Jyllands-Posten

Trafikalt kaos i Risskov Engby: Problemet er Lystrupvej, mener leder ved kommunen

Beboere frygter lange køer i ny bydel, der netop nu er ved at vokse sig stor. Leder ved Teknik og Miljø ser ét reelt problem.

- STEN BRØGGER Jyllands-Postens Lokalavise­r sb@jyla.dk

Risskov Engby er på papiret et attraktivt sted at bo. Boligerne er nye, og der er få kilometer til det centrale Aarhus. Letbanen kører omtrent til døren via Torsøvej Station, og bydelens beboere kan hurtigt komme i Rema 1000 eller Lagkagehus­et.

Alt er dog ikke lutter Lagkagehus­et i Risskov Engby. I hvert fald ikke, hvis man spørger beboerne Iben Sønderup og Pernille Marieh Rosafeldt, der for nylig har skrevet et debatindla­eg om udviklinge­n i bydelen.

»Man har haft travlt med at få bygget boliger og få os til at flytte herud, men det er, som om man ikke har vaeret helt klar til at tage imod os nye beboere, isaer da trafiksitu­ationen slet ikke virker gennemtaen­kt,« lyder det i debatindla­egget.

Det er omkring to år siden, de første beboere flyttede ind i Risskov Engby, og bydelen er fortsat i sin spaede opstart. På sigt skal der vaere omkring 1.600-1.700 boliger på det 15 hektar store område. Bydelen forventes at få omkring lige så mange beboere som Hjortshøj.

Spaerret inde

Geografisk befinder Risskov Engby sig mellem Lystrupvej mod øst, Grenåvej mod syd og en letbanestr­aekning mod vest. Mod nord afgraenses bydelen naturligt af traeer.

Ifølge Iben Sønderup er den trafikale situation i området helt uoverskuel­ig, og den vil, siger hun, kun blive vaerre i takt med, at flere flytter til bydelen. Saerligt Arresøvej kommer på sigt til at blive ekstremt belastet, lyder det.

»Udfordring­en er, at Letbanen og Grenåvej udgør en barriere for andre veje ud herfra. Kommunen lukker på et tidspunkt vejadgange­n ved Lagkagehus­et, og så bliver Arresøvej den eneste vej ud fra Engsøvej, hvor jeg bor,« siger Iben Sønderup og fortsaette­r:

»Jeg frygter, at vi kommer til at sidde i kø i en halv time, inden vi kan komme ud af vores boligkvart­er. Hvis man udbygger, som lokalplane­n er nu, kommer der 1.000 flere mennesker i området, og allerede nu er traengslen i myldretide­n et problem.«

Flere veje end Arresøvej leder ud af Risskov Engby, men faelles for dem alle er, at de leder ud til Lystrupvej.

»Lystrupvej er maksimalt presset i myldretide­n. Det er ofte svaert at komme ind og ud. Jeg boede før ved Harald Jensens Plads i det centrale Aarhus, og jeg har aldrig oplevet et problem i den her omfang,« siger Pernille Marieh Rosafeldt.

Skaber farlige situatione­r

At faerdes på vejene inde i bydelen er også en disciplin i sig selv, forstår man på Pernille Marieh Rosafeldt, der bor på Arresøvej.

»Arresøvej er reelt et-sporet. I starten parkerede bilister på et grusstykke i siden af vejen, men nu har de fået at vide, at det er et fortov. De får bøder, hvis de parkerer der, og det betyder, at de holder ude på vejen, siger Pernille Marieh Rosafeldt og fortsaette­r:

»Når der holder biler i den anden side af vejen, hvor det er tydeligt markeret, at man må holde, er der ikke plads til, at to biler kan komme forbi hinanden på vejen. Det skaber farlige og uhensigtsm­aessige situatione­r.«

Der er endnu ikke opsat gadenavnes­kilte på Engsøvej, og det undrer Iben Sønderup.

»Jeg har boet her i to år, og jeg har to gange skrevet til kommunen for at få opsat et skilt, hvor der står Engsøvej på, men der er ikke sket noget. Når folk skal bestille en Flextur eller handicapkø­rsel, kan chauffører­ne ofte ikke finde frem,« siger hun.

»Sådan er det«

På sigt bør beboere i Risskov Engby dog ikke bekymre sig om fremkommel­igheden på Arresøvej, mener afdelingsl­eder i Mobilitet ved Teknik og Miljø, Martin Pape.

Han sammenlign­er situatione­n i bydelen med den, Aarhus Ø har vaeret igennem.

»Sådan er det, når man bygger en ny bydel. Boligerne kan ikke stå tomme, for så er der ikke nogen lejeindtae­gt. Det roder i årevis, og lige pludselig er det faerdigt. Det er da en traels periode, men det er heldigvis en midlertidi­g situation, siger han og fortsaette­r:

»Arresø er en tosporet vej, og den kan snildt afvikle den trafik, der kommer fra området. Det er ikke mere saeregent end i mange andre områder. De sidste 30-40 meter ud mod Lystrupvej vil der også vaere cykelsti på begge sider af vejen for at lede cyklister sikkert ud.«

Der vil blive lavet et lyskryds mellem Arresøvej og Lystrupvej, når byggeriet i Risskov Engby naermer sig sin slutning, oplyser Martin

Pape. Hvis man havde lavet et lyskryds for to år siden, var det blevet ødelagt af de tunge lastbiler, der kører frem og tilbage i forbindels­e med nybyggerie­t, lyder det.

Ifølge afdelingsl­ederen fra Teknik og Miljø er Lystrupvej »den store hovedpine.«

»Der kører små 14.000 biler i døgnet på Lystrupvej, og der er nogle trafikale ting i området, der ikke fungerer efter hensigten. Vi vil gerne føre mange af af de biler, der kører på Lystrupvej over på Vengevej. Der er en stor rundkørsel, hvor vejene mødes, og en løsning kunne vaere at lukke rundkørsle­n mod Lystrupvej. Vi er ved at undersøge, om det kunne vaere en god idé,« siger Martin Pape.

Der kan opføres 158.000 kvadratmet­er bebyggelse i Risskov Engby, og ifølge lokalplane­n skal området bestå af 90 procent boliger og 10 procent erhverv.

»Jeg frygter, at vi kommer til at sidde i kø i en halv time, inden vi kan komme ud af vores boligkvart­er. IBEN SØNDERUP, BEBOER I RISSKOV ENGBY

 ?? ?? Måske spejder Iben Sønderup og Pernille Marieh Rosafeldt efter en løsning på de trafikale udfordring­er i Risskov Engby. Foto: Privat
Måske spejder Iben Sønderup og Pernille Marieh Rosafeldt efter en løsning på de trafikale udfordring­er i Risskov Engby. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark