Jyllands-Posten

Tidligere Michelin-kok vil servere noget, du måske ikke har smagt før

Dylan Massey-Ryan kom til Aarhus efter at have mødt en dansk pige i London. Nu er han chefkok hos Book1 i Mølleparke­n.

-

Historien er en klassiker. Dansk pige rejser ud i verden og vender tilbage med en kaereste. Sådan gik det også 32årige Dylan Massey-Ryan, der mødte en dansk pige i hjembyen London. Nu har han boet i Aarhus i tre år og er chefkok hos hostellet Book1 i Mølleparke­n.

»Jeg mødte en fantastisk dansk pige i London, og hun ville studere her i Aarhus. Jeg havde lyst til at skifte spor i mit liv, så det var perfekt,« siger Dylan Massey-Ryan.

Han blev født i Colchester, Essex, der ligger i det sydøstlige England. Her gik han i gang med at uddanne sig til kok i en alder af 18 år.

»En dag serverede jeg en god omgang pasta til en af mine venner, og hun sagde: Hey! Hvorfor bliver du ikke kok? Det var den lille pastaret, der førte mig hen til, hvor jeg er i dag. Med en masse hårdt arbejde og sjove oplevelser undervejs,« fortaeller Dylan MasseyRyan.

Gourmet og streetfood

I en alder af 20 flyttede han til London, og siden har han prøvet det meste inden for kokkefaget: fine dining, streetfood, store produktion­skøkkener, kantiner og private klubber.

»Nu har jeg taget lidt af det hele og puttet det ind i min egen mad og køkkenstil,« siger Dylan Massey-Ryan.

Han har også prøvet at arbejde på en michelinre­staurant. Det var restaurant­en på det femstjerne­de Londonhote­l The Berkeley, Marcus Wareing at The Berkeley, opkaldt efter chefkokken Marcus Wareing.

»Det var øjenåbnend­e at arbejde på michelin-niveau. Kokkene var vildt dygtige. Jeg kom direkte fra kokkeuddan­nelsen og ind i en af de bedste restaurant­er i verden – med nogle af de mest kraevende kokke i verden. Jeg var totalt uforberedt som kok – og også som menneske, hvis jeg skal vaere aerlig. Mange af de ansatte havde arbejdet i årevis for at komme op på det niveau,« fortaeller Dylan Massey-Ryan.

Han er glad for at have prøvet at arbejde på michelin-niveau. Derefter vidste han nemlig, at det ikke var det, han ville bruge sit liv og sin uddannelse på.

»Michelin-restaurant­en var meget klassisk. Mit køkken skal vaere lidt sjovere, mere afslappet og en smule punket,« siger Dylan MasseyRyan.

Han opdagede også det nordiske køkken i sin tid som kok i London.

Nordisk inspiratio­n i London

»Flere og flere elementer fra det nordiske køkken fandt vej ind på restaurant­scenen i London. Fermentere­de og syltede ting blev mere almindelig­e, staerkt inspireret af Noma og Alchemist, som mange kokke naturligt nok hentede inspiratio­n hos,« fortaeller Dylan MasseyRyan.

Nu bor han så i Danmark og har derfor stiftet bekendtska­b med de danske restaurant­er. En ting adskiller dem fra restaurant­erne i London.

»Mange danske restaurant­er er glade for at bruge urter, blomster og andre ingrediens­er, som de selv har hentet i naturen. Det er virkelig cool. Som bosiddende i London har jeg vaeret afskåret fra selv at høste. Jeg greb jo bare telefonen og fik råvarerne leveret. Danskernes samhørighe­d med naturen omkring dem virker til at betyde meget,« siger Dylan Massey-Ryan.

På spørgsmåle­t om, hvilken dansk ret han bedst kan lide, lyder svaret: sol over Gudhjem!

»Jeg elsker sild, og kombinatio­nen af aeggeblomm­e, urter og løg er ret enkel, men virkelig god,« siger Dylan Massey-Ryan.

Til gengaeld er han ikke så glad for varm leverposte­j.

»Når jeg ser en leverposte­j, der har stået og svedt ude på bordet i lang tid, får jeg det dårligt. Jeg kan dog godt lide smagen, når leverposte­jen serveres kold,« siger Dylan Massey-Ryan.

Hygge i Aarhus

Aarhus-restaurant­erne er gode til at skabe en uformel og hyggelig vibe.

»Det er nemt at falde i snak med personalet, alle virker afslappede, og de vil meget gerne fortaelle om maden, de serverer,« siger Dylan Massey-Ryan.

Han mangler ikke noget på den aarhusians­ke restaurant­scene, dog savner han de indiske og nepalesisk­e restaurant­er fra sin hjemby. Autentiske køkkener mangler lidt i Aarhus.

»Jeg har talt med et par restauratø­rer og kokke, der siger, at det er svaert at lave autentiske køkkener her, fordi mange gaester i virkelighe­den ikke ønsker den autentiske smag. Restaurant­erne må ofre noget af smagen for at imødekomme de danske smagsløg.«

Hans favoritste­d i Aarhus – ud over Book1 – rammer dog en autentisk smag, Gaijin Ramen i Nørregade.

»De serverer en af de mest smagfulde ramen, som jeg nogensinde har smagt. Nogle af deres serveringe­r har endda vaeret bedre, end hvad jeg fik i Japan,« siger Dylan Massey-Ryan.

Streetfood hos Book1

»Michelin-restaurant­en var meget klassisk. Mit køkken skal vaere lidt sjovere, mere afslappet og en smule punket. DYLAN MASSEY-RYAN, CHEFKOK

Book1 har netop relanceret sit udbud af streetfood.

»Vi tager smage fra hele verden og serverer dem her i Aarhus. Mit mål er at lave comfort food, men også at udfordre folk med ingrediens­er, som de måske ikke har smagt før. Jeg vil skabe en menu, der er inspireret af min franske oprindelse og mine mange rejser i Østasien,« fortaeller Dylan MasseyRyan, der har en fransk mor.

Book1 er også for de lokale. Alle kan komme forbi, få sig et slag minigolf og en portion mad til overkommel­ige priser. Retterne koster mellem 29 og 89 kr. Dylan MasseyRyan har taenkt sig at blive boende i Aarhus.

»Jeg elsker Aarhus. Det er en storby, men har stadig landsbyens hygge. Her er masser af gode mennesker fra hele verden og en strålende musik- og restaurant­scene.«

 ?? ?? Naturen der er taet på tallerknen i det danske restaurati­onskøkken har gjort indtryk på Dylan Massey-Ryan. Foto: Brian Karmark
Naturen der er taet på tallerknen i det danske restaurati­onskøkken har gjort indtryk på Dylan Massey-Ryan. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark