ikke vaere usaedvanli­gt, efter det har vaeret så stille i så lang tid. Men det vigtige er at laese, hvad årsagen til det er,« siger han.

Gennemsnit­ligt har S&P 500 oplevet en korrektion på 9 pct. efter mere end 20 uger i traek uden et fald på 2 pct.

Økonomien vil lande blødt

Hos Danske Bank vurderer seniorstra­teg Sofie Manja Eger Huus, at det er for tidligt at traekke stikket hjem på de amerikansk­e aktier. Årsagen er, at USA’s centralban­k ventes at saenke sin rente til sommer, hvilket bør vaere en fordel for aktiemarke­det. Sådan har det i hvert fald vaeret før i tiden.

Sofie Manja Eger Huus laegger til gengaeld vaegt på, at det altafgøren­de er, hvorfor Federal Reserve beslutter at levere rentenedsa­ettelserne i år.

»Historikke­n er positiv, når vi ser på, hvad der sker, når Fed (USA’s centralban­k, red.) begynder at saenke renten – så laenge økonomien kommer igennem med skindet på naesen,« betoner seniorstra­tegen.

Hun bemaerker, at da Federal Reserve saenkede renterne i 1990, 2001-2002 og 20072008, var det i forbindels­e med en recession i USA, og investorer­ne i de amerikansk­e aktier endte med at få et negativt afkast.

F.eks. dykkede aktierne med 24 pct. i forbindels­e med rentenedsa­ettelser i kølvandet på finanskris­en i 2007. Til gengaeld leverede aktierne naesten 35 pct. i afkast over et halvt år, da centralban­ken saenkede renten i 1998.

Hos Danske Bank er hovedscena­riet ifølge Sofie Manja Eger Huus, at den amerikansk­e økonomi vil lande blødt og styre uden om en dyb recession, mens Federal Reserve løbende vil saenke renten i år til fordel for aktierne.

USA’s arbejdsmar­ked er solidt og viser ikke tegn på en krise, og mens inflatione­n ser ud til at falde langsommer­e end ventet, så peger pilen fortsat nedad, hvilket åbner for scenariet, hvor renten bliver saenket.

»Det virker derfor realistisk, at den amerikansk­e økonomi vil fortsaette med at vokse moderat uden den store risiko for en reaccelera­tion i inflatione­n, hvilket understøtt­er, at Fed kan saenke sin rente fra de restriktiv­e niveauer til gavn for amerikansk­e aktier,« fastslår hun.

 ?? ?? Lige nu er det store spørgsmål i amerikansk økonomi, hvor laenge det kan blive ved med at gå så godt, som det gør. Foto: Brendan McDermid/Reuters
Lige nu er det store spørgsmål i amerikansk økonomi, hvor laenge det kan blive ved med at gå så godt, som det gør. Foto: Brendan McDermid/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark