Jyllands-Posten

»Jeg tror, det påvirker børn positivt at se deres mor komme glad ind ad døren«

Sarah Kaestel-Bjerg, der er chef for risikostyr­ing i en pensionska­sse, rejste som teenager alene hjem til Danmark, mens foraeldren­e blev boende i USA.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Der er noget saerligt ved Sarah Kaestel-Bjergs måde at udtale engelske gloser i en sikker talestrøm af ellers danskkling­ende ord. I et splitsekun­d lyder hun fuldstaend­ig som en amerikaner. Og så igen. Og igen. Og den er god nok.

Sarah Kaestel-Bjergs forbindels­e til USA stikker dybt. Fra hun var tre år, til hun blev 18 år, boede hun sammen med sine foraeldre og to søstre i Cleveland-området i delstaten Ohio. Det er taet på den canadiske graense og en omkring otte timer lang køretur østpå til New York.

Men efter at have gennemført high school rejste hun alene hjem til Danmark.

»Jeg stod foran at skulle på college, men var i tvivl om, hvilken retning jeg skulle vaelge. Så foreslog mine foraeldre, at jeg rejste til Danmark for i to år at studere,« fortaeller Sarah Kaestel-Bjerg og tilføjer:

»Det gav også god mening i den forstand, at jeg herhjemme kunne studere gratis, mens det ville koste penge i USA.«

Det var nye tider

Hun glaedede sig til at opleve en hverdag i sit fødeland, som hun i en årraekke kun havde besøgt på ferier. Det viste sig dog som en udfordring at falde til:

»Danskere kan vaere svaere at komme ind på livet af. Når de har deres familie og venskaber, har de ikke på samme måde som amerikaner­e behov for at vaere åbne for nye relationer. Det skulle jeg vaenne mig til.«

Med tålmodighe­d lykkedes det at få veninder og knytte venskaber, og nytårsafte­n i 2003 tog hun til en fest, hvor hun kendte et fåtal, mens stort set alle de andre kendte hinanden. En af gaesterne til festen var Thomas Bjerg, som hun siden blev kaereste med.

I 2007 blev de gift, og de bor i en lejlighed på Islands Brygge i København sammen med deres datter på 15 år og deres søn, som er syv år.

»I mange år har vi i vores hjem i stor udstraekni­ng talt engelsk. Nu taler vi mere dansk, så vores søn, der er begyndt i skole, bliver fortrolig med at bruge det danske i tale og på skrift,« fortaeller 43-årige Sarah Kaestel-Bjerg.

Hun er med direkte reference til adm. direktør Sune Schackenfe­ldt blevet chef for risikostyr­ing i Paedagoger­nes Pension (PBU).

»Risikostyr­ing har som disciplin udviklet sig til en komplicere­t matrix de senere år,« udtalte Sune Schackenfe­ldt, i forbindels­e med at Sarah Kaestel-Bjerg tiltrådte.

Traekker på sin erfaring

Topchefen tilføjede, at han var »utrolig glad« for at få Sarah Kaestel-Bjerg om bord, fordi hun har »kompetence­rne og erfaringen til at løse denne komplekse opgave«.

Sarah Kaestel-Bjerg forklarer sit ansvar som chef for risikostyr­ing med, at hun skal skabe overblik over de risici, der kan vaere forbundet med eksempelvi­s investerin­ger i aktier, og hvordan man bedst håndterer forskellig­e risici.

»Vi skal forenklet sagt sprede risikoen og undgå store tab,« konstatere­r hun.

»Jeg er i den forbindels­e glad for at kunne traekke på den erfaring, som jeg har med fra tidligere stillinger. Den bagage hjaelper mig med velovervej­et at kunne styre forretning­en i en tid med fokus på investerin­ger inden for klima og miljø og på at tage et samfundsan­svar.«

Tidligere var Sarah KaestelBje­rg ansat i Nordea som chef med ansvar for et team af ansatte.

De beskaeftig­ede sig med at validere modeller, der anvendes i forhold til blandt andet pensionsse­lskaber, likviditet, operatione­l risiko og bedrageri. Derudover har hun arbejdet i Trygg-Hansa og Codan Forsikring.

Hun betegner sit karrierefo­rløb som en rejse, der har vaeret praeget af nysgerrigh­ed efter at finde gode løsninger og muligheder i enhver situation.

I PBU arbejder hun 40-50 timer om ugen. To tredjedele af tiden går med møder, workshop og formidling. Resten af timerne er hun fokuseret på blandt andet analyse af for eksempel investerin­g og it-risici.

»Jeg kan også sagtens finde på i en weekend at bruge lidt tid på at undersøge et emne naermere eller arbejde på en løsning af en konkret udfordring,« fortaeller hun.

Manden bringer og henter

Hun går ikke så meget op i antallet af timer, hvor hun er vaek fra børnene. I stedet er hun optaget af at komme hjem med et smil på laeben over, hvad hun har løst af opgaver på arbejdet.

»Jeg tror, at det påvirker børn positivt at se deres mor komme glad ind ad døren efter en lang arbejdsdag,« siger Sarah Kaestel-Bjerg.

»Når jeg har fri om aftenen og i weekenden, er jeg optaget af at tilbringe mest mulig tid med min mand og vores børn samt at finde tid til at dyrke pilates.«

Derhjemme har hun og aegtefaell­en delt pligter og opgaver mellem sig.

»Mens min mand prioritere­r at kunne bringe og hente den yngste, er det isaer mig, som køber ind og laver mad,« siger hun.

Hendes foraeldre boede en årraekke i USA. Moren var hjemmegåen­de, mens faren havde travlt med eget firma.

De endte med at slå sig ned i Californie­n, hvor Sarah Kaestel-Bjerg sammen med sin familie besøgte dem et par gange årligt.

Kort før coronapand­emien rykkede foraeldren­e til Europa, hvor faren døde. Moren bor nu i Danmark.

Sarah Kaestel-Bjerg følger med i, hvad der sker i USA, og hun ser gerne amerikansk­e film og serier og laeser som oftest bøger på engelsk. Nogen drøm om at bosaette sig i USA huserer der ikke i hende:

»Skulle jeg engang på et eventyr med familien, skulle det vaere et andet sted i verden.«

 ?? ?? Sarah Kaestel-Bjerg er optaget af at komme hjem fra arbejde med et smil på laeben. Foto: PBU
Sarah Kaestel-Bjerg er optaget af at komme hjem fra arbejde med et smil på laeben. Foto: PBU

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark