Jyllands-Posten

GN til vejrs på tillidssig­nal fra rivals majoritets­ejer

-

En staerk trio bestående af GN, Ør- sted og DSV medvirkede onsdag til at traekke det danske aktiemarke­d i plus, selv om der herskede nogen usikkerhed frem mod rentemødet i den amerikansk­e centralban­k onsdag aften efter avisens deadline.

Facit for C25 blev en stigning på 0,55 pct. til 1.941,45, selv om både Ambu og Zealand Pharma hang i bremsen.

Saerligt GN var i hopla og lå en overgang til en gevinst på over 9 pct., inden at en del af fremgangen blev sat over styr. Samlet lukkede aktien 6,1 pct. højere i 174,65 kr.

Investorer­nes appetit på GN blev ifølge Lars Hytting, chef for aktiehande­l i Artha Kapitalfor­valtning, skaerpet på baggrund af oplysninge­r tirsdag i regnskabet fra Demants majoritets­ejer William Demant Invest. Her fremgik det, at William Demant Invest i løbet af 2023 øgede sin ejerandel i GN igen.

»De må tydeligvis vurdere, at selve casen også er interessan­t,« siger Lars Hytting.

Øget ejerandel

I alt opgøres William Demant Invests andel af GN's markedsvae­rdi ved årsskiftet til 3.075 mio. kr., mens den samlede markedsvae­rdi af GN på det tidspunkt var 24.965 mio. kr.

Dermed er ejerandele­n altså øget til 12,3 pct. fra 10,7 pct. ved udgangen af 2022.

»Når William Demant Invest nu har øget sin ejerandel til 12,31 pct. ultimo 2023, er det et klart signal om, at de ser en betydelig vaerdi i GN Store Nord, oveni den strategisk­e vaerdi det har at kunne blokere med en ejerandel på mere end "blot" 10 pct.,« vurderer investerin­gsøkonom Per Hansen fra Nordnet i et notat.

Rockwool løftet

Med fremme onsdag var tillige Rockwool, der steg 1,7 pct. til 2.187 kr., efter at norske DNB løftede sin anbefaling af aktien i stenuldspr­oducenten til "køb" fra "hold".

Ørsted, der steg 2,3 pct. til 365,40 kr., fik haevet kursmålet til 380 kr. fra 360 kr. hos det canadiske børshus RBC. Anbefaling­en er uaendret "sector perform".

For DSV endte dagen med et kursspring på 3,4 pct. til 1.087 kr. Der var saerligt investorap­petit på aktien sent på eftermidda­gen, men angiveligt ikke nyt fremme.

I den modsatte grøft faldt Ambu 3,9 pct. til 112,35 kr. Kursfaldet hang ifølge et par kilder i markedet tilsynelad­ende sammen med en negativ analyse fra et større børshus.

Der var også pres på Zealand Pharma, der bakkede 4,2 pct. til 690,50 kr.

Dermed blev hele tirsdagens stigning på 3,3 pct. spist op, og der kan ifølge Lars Hytting meget vel vaere tale om gevinsthje­mtagning i biotekakti­en, der tirsdag sluttede relativt taet på lukkerekor­den på 737 kr. fra den 7. marts.

»Det er ikke nogen dårlig aktie, men det er med høj risiko i forhold til den vaerdiansa­ettelse, der efterhånde­n er af aktien og de massive og store forventnin­ger, der er indbygget,« siger Lars Hytting.

Alle ventede på nyt fra USA

Makroøkono­misk var det den amerikansk­e centralban­ks rentemøde onsdag aften, som alle ventede på.

Der var ingen forventnin­g om renteaendr­inger, men markedsdel­tagerne vil uden tvivl gennemtygg­e det såkaldte "dot-plot"-diagram, der giver et overblik over, hvor bankens beslutning­stagere hver isaer ser renten ved udgangen af de kommende år.

Senest har centralban­ken indikeret rentenedsa­ettelser på samlet 75 basispoint i år, og spørgsmåle­t er, om det stadig er tilfaeldet, eller om den relativt høje aktivitet i amerikansk økonomi, har fået beslutning­stagerne til at skrue ned for udsigterne til lavere renter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark