Jyllands-Posten

Aarhusians­k klimaforka­emper går ”klimamarts”

Aarhusians­k klimaforka­emper går i marts måned fra Hirtshals til København. Med sig baerer han et skilt, og undervejs holder han oplaeg på efterskole­r og højskoler. Alt sammen for at saette fokus og handling på klimaet.

- SIGNE SCHACK ENGEBJERG signe.engebjerg@jp.dk

I marts måned kan man se et rødt skilt på de danske veje.

Det røde skilt og manden, der baerer det, bevaeger sig fra den 1. til den 28. marts fra Hirtshals til København. På gåben. Teksten lyder: ”For klimaet”. Det er nemlig det, den aarhusians­ke Mikkel Olesens tur er. En klimamarch.

Eller ”KlimaMarts” som han kalder initiative­t.

Tirsdag den 19. marts pakkede han sin taske på Eriksminde Efterskole ved Odder og satte kurs mod Samsøfaerg­en i Hou. På efterskole­n havde han overnattet. På Samsø skal han besøge et økologisk landbrug. Tidligere på måneden har han interviewe­t en konvention­el landmand og besøgt en virksomhed i Bjerringbr­o, der sorterer og genanvende­r tekstilaff­ald. Og så har han på sine foreløbig mere end 300 kilometer til fods besøgt en masse skoler.

Timingen? Den er langtfra tilfaeldig.

Den 16. marts ramte Danmark den såkaldte ”Overshoot Day” – på dansk ”overforbru­gsdag”. Naturens budget for året var opbrugt. Året ud bruger Danmark dermed flere ressourcer, end Jorden naturligt kan nå at genskabe. Til sammenlign­ing falder Jordens overforbru­gsdag i år den 25. juli.

Netop det er budskabet i det initiativ, der startede sidste år.

Begyndelse­n var politisk

En udtalelse fra klimaminis­ter Lars Aagaard (M) sidste år fik Mikkel Olesen og hans kammerat Kasper Tveden til at starte initiative­t.

»Jeg føler mig helt sikker på, at fordi vi vil gøre mere, kommer vi i mål. Det kan jeg maerke inde i hjertet, så det må man jo så tage mit ord for,« sagde klimaminis­teren dengang til DR. Udtalelsen var en appel til danskerne om at stole på, at regeringen vil finde løsninger på klimaprobl­emet.

Klimaprobl­emet kalder på handling, mener kammerater­ne. Sidste år begyndte ruten for Mikkel Olesen derfor den 1. marts – dagen efter Lars Aagaards udtalelse – og sluttede ligesom i år den 28. marts, som i 2023 var Danmarks overforbru­gsdag.

Til dagligt er Mikkel Olesen ingeniør og arbejder med baeredygti­gt byggeri. Klima og miljø ligger derfor Mikkel Olesen naert. Så naert, at han tager en måneds orlov for at gå landet tyndt. En bid af ruten hver dag i 28 dage.

Undervejs på turen holder han oplaeg på blandt andet efterskole­r og højskoler, hvor han til gengaeld får kost og logi.

Kulturfora­ndring

»Jeg mener, at der skal en kulturfora­ndring til. Kan jeg bare prikke til fire på en efterskole eller en enkelt, jeg møder i et supermarke­d, gentaender det et håb og måske en handling. Når folk ser mig på vejen, kan de ryste på hovedet og synes, det er skørt. Men det er også en måde at prikke til folk på,« siger Mikkel Olesen.

Så hvem vil du gerne prikke til – eleverne på skolerne eller folk, der ser dig på vejen?

Når folk ser mig på vejen, kan de ryste på hovedet og synes, det er skørt. Men det er også en måde at prikke til folk på. MIKKEL OLESEN, KLIMAFORKA­EMPER

»Jeg vaelger bevidst at gå på de store veje fremfor på naturstier. Men det er ved den direkte dialog, der er i et oplaeg med en flok studerende, at jeg virkelig kan se en forskel.«

Hvad er budskabet i dine oplaeg på skolerne?

»Mit budskab er, at vi skal bruge vores demokratis­ke stemme, vaere bevidste forbrugere og møde folk med nysgerrigh­ed i den grønne omstilling. Der er ikke tid til grøftegrav­ning. Vi kan laere mere af hinanden på tvaers af generation­er og geografi.«

»Jeg saetter fokus på, at vi er et af de første lande, der når ”Overshoot Day”, og at Concitos (dansk, uafhaengig taenketank, red.) rapport viser, at hver dansker i gennemsnit udleder 13 tons CO årligt,« siger Mikkel Olesen.

Derudover opfordrer han til dialog i sine oplaeg. Det kan vaere om alt fra mad, tøj og ferier. Naturligvi­s med et klimaafsae­t.

Om Mikkel Olesen vil gå turen igen naeste år, ved han endnu ikke. Det har omkostning­er, men »ilden braender og mødet med mennesker på vejen baerer det frem,« tilføjer Mikkel Olesen.

 ?? ?? Mikkel Olesen fik selskab af en gruppe elever fra Eriksminde Efterskole på en del af ruten. Foto: Martin Thomas Ford.
Mikkel Olesen fik selskab af en gruppe elever fra Eriksminde Efterskole på en del af ruten. Foto: Martin Thomas Ford.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark